Solusykli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Solusykli on eukaryoottisolun elämänvaihe, jona aikana solu jakautuu kahdeksi uudeksi soluksi. Se koostuu interfaasista eli jakautumisen välivaiheesta ja mitoosista eli jakautumisvaiheesta. Solusyklin säätelystä vastaavat sykliinit ja sykliineistä riippuvaiset kinaasit.

Solusyklin vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solusyklin vaiheet. I = interfaasi, M = mitoosi. Mitoosivaiheen pituutta kuvassa on huomattavasti liioiteltu

Interfaasi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

G1-vaihe

Solusykli alkaa mitoosin jälkeen G1-vaiheella. G1 on yleensä pitkäkestoisin vaihe ja sen aikana solun tilavuus ja sen sisältämän proteiinien ja RNA:n määrä kasvavat. G1-vaiheessa solun kromosomisto on diploidinen.

G1-vaiheen kesto riippuu solun tilasta. Ennen siirtymistä S-vaiheeseen solun on kerättävä riittävästi tilavuutta ja sen DNA:n tulee olla ehjää (DNA:n eheydestä tarkastamisesta huolehtii eläimillä p53-proteiini). Vaiheen pituuteen vaikuttaa myös solun ulkopuolinen säätely. Kun solu ohittaa ns. kontrollipisteen (engl. restriction point) se voi jatkaa kohti S-vaihetta.

S-vaihe

S-vaihe (engl. synthesis) määritellään alkavaksi DNA:n replikaation alusta ja kestävän siihen asti, kunnes koko DNA on replikoitunut. Kun solu G1-vaiheessa on ohittanut kontrollipisteen, se etenee vääjämättömästi kohti S-vaihetta, jonka alkuun vaaditaan S. pombe -hiivassa cdc18-proteiinia. Cdc-18 voi olla aktiivinen ainoastaan Rum1-proteiinin läsnä ollessa, joka estää Cdc2/Cdc13-kompleksia fosforyloimasta Cdc18:aa epäaktiiviseen muotoon. S-vaiheen lopussa solun kromosomisto on tetraploidinen. (Eläimillä Cdc13:a vastaa sykliini.)

G2-vaihe

G2 kestää S-vaiheen lopusta mitoosin alkuun. Sen aikana solu tarkistaa DNA:n eheyden, mikä eläinsoluissa tapahtuu ATM-proteiinin avulla.

Mitoosi eli M-vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M-vaiheen eli mitoosin käynnistymisen saa aikaan M-vaihetta edistävän tekijän (MPF, M-phase promoting factor) aktivoituminen. MPF on dimeeri, joka koostuu Cdc2- ja sykliiniproteiinista (S. pombella Cdc13), ja sen aktivoituminen perustuu Cdc2-proteiinin fosforyloinnin säätelyyn. M-vaihe päättyy, kun proteasomit hajottavat sykliinit.

G0-vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

G0-vaiheessa olevat solut ovat irtautuneet solusyklistä.