Pauline Baynes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pauline Baynes
Pauline Baynes.
Pauline Baynes.
Henkilötiedot
Syntynyt9. syyskuuta 1922
Hove, Sussex, Britannia
Kuollut1. elokuuta 2008 (85 vuotta)
Surrey, Britannia
Kansalaisuus englantilainen
Ammatti kuvittaja
Aiheesta muualla
Kotisivut

Pauline Baynes (9. syyskuuta 1922 Hove, Sussex1. elokuuta 2008 Surrey) oli englantilainen kuvittaja. Hän vietti nuoruusvuotensa Intiassa isänsä työpaikan vuoksi, kunnes muutti vanhemman sisaruksensa ja äitinsä kanssa Englantiin. Taidetta hän opiskeli Farnham School of Art ja Slade School of Fine Art -oppilaitoksissa. Baynes siirtyi kuitenkin työskentelemään Britannian puolustusministeriön tehtävissä ensin naamiointimaalarina ja sittemmin karttojen parissa. Baynes asui pitkään yksinään hoitaen vanhempiaan, kunnes hän meni vuonna 1961 naimisiin Fritz Otto Gaschin, saksalaisen entisen sotavangin, kanssa. Gasch kuoli vuonna 1988.

Baynes kuvitti yli sata kirjaa, joiden aihepiirit vaihtelevat lastenkirjoista fantasiaan ja ruokakirjoihin. Vuonna 1969 hän voitti Kate Greenaway -mitalin Grant Udenin toimittaman The Dictionary of Chivalry -teoksen kuvituksesta. Erityisesti Baynes kuitenkin muistetaan C. S. Lewisin Narnia-kirjasarjan ja useiden J. R. R. Tolkienin kirjojen kuvituksista. Baynesin alkuperäiset Narnia-kuvitukset olivat mustavalkoisia, mutta myöhemmin hän väritti ne ja ne julkaistiin Narnia-kirjojen juhlapainoksissa, jotka painettiin Lewisin syntymän satavuotispäivän kunniaksi vuonna 1998.

Tolkien valitsi Baynesin kuvittamaan Maamies ja lohikäärme -teoksensa 1940-luvun lopulla ja piti tämän työstä niin paljon, että Baynes sai kuvittaa myös kirjat Tom Bombadilin seikkailut, Seppä ja Satumaa sekä Puu ja lehti. Tolkienin kuoleman jälkeen hän kuvitti Bilbon viimeinen laulu -julisteen (1974), joka julkaistiin vuonna 1990 myös kirjaksi taitettuna. Baynes on myös maalannut kannet brittiläisiin Taru sormusten herrasta -taskukirjapainoksiin (yhteislaitos 1973 ja kolmiosainen painos 1981) sekä piirtänyt Sormusten herran ja Hobitin tapahtumapaikkojen kartat. Tolkien arvosti häntä kuvittajana suuresti, mutta Lewis arvosteli hänen kuvituksiaan, joskaan ei koskaan henkilökohtaisesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Henshall, David: Pauline Baynes The Guardian. 6.8.2008. Viitattu 7.3.2019 (englanniksi).
  • Pauline Baynes The Telegraph. 8.8.2008. Viitattu 7.3.2019 (englanniksi).
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.