Fantasiataide

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Grien maalaus Mermaid syndrom.
Arthur Rackham: Alberich ja Hagen.

Fantasiataide on taiteen suuntaus, joka kuvaa maagisia tai yliluonnollisia teemoja, ideoita, olentoja tai kohtauksia. Vaikka fantasiataide ja science fictionin, kauhun ja muun spekulatiivisen fiktion kuvitukset limittyvät jonkin verran, on fantasiataiteella omia piirteitä. Muinaisten myyttien ja legendojen kuvaukset samoin kuin nykyajan fantasian kuvitukset ja yliluonnollisten voimien interventiot ovat fantasiataiteessa yleisiä, ja ne auttavat erottamaan fantasian muista samansuuntaisista genreistä. Lohikäärmeet, tietäjät, keijukaiset ja muut myyttiset fantasiaolennot ovat myös tavallisia fantasiataiteessa.

Fantasiataiteella on vahva yhteys fantasiakirjallisuuteen, ja monesti fantasiataiteen onkin tarkoitus kuvata tiettyjä hahmoja ja tapahtumia fantasiakirjoista. Harrastajien tekemiä tämäntyyppisiä teoksia voisi kutsua fanitaiteeksi, joka on laaja alakulttuuri fantasiataiteessa. Harrastajat ovat paljolti keskittyneet Elfwoodin kaltaisten verkkosivustojen ympärille.

Fantasiataide on eri suuntaus kuin fantastinen realismi, vaikka siinäkin on fantasian piirteitä. Molemmissa taas on surrealismin elementtejä.

Fantasiataiteilijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fantasiataide.
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.