Yoshitaka Amano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yoshitaka Amano
天野 喜孝
Henkilötiedot
Syntynyt26. maaliskuuta 1952
Shizuoka, Shizuokan prefektuuri, Japani
Kansalaisuus japanilainen
Taiteilija
Ala hahmosuunnittelu, kuvitus
Aiheesta muualla
www.y-amano.com, www.yoshitakaamano.com ja yoshitaka-amano.com

Yoshitaka Amano (jap. 天野 喜孝, Amano Yoshitaka, s. 26. maaliskuuta 1952) on japanilainen taiteilija, joka tunnetaan parhaiten hahmo- ja logosuunnittelustaan Final Fantasy -pelisarjan parissa. Amanon muita töitä ovat hänen moniin romaaneihin ja anime-elokuviin tekemänsä kuvitukset.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset 30 vuotta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shizuokassa, Shizuokan prefektuurin pääkaupungissa syntynyt Amano käytti nuorena runsaasti aikaa piirtämiseen, minkä mahdollistivat hänen veljensä hankkimat suuret paperikääreet. 14-vuotiaana hän alkoi työskennellä animea tuottavassa Tatsunoko Productionsissa.[1] Ensimmäisen yhtiön asuntolassa viettämänsä vuoden hän käytti harjoittelemiseen, ja ryhtyi sen jälkeen suunnittelemaan hahmoja sarjoihin Time Bokan, Gatchaman ja Tekkaman.[2] Oltuaan Tatsunokon työllistämä 15 vuoden ajan Amano päätti irtisanoutua ja jatkaa työtään vailla vakituista työsuhdetta. Syyksi hän ilmoitti sen, että hän kykeni nyt toteuttamaan luovuttaan paremmin.[1]

Ura freelancerinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amanon maalaus ensimmäistä Final Fantasy -peliä varten

1980-luvun alussa Amano kuvitti kaksi Hideyuki Kikuchin vuonna 1983 julkaistua romaania, Demon City Shinjukun ja ensimmäisen Vampire Hunter D -kirjan. Kumpikin sovitettiin myöhemmin animaatioelokuviksi, ja Amano toimi näistä jälkimmäisen hahmosuunnittelijana. Hän teki yhteistyötä myös monen muun kirjailijan kanssa, tuloksena lähes 20 romaania. 1984 ilmestyi ensimmäinen Amanon fantasia-aiheisia maalauksia sisältävä kokoelma, Maten.[3]

1987 Amano aloitti työskentelynsä videopelien parissa, kun hänelle tarjoutui konseptitaiteilijan paikka Squarellä, joka tarvitsi hahmo- ja hirviösuunnittelijaa Final Fantasyksi nimetylle projektilleen. Vaikka pelin kuviteltiin jo nimensäkin puolesta jäävän vararikon uhkaaman Squaren viimeiseksi, sai se osakseen yllättävän hyvän vastaanoton ja takasi sekä hyvän pohjan edelleen tuotettaville jatko-osille että Amanon osallistumisen seuraavienkin Final Fantasy -pelien suunnitteluun. Kuudennen osan jälkeen hän ei toiminut enää hahmojen pääsuunnittelijana, mutta luonnosteli silti tunnuksen kaikille sarjan peleille. Final Fantasyn lisäksi hän suunnitteli hahmoja ja kansikuvia Kure Software Kouboun peleille, esimerkkinä First Queen -sarja.

Amano osallistui jälleen Vampire Hunter D -sarjan tekoon vuonna 2000, kun hän suunnitteli hahmoja Vampire Hunter D: Bloodlust -animaatioon. Samana vuonna hän kuvitti Neil Gaimanin kirjoittaman Sandman: The Dream Hunters -lyhytromaanin,[4] jonka arvosteluissa kiiteltiin sekä Gaimanin luomaa tarinaa että Amanon maalauksia.[5] The Dream Hunters voitti myös Bram Stokerin palkinnon ja pääsi ehdolle Hugo-palkinnon saajaksi.[5] Vuotta myöhemmin Amano sai mahdollisuuden toimia myös sarjakuvataiteilijana Greg Ruckan käsikirjoittamassa ja Marvel Comicsin julkaisemassa Elektra and Wolverine: The Redeemerissä.[6]

Vuonna 2006 Amano palkattiin suunnittelijaksi Final Fantasy XIII -peliin.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yoshitaka Amano MobyGamesissa MobyGames. Viitattu 29.4.2007. (englanniksi)
  2. James Mielke: A Day in the Life of Yoshitaka Amano 20.7.2006. 1UP.com. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 29.4.2007. (englanniksi)
  3. Amano's World: Maten (Evil Universe) 1984 Amano's World. Viitattu 30.4.2007. (englanniksi)
  4. Neil Gaiman – Sandman: The Dream Hunters neilgaiman.com. Viitattu 30.4.2007. (englanniksi)
  5. a b The Sandman: The Dream Hunters by Neil Gaiman Powell's Books. Viitattu 2.2.2008. (englanniksi)
  6. Randy Lander: The Fourth Railin Elektra and Wolverine: The Redeemer -arvostelu The Fourth Rail. Viitattu 30.4.2007. (englanniksi)
  7. Ash Paulsen: Yoshitaka Amano Working on Final Fantasy XIII 28.4.2006. GamesAreFun.com. Viitattu 30.4.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]