Eupolis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eupolis (n. 446411 eaa.) oli ateenalainen vanhan komedian runoilija,[1] joka vaikutti peloponnesolaissodan aikana. Hänen henkilöhistoriastaan ei tiedetä juurikaan mitään. Hänen kuolemastaan kerrotaan, että Alkibiades olisi heitättänyt hänet mereen, koska hän oli pilkannut tätä yhdessä näytelmistään. Todennäköisesti hän kuoli kuitenkin maansa puolesta taistellessa.

Horatius, Kratinos ja Aristofanes ovat pitäneet häntä koulukuntansa suurimpana kirjoittajana. Hän liitti huumoriin moraalisia opetuksia. Hänen sanotaan olleen Aristofaneen veroinen kirjalliselta tyyliltään, ja Kratinoksen veroinen ironian ja sarkasmin käytössä. Vaikka hänen ja Aristofaneen välit olivat alussa hyvät, ne viilenivät myöhemmin, ja he alkoivat syyttää toisiaan plagioinnista.

Eupoliin nimiin on laitettu 17 näytelmää. Hän voitti niillä ensimmäisen palkinnon seitsemän kertaa. Näytelmistä on säilynyt vain katkelmia. Tunnetuimmat näytelmistä ovat:

  • Kolakes, jossa hän pilkkasi Kalliasta, joka tuhlasi vaivojaan sofisteihin
  • Marikas, Hyperbolosta, Kleonin seuraajaa vastaan
  • Baptai, Alkibiadesta vastaan

Muita Eupoliin kohteita olivat Sokrates ja Kimon. Näytelmät Demoi ja Poleis olivat poliittisia ja käsittelivät kaupungin epätoivoista tilaa peloponnesolaissotien aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirjakaupan ja kustannustoiminnan historia. Edellinen osa, Aika noin vuoteen 1789 / kirjoittanut Yrjö A. Jäntti., s. 35. WSOY, 1950. Kansalliskirjasto (viitattu 08.07.2019).