Elfwood

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elfwood on verkkosivusto, joka on omistettu scifi- ja fantasia-aiheiselle taiteelle ja kirjallisuudelle. Sen perusti ruotsalainen ohjelmistosuunnittelija ja harrastelijataiteilija Thomas Abrahamsson 1. toukokuuta 1996. Sivuston tarkoitus on tarjota luoville harrastajille mahdollisuus tuoda töitään maksutta yleisön nähtäväksi ja saada niistä arvioivia kommentteja. Julkaisemalla teoksia sivusto pyrkii edistämään fantasia- ja scifi-aiheisen taiteen harrastamista.[1]

Julkaistujen käyttäjäprofiilitietojen mukaan sivustolla on yli 72 000 jäsentä, joista 35 000 on julkaissut siellä omia töitään.[1] Työt jakaantuvat kolmeen päägalleriaan:

  • SF&F Art (Science Fiction and Fantasy) on taiteen päägalleria. Se oli jaettu kahteen osaan Lothlorien (fantasiataiteelle) ja Zone 47 (sci-fi-taiteelle), mutta nämä galleriat yhdistettiin käytännön syistä 28. tammikuuta 2004.
  • Wyvern's Library on kirjallisuusgalleria sci-fi- ja fantasia-aiheiselle runoudelle, näytelmille ja tarinoille.
  • FanQuarter on fanitaidegalleria, jonne hyväksytään fanitaidetta fantasia- tai scifi-aiheisista peleistä, elokuvista, sarjakuvista ja TV-sarjoista.

Yhteisön ajatuksenvaihtoa helpottamaan avattiin helmikuussa 2008 The Twilight Tavern, joka on Elfwoodin virallinen keskustelufoorumi. Elfwoodiin kuuluu myös osio nimeltä FARP (Fantasy Art Resource Project), joka sisältää amatööreille suunnattua opastusta ja oppaita taiteen, kirjoittamisen, liiketoiminnan ja yleisten aiheitten saralta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elfwoodin perusti Thomas Abrahamsson 1. toukokuuta vuonna 1996. Projekti oli tarkoitettu alun perin vain amatöörien fantasiataiteelle ja oli nimeltään Lothlorien. Siihen kuului vain kolmen taiteilijaa Abrahamsson mukaan lukien). Abrahamsson teki itse kaikki muutokset sivustolleen, ja käyttäjien oli lähetettävä hänelle sähköpostia kun halusivat lisätä tai muuttaa gallerioittensa sisältöä. Kun Lothlorienin jäsen- ja teosmäärät kasvoivat, Abrahamsson kehitti Extranet-nimisen toiminnon, joka mahdollisti sen, että jäsenet voivat muokata omia tietojaan ja gallerioitaan ilman webmasterin apua. Jonkin ajan kuluttua luotiin Zone 47 sci-fi- ja modernille fantasiataiteelle, ja kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1998 lisättiin osio Wyvern's Library kirjallisia töitä varten.

Muutamaa kuukautta myöhemmin perustettiin FARP (Fantasy Art Resource Project). Huhtikuussa 2000 perustettiin ERB (Elfwood Review Board) valvomaan sääntöjen noudattamista Elfwoodissa. Elfwood suljettiin kesäkuussa 2001 ylläpidon saamien tappouhkauksien vuoksi ja avattiin uudelleen kuukautta myöhemmin. Saman vuoden elokuussa avattiin FanQuarter-osio.

Vuoden 2001 lopussa Elfwood suljettiin taas väliaikaisesti käytännöllisemmän järjestelmän luomiseksi. Sivusto avattiin uudestaan helmikuussa 2002 uuden moderointijärjestelmän myötä. Siitä lähtien moderaattorit ovat valvoneet jokaista käyttäjien tekemää muutosta ja lisäystä. Moderoinnin myötä tuli Mod's Choice -palkinnot edistämään omaperäistä, luovaa ja korkealaatuista, Elfwoodin genreihin sopivaa taidetta ja kirjallisuutta. Palkinnon saaneet työt näkyvät sivuston etusivulla.

Vuoden 2004 helmikuussa Zone 47 ja Lothlorien yhdistettiin nykyiseksi SF&F Art -osioksi. Tämän lisäksi koko sivuston ulkoasua uudistettiin ja projektin sääntöihin tehtiin muutoksia ja tarkennuksia.

Huhtikuussa 2005 Elwood kaatui pahasti. Kaikki tiedot kadotettiin. Sivusto avattiin uudelleen helmikuisen varmuuskopion avulla ja säännöt uudistettiin ja kirjoitettiin uudelleen toistamiseen.

Vuoden 2007 toukokuussa Elfwood luopui arvostellusta liittymiskokeestaan [2] Saman vuoden syyskuussa projektista tehtiin kaupallinen yhteisö ja sivuston ylläpitokustannuksien kattamiseksi sivuille lisättiin mainoksia. Elfwood sai myös muita uusia ominaisuuksia, muun muassa käyttäjäprofiilit myös niille jäsenille, jotka eivät ole julkaisseet kuvia tai tekstejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b About Elfwood
  2. Shaun Ballou, Design Report of Elfwood.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]