Claudius Aelianus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Claudius Aelianus (n. 170 – n. 235) oli Praenestessa syntynyt roomalainen sofisti ja retoriikan opettaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aelianuksen elämästä tiedetään hyvin vähän. Ei tiedetä, kuuluiko hän tunnettuun roomalaiseen Claudiuksen patriisisukuun. Hänen aikalaisensa Flavius Philostratuksen mukaan Aelianus oli Pausaniaan oppilas Roomassa ja onnistui hankkimaan itselleen niin hienostuneen kreikankielen taidon, että häntä alettiin kutsua ”hunajakieleksi” (μελίγλωσσος). Huomattavasti myöhemmin (n. 970) Suda-tietosanakirjassa esiintyi väite, jonka mukaan Aelianus olisi toiminut ylipappina keisari Septimus Severuksen alaisuudessa.

Muista sofistikoista poiketen Aelianus ei tehnyt laajoja matkoja, vaan vietti elämänsä Latiumissa. Hän eli yli 60-vuotiaaksi ja oli elossa vielä Elagabaluksen kuoleman jälkeen.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aelianuksen teokset, jotka on kirjoitettu klassiseksi kreikaksi, ovat kokoelmia attikalaisesta kirjallisuudesta. Kolme hänen teoksistaan on säilynyt jälkipolville:

  • Poikile historia (Ποικίλη ἱστορία - Värikkäitä kertomuksia), 14 kirjaa sisältävä anekdoottikokoelma luonnon ihmeellisyyksistä ja kuuluisien ihmisten historiasta.
  • Peri zoion idiotetos (Περὶ ζῴων ἰδιότητος – Eläinten olemuksesta), 17 kirjaa sisältävä värikäs kokoelma lyhyitä kertomuksia ja taruja eläimistä.
  • Epistolai agroikikai (Ἐπιστολαὶ ἀγροικικαί – Maalaiskirjeet), 20 enimmäkseen eroottista maalaisten kirjettä, mutta jonka autenttisuus on kyseenalaistettu.