Ohjelmistosuunnittelija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ohjelmistoinsinööri

Ohjelmistosuunnittelija (myös ohjelmistokehittäjä tai sovelluskehittäjä, vanh. ohjelmoija) on ohjelmistoja suunnitteleva ja kehittävä henkilö.

Ohjelmistoinsinööri (engl. software engineer) tarkoittaa usein samaa asiaa. Termin ensimmäinen käyttäjä sanotaan olleen Margaret Hamilton.[1]

Tietotekniikan suunnittelijat toimivat erilaisissa kehitystehtävissä ohjelmistotuotannossa ja tietoliikennepalveluissa. Tehtäviin kuuluvat tyypillisesti suunnittelu, toteutus ja testaus (osana laadunvalvontaa).

Tehtäviin voi kuulua myös kouluttamista ja ylläpitotehtäviä.[2]

Työpaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantopuolella työllistävät tietotekniikan palveluyritykset, esimerkiksi ohjelmistotalot, tietojenkäsittelypalvelut ja tietoliikenneoperaattorit. Työpaikkoja löytyy myös tietotekniikkaa käyttävistä organisaatioista ja yrityksistä. Kyseeseen tulevat mm. virastojen ja oppilaitosten tietotekniikkaosastot yms. Yksityisellä sektorilla työllistävät mm. pankkien, vakuutusyritysten ja kaupan tietotekniikkaosastot tai vastaavat.

Työn vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On tärkeää ymmärtää sekä käyttäjien että asiakkaiden tarpeet.

Asiat on osattava ilmaista sujuvasti suullisesti ja kirjallisesti. Esiintymistaidoista on hyötyä, sillä kouluttajana toimiminen voi kuulua tehtäviin.[2] Työssä joutuu antamaan myös kirjallisia raportteja.

Tietotekniikan nopea kehitys edellyttää jatkuvaa opiskelua.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.