Erotica (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Erotica”
Madonna
Singlen ”Erotica” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Erotica
 Nauhoitettu  1992
 Julkaistu syyskuu 1992
 Tuottaja(t) Madonna, Shep Pettibone
 Tyylilaji dancepop
 Kesto 05.18
 Levy-yhtiö Maverick, Warner Bros., Sire
Madonnan muut singlet
This Used to Be My Playground
1992
”Erotica”
1992
Deeper and Deeper
1992

Erotica on yhdysvaltalaisen poplaulajan Madonnan ensimmäinen singlejulkaisu hänen viidenneltä studioalbumiltaan Erotica. Kappaleen tuottivat Madonna itse ja Shep Pettibone, ja se julkaistiin maailmanlaajuisesti syyskuussa 1992. Kappale menestyi hyvin maailman listoilla; sen paras sijoitus Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa oli singlelistan kolmossija. Kakkossijalle kappale ylsi Japanissa ja Kanadassa.

"Erotica" sisältää samplen Kool and the Gang -yhtyeen hitistä "Jungle Boogie". Kyseinen kappale levytettiin vuonna 1974.

"Erotican" musiikkivideo, jonka ohjasi Fabien Baron, aiheutti kohua. Videolla esiintyi Madonnan lisäksi näyttelijätär Isabella Rossellini ja valokuvamalli Naomi Campbell. Eroottinen musiikkivideo sisälsi videopätkiä Madonnan Sex-pehmoporno-valokuvakirjan kuvauksista. Yhdysvaltain MTV esitti videon vain kolme kertaa, ja vain myöhään yöllä. Musiikkivideosta on olemassa myös sensuroimaton, kymmenen sekuntia pidempi versio, joka oli alun perin tarkoitettu promoamaan kappaletta. Sensuroimattomalla videolla Madonna esiintyy pari kertaa täysin alasti. "Erotica"-musiikkivideo sisältyi Madonnan The Girlie Tourin avajaisnumeroon.

"Eroticasta" on olemassa 19 erilaista virallista miksausta.