Frithiof Mieritz

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frithiof Mieritzin ja Ivan Gerasimovin suunnittelema Villa Ammende Pärnussa.

Frithiof Mieritz (ven. Фёдор Фёдорович Миритц, Fjodor Fjodorovitš Miritts, 1863 Vaasa1916 Turku) oli saksalaissyntyinen suomalainen arkkitehti, joka työskenteli myöhemmin Pietarissa.

Frithiofin isä oli arkkitehti F. W. Mieritz (1836–1883), joka oli saapunut Saksasta osallistuakseen tulipalon tuhoaman Vaasan jälleenrakentamiseen. Vaasassa töitä oli tarjolla enää vähän, ja vuonna 1865 perhe muutti Helsinkiin. Frithiof opiskeli Saksassa ja työskenteli vuosina 1885 lähtien Helsingissä. Vuonna 1887 hän perusti yhden Suomen ensimmäisistä sementtitehtaista.

Helsingissä Mieritz suunnitteli isänsä tavoin etupäässä puurakennuksia ja huviloita. Suuren osan elämäntyöstään arkkitehti teki Pietarissa, jonne hän muutti vuonna 1898. Jo tätä ennen hän oli suunnitellut Venäjälle rakennuksia Finlands Angslupeaktiebolag -laivanvarustamon tilauksesta.

Vuoden 1900 tienoilla Mieritz perusti arkkitehtitoimiston yhdessä Ivan Gerasimovin kanssa. Kymmenen vuotta myöhemmin eri puolilla Venäjää toimineella yhtiöllä oli 30 toimistovirkailijaa ja 750 työntekijää. Se omisti sementtitehtaan Parkalassa ja avasi vuonna 1908 sivukonttorin Helsinkiin. Mieritzin ja Gerasimovin arkkitehtitoimisto suunnitteli tehdasrakennuksia, asuintaloja ja huviloita. Tunnetuimpia töitä ovat jugendtyylinen Villa Ammende Pärnussa sekä Suomen rautatien työntekijöiden asuintalot Suomen aseman vieressä (Botkinskaja 1, Pietari).

Ensimmäinen maailmansota lamaannutti rakennustoiminnan Venäjällä. Vuonna 1916 Mieritz muutti vaimonsa Maryn (os. Junnelius) ja lapsiensa kanssa Turkuun, jossa hän pian kuoli.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Keinanen: A legacy rediscovered. The St. Petersburg Times, May 11, 2007. Artikkelin verkkoversio.
  • Timo Keinänen: Frithiof Mieritz, unohdettu arkkitehti. Rakkaudesta kaupunkiin: Riitta Nikulan juhlakirja, 2004, s. 127–142. Helsinki: Taidehistorian seura.