Frozen (Madonnan kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Frozen”
Madonna
Singlen ”Frozen” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Ray of Light
 Julkaistu 23. helmikuuta 1998
 Tuottaja(t) Madonna, William Orbit, Patrick Leonard
 Tyylilaji ambient
 Kesto 06.12
 Levy-yhtiö Maverick
Warner Bros.
Madonnan muut singlet
Another Suitcase in Another Hall
1997
”Frozen”
1998
Ray of Light
1998

Frozen on yhdysvaltalaisen poptähti Madonnan kappale, joka ilmestyi hänen vuoden 1998 albumillaan Ray of Light. Singlenä kappale julkaistiin helmikuussa 1998. Kappaleen ovat sanoittaneet Madonna ja Patrick Leonard sekä tuottaneet heidän kahden ohella William Orbit.

Tekno- ja itäsävytteinen, mystiikkaan viittaava kappale oli radikaali muutos Madonnalta, sillä hänen aikaisemmat kappaleensa olivat tyystin erilaisia. Huolimatta muutoksesta kappale kuitenkin menestyi erinomaisesti niin kaupallisesti kuin arvosteluidenkin osalta, ja sitä pidetään laajalti yhtenä Madonnan parhaista kappaleista kautta aikojen. Kappaleeseen toi myös uutta hengellisyyttä kabbalalahko, johon Madonna oli pari vuotta aikaisemmin liittynyt.lähde?

18. marraskuuta 2005 belgialainen tuomari päätti, että ”Frozen” oli plagioitu kappale, sillä neljä sen tahdeista on identtisiä Salvatore Acquavivan teoksen ”Ma vie fout le campin” sisältämien tahtien kanssa. Päätöksen vuoksi ”Frozen” vedettiin Belgiassa pois kaikilta markkinoilta, eikä sitä saa esittää maan televisiossa tai radiossa. Tuomiosta huolimatta Madonnan ura ei kärsinyt millään merkittävällä tavalla.lähde?

Kappaleen musiikkivideolla mustissa vaatteissa oleva Madonna vääntyy mahdottomiin liikkeisiin erämaassa. Videon on ohjannut Chris Cunningham, ja se palkittiin Grammyllä parhaista erikoistehosteista.

Listamenestys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frozen oli maailmanlaajuinen listamenestys, vaikka saavutti listaykköspaikan vain Suomessa, Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa. Muualla Frozen nousi listoilla korkeintaan sijalle 2 Celine Dionin My Heart Will Go On -kappaleen ollessa listaykkönen. Yhdysvalloissa single pääsi sijalle 2. [1]