Aleksei Aleksandrovitš Romanov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksei Aleksandrovitš Romanovin muotokuva vuodelta 1889.

Aleksei Aleksandrovitš Romanov (14. tammikuuta 185014. marraskuuta 1908[1]) oli Venäjän keisari Aleksanteri II:n neljänneksi vanhin poika ja siis Aleksanteri III:n veli ja Nikolai II:n setä. Hän teki mittavan uran laivastossa.

Romanovia koulutettiin laivastouralle pienestä asti: talvisin oli teoreettista opiskelua, kesällä harjoittelua sota-aluksilla.lähde? Vuodenvaihteessa 1871–1872 hän teki pitkän valtiovierailun Yhdysvaltoihin.[2] Tämä oli ensimmäinen kerta kun Venäjän keisariperheen jäsen kävi Yhdysvalloissa, ja presidentti Ulysses S. Grant halusi Romanovin saavan miellyttävän kuvan Yhdysvalloista. Niinpä hänelle järjestettiin monenlaisia viihdykkeitä, kuten ylellinen puhvelinmetsästysretki Buffalo Billin ja George Armstrong Custerin seurassa.[3] Vuonna 1872 hän vieraili Japanissa, ja matkan varrellä hän pysähtyi myös Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Vuonna 1873 Romanovista tehtiin laivaston ylipäällikkö. Hän uusi tarmokkaasti kalustoa ja satamia. Kun Venäjä hävisi Tsushiman meritaistelun Japania vastaan vuonna 1905, hänet erotettiin virastaan.[4] Hän vietti loppuelämänsä Pariisissa.

Aleksei Aleksandrovitš Romanovin palatsi Pietarissa (Moika 122).

Romanoville Pietariin rakennettu palatsi on nykyisin musiikkitalo.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]