Ted Nasmith

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ted Nasmith
Nasmith vuonna 2005
Nasmith vuonna 2005
Henkilötiedot
Syntynyt1956
Kanada Goderich, Ontario, Kanada
Taiteilija
Ala kuvataiteilija
Aiheesta muualla
www.tednasmith.com

Ted Nasmith (s. 1956 Goderich, Ontario, Kanada) on yksi tunnetuimmista J. R. R. Tolkienin tuotannon kuvittajista. Ammatikseen hän on tehnyt myös arkkitehtonisia kuvituksia suunnitteilla olevista rakennuksista.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nasmithin varhainen akryylimaalaus The Unexpected Party, jonka Bilboa Tolkien piti liian lapsenomaisena.

Nasmithin isä oli upseeri Kanadan ilmavoimissa. Isän työkomennuksen vuoksi perhe asui kolme Nasmithin lapsuusvuosista Ranskassa. Useiden muuttojen jälkeen perhe asettui 1960-luvun puolivälissä Torontoon. Taiteellinen Nasmith kirjoittautui erityisen taidelinjan omaavaan high schooliin.[1]

Nasmith tutustui ensimmäistä kertaa Tolkienin Taruun sormusten herrasta sisarensa kautta ollessaan high schoolin kolmannella luokalla. Teoksesta tuli Nasmithille keskeinen innoittaja niin taiteessa kuin muussakin elämässä:

»Tolkienin löytämisellä oli minulle valtava merkitys, ja se ohjasi minut niiden asioiden pariin, joita nykyään pidän itselleni kaikkein rakkaimpina. Se herätti minussa rakkauden kadonneisiin ja utuisiin aikoihin, myytteihin ja legendoihin. En sitten lapsuuteni ollut missään kokenut olevani niin 'kotona' – – Aloin välittömästi hahmotella piirroksia tuon taianomaisen, nostalgisen maailman innoittamana ja unohduin usein tunneiksi tämän työn pariin.»
([1])

Vuonna 1972 Nasmith lähetti Tolkienille joitakin töistään ottamiaan valokuvia. Kirjailija vastasi kirjeitse muutaman viikon päästä kehuen piirroksia, mutta myös kritisoiden kuvaa Bilbo Reppulista hieman liian lapsenomaiseksi.[2] Palaute inspiroi teini-ikäistä Nasmithiä ponnistelemaan piirroksissaan vielä suurempaan uskollisuuteen tekstille.

Kouluaikana Nasmith oli Art Fitzpatrickin töiden innoittamana suunnitellut suuntautuvansa automainosten kuvittajaksi, mutta automainonta oli murroksessa valokuvauksen syrjäyttäessä piirroksia eikä nuori Nasmith saanut valmistuttuaan töitä alalta.[3] Sen sijaan hän pestautui syksyllä 1972 yritykseen, jossa suunnitteilla olevista rakennuksista piirrettiin arkkitehtonisia kuvituksia. Ensimmäisten vuosien jälkeen Nasmith siirtyi freelanceriksi. Huolimatta Tolkien-kuvitustensa saavuttamasta suosiosta hän on jatkanut myös arkkitehtonisena kuvittajana 2000-luvulle saakka.[4]

Työ Tolkienin tuotannon parissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nasmithin Silmarillion-aiheinen guassimaalaus Lúthien, jossa ilmenee hänelle tyypillinen yksityiskohtien tarkkuus.

1980-luvun lopulla Nasmithin Tolkien-aiheiset työt kiinnittivät kustantajien huomion ja neljä hänen työtään pääsi vuoden 1987 Tolkien-kalenteriin. Sen jälkeen Nasmithin kuvia on julkaistu Tolkien-kalentereissa useasti. Vuosien 1990, 2002–2004 ja 2009 kalenterit ovat olleet yksinomaan hänen kuvittamiaan.

Vuonna 1996 kustantajat pyysivät Nasmithiltä kuvitusta ensimmäiseen kuvitettuun laitokseen Silmarillionista. Ensimmäinen kuvitettu Silmarillion julkaistiin 1998 ja toinen, uusin Nasmithin kuvin, vuonna 2004.

Alkuvuodesta 1999 Peter Jacksonin ja New Line Cineman edustajat pyysivät John Howen ja Alan Leen ohella myös Nasmithiä mukaan suunnittelemaan tulevan elokuvatrilogian taiteellisia ratkaisuja. Hän joutui kuitenkin asiaa harkittuaan kieltäytymään osallisuudesta henkilökohtaisen kriisin johdosta.[5]

Taiteellisten kykyjensä lisäksi Nasmithiä pidetään erinomaisena Tolkien-tietäjänä. Hän on kysytty puhujavieras erilaisissa Tolkien-tapahtumissa ja jäsen useissa Tolkieniin liittyvissä järjestöissä kuten Tolkien Societyssä, Mythopoeic Societyssä ja Mensan Beyond Breessä.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvataiteellisten kykyjensä ohella Nasmith on paneutunut myös musiikkiin. Hän on muun muassa soittanut bassokitaraa rockyhtyeessä, laulanut kuorossa ja esittänyt omatekoisia laulujaan Tolkien-harrastajien tapahtumissa. Vuonna 2007 hän julkaisi veljensä Brucen avustamana levyn The Hidden Door: Songs in the Key of Enchantment, joka sisältää Tolkienin ja fantasian innoittamia lauluja. Muutamat sanoituksista ovat mukaelmia Tolkienin runoista, jotkut taas käsittelevät fantasiaa yleisemmin. Muista poiketen kappaleen "A King There Was" sanat on kirjoittanut Nasmithin ystävä Alex Lewis.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nasmith, Ted: About Me Tednasmith.com. Syyskuu 2002. Arkistoitu 1.5.2009. Viitattu 6.6.2008. (englanniksi)
  2. Nasmith, Ted: The Unexpected Party Tednasmith.com. Arkistoitu 18.6.2008. Viitattu 6.6.2008. (englanniksi)
  3. Nasmith, Ted: Automotive Artwork Tednasmith.com. Arkistoitu 18.6.2008. Viitattu 8.6.2008. (englanniksi)
  4. Nasmith, Ted: Architectural renderings Tednasmith.com. Arkistoitu 18.6.2008. Viitattu 8.6.2008. (englanniksi)
  5. Shepherd, Wendy: Interview With Ted Nasmith, Tolkien Artist Dreamish.com. 3.2.2004. Viitattu 6.6.2008. (englanniksi)
  6. The Hidden Door: Songs in the Key of Enchantment. Albumin kansivihko. Kanada: Ted Nasmith, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]