John Howe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Howe
John Howe vuonna 2017.
John Howe vuonna 2017.
Henkilötiedot
Syntynyt21. elokuuta 1957 (ikä 66)
Vancouver, Kanada
Ammatti kuvittaja
Aiheesta muualla
Kotisivu

John Howe (s. 21. elokuuta 1957 Vancouver, Kanada) on Sveitsissä asuva kuvittaja. Hän opiskeli École des Arts Décoratifs -koulussa Strasbourgissa Ranskassa ja on työskennellyt kuvittajana koko ikänsä. Myös hänen vaimonsa Fataneh on kuvittaja. Howen erityisenä kiinnostuksenkohteena ovat keskiaikaiset aseet ja haarniskat. Howe on myös aktiivisena jäsenenä Company of Saynt George -ryhmässä, joka yhdessä museoiden kanssa toteuttaa keskiaikaa jäljitteleviä elävän historian näytöksiä.

Ura Tolkien-kuvittajana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Howen tunnetuimmat työt ovat kuvituksia J. R. R. Tolkienin kirjoihin. Hän on sanonut laatineensa piirroksia Tolkienin tarinoista jo kauan ennen uraansa kuvittajana, ja maininnut varhaiseksi innoituksekseen Hildebrandtin veljesten kuvittamat Tolkien-kalenterit.

Howe itse on kuvittanut paitsi Tolkienin teosten kansia, myös lukuisia kalentereita, julisteita ja karttoja. Yksi hänen merkittävimmistä töistään oli osallistuminen Brian Sibleyn Keski-Maan kartat -teoksen kuvitukseen, johon kuului neljän suuren karttajulisteen piirtäminen ja koristelu. Yhdessä Alan Leen kanssa Howe oli keskeisin lavastussuunnittelija Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -filmatisoinneissa. Howen harrastuksenaan keräämä tuntemus keskiaikaisista aseista ja haarniskoista oli suureksi avuksi elokuvien suunnittelutyössä.

Tolkienin teosten lisäksi Howe on tehnyt kuvituksia myös muun muassa Robin Hobbin, G. R. R. Martinin, Guy Gavriel Kayn, Charles de Lintin ja Robert Holdstockin tarinoihin sekä Beowulfiin. Howe osallistui myös Narnian tarinat: Velho ja Leijona -elokuvan lavastussuunnitteluun. Hänen omia teoksiaan ovat Cathédrale, Myth and Magic sekä John Howe Fantasy Art Workshop. Lisäksi hän on uudelleenkertonut ja kuvittanut tarinat Rip Van Winkle sekä The Knight with the Lion, The Story of Yvain.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Sibley, Brian & Howe, John: Tolkienin maailman kartat. (The maps of Tolkien’s Middle-Earth, 2003.) Kuvittanut John Howe. Suomentanut Kersti Juva. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-32279-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]