Eternal Sonata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eternal Sonata
Eternal Sonata-kansi.jpg
Kehittäjä tri-Crescendo
Julkaisija Namco Bandai Games
Jakelija Atari (Eurooppa ja Australia), Microsoft (Aasia lukuun ottamatta Japania)
Ohjaaja Hiroya Hatsushiba
Tuottaja Hideo Baba
Suunnittelija Hiroya Hatsushiba, Sam Riegel
Käsikirjoittaja Hiroya Hatsushiba
Säveltäjä Motoi Sakuraba
Stanislav Bunin
Frédéric François Chopin
Julkaistu Xbox 360
 • JP 14. kesäkuuta 2007
 • NA 17. syyskuuta 2007
 • EU 19. lokakuuta 2007
 • AUS 15. marraskuuta 2007
PlayStation 3
 • JP 18. syyskuuta 2008
 • NA 21. lokakuuta 2008
 • EU 13. helmikuuta 2009
 • AUS 19. helmikuuta 2009
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: A
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
OFLC: M
OFLC: PG
Alusta PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto DVD, Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Eternal Sonata (jap. トラスティベル ~ショパンの夢~, Torasuti Beru Shopan no Yume; "Trusty Bell: Chopinin uni") on japanilaisen tri-Crescendo-yhtiön kehittämä roolipeli, joka julkaistiin vuonna 2007 Xbox 360 -konsolille. Pelistä julkaistiin vuotta myöhemmin hieman laajennettu versio PlayStation 3 -konsolille.

Pelin päähenkilönä on puolalainen säveltäjä Frédéric François Chopin. Peli kuvaa Chopinin viimeisiä unia ja näkyjä hänen kuolemansa lähestyessä, tämän sairastuttua tuberkuloosiin.

Chopinin musiikki on tärkeässä osassa peliä. Musiikin peliä varten esitti pianisti Stanislav Bunin. Muu pelissä kuultava musiikki on Motoi Sakuraban säveltämää.

Pelimekaniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin taistelumekaniikka on yhdistelmä toimintaroolipelejä ja vuoropohjaisia roolipelejä. Kukin hahmoista toimii taistelussa omalla vuorollaan. Taisteluvuorot on jaettu taktiseen ja toiminnalliseen osaan. Taktisen osan aikana pelaaja voi rauhassa miettiä omaa siirtoaan, ja tämän jälkeen pelaajalla on tietty sekuntimäärä tehdä haluamansa liikkeet - käyttää esinettä, hyökätä tai suorittaa erikoishyökkäys. Erikoishyökkäyksesi kuluttaa joukon Echo-mittarin. Erikoistaidot — kuten hyökkäys- ja parannustaiat — ovat sitä tehokkaampia, mitä enemmän Echo-pisteitä on kulloinkin tuotettu.

Erikoishyökkäyksien toiminta riippuu siitä, missä pelaaja on; kullakin taistelualueella on pimeitä ja kirkkaita paikkoja, ja erikoishyökkäykset jaetaan valon ja pimeyden hyökkäyksiin. Pimeitä ja kirkkaita paikkoja voivat aiheuttaa kellonaika, ympäristö, sää sekä hahmojen ja hirviöiden varjot.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen Chopinin unimaailmaan, mutta näkökulma vaihtuu ajoittain todellisuuteen kuvaamaan kuolevan Chopinin tilaa. Tarina jakautuu kahdeksaan Chopinin sävellyksiä edustavaan osaan, jotka liittyvät tämän elämänkokemuksiin.

Tarina alkaa, kun pieni joukkio suunnittelee ottavansa selvää, miksi Forten Kreivi Waltzin kivennäisjauhe on niin paljon kukkajauhetta halvempaa. He haluavat myös pysäyttää kaivostoiminnan Mount Rock -vuorella, koska se vahingoittaa Agogon metsää. Joukkio saa selville, että kivennäisjauheessa on kohtalokkaita sivuvaikutuksia, jotka voisivat auttaa Forten kuningaskuntaa voittamaan vihollisensa Baroquen. He suuntaavat Forteen, mutta heidät pysäytetään ja vangitaan, koska Fortelle oli ilmoitettu Andantino-nimisen kapinallisryhmän saapumisesta. Joukko pääsee kuitenkin pakoon ja liittyy Andantinon ryhmään. Fermatan linnakkeesta etelässä fortelainen miehistö huomaa heidät, ja paetessaan osa joukosta putoaa jokeen. Jäljelle jääneet, mukaan lukien Andantinon ryhmä, kulkevat myrkkysoiden läpi päästäkseen tukikohtaansa Andanteen.

Baroquen Prinssi Crescendo pelastaa jokeen pudonneet joukot laivoineen. Matkallaan he kohtaavat merirosvoja. Päästyään turvallisesti Baroqueen joukko keskustelee käsillä olevasta tilanteesta. Forte uhkaa sodalla, mutta Baroque tähtää rauhaan. Crescendo keksii suunnitelman salamurhata Forten Kreivi Waltz, mutta suunnitelma hylätään heti. PS3-versiossa Prinssi Crescendo, Prinsessa Serenade ja joukko siirretään Surunpeiliin (Lament Mirror), missä he oppivat Baroquen ja Forten historiasta ja siitä, että täysimittaisen sodan uhka on ollut menneisyydessäkin. Joukko palaa Ritardandoon ja sen molemmat osat yhdistyvät jälleen. Jälleennäkemisen jälkeen Allegretto lähtee hakemaan Polkaa hänen kylästään.

Joukko matkustaa Baroqueen ja huomaa, että Crescendo ja Serenade ovat kadoksissa. Pian käy ilmi, että he menivät Forteen antautumaan välttääkseen sodan. Joukko suuntaa jälleen Forteen ja löytääkin Mount Rock -vuorella Crescendon, Serenaden ja myöhemmin Kreivi Waltzin. He taistelevat, mutta Kreivi Waltz saa valmiiksi juoman, joka muuttaa hänen taistelutoverinsa Legaton jättihirviöksi. Legato avaa ilmassa portaalin ja katoaa Waltzin kanssa sinne. Joukko seuraa heitä kuolleiden kaupunkiin Kuun Elegiaan (Elegy of the Moon), jossa kivennäisjauheeseen kuolleet sielut asuvat, huomaten koko maailman olevan vaarassa. Kaksoislehdykän tornilla (Double Reed Tower) joukko kohtaa jälleen Legaton ja Waltzin. Tällä kertaa joukko onnistuu kukistamaan heidät, mutta sen jälkeen joukon on taisteltava Chopinia vastaan niin, että hän voi täyttää kohtalonsa. Polka huomaa seikkailun lopun ja hyppää jyrkänteeltä alas. Hän syntyy uudelleen nuorempana ja syleilee Allegrettoa.

Todellisuudessa Chopinin henki nousee hänen ruumiiltaan, ja Taivaanpeili-nimisellä niityllä hän soittaa viimeisen kerran pianoa, säveltäen Polkan innoittamaa laulua.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japaninkieliset nimet suluissa. Chopinia lukuun ottamatta kaikki hahmot on nimetty musiikillisten termien mukaan.

Frédéric François Chopin (フレデリック・フランソワ・ショパン Furederikku Furansowa Shopan)
Pelin 39-vuotias päähenkilö. Hän on maineikas säveltäjä ja pianonsoittaja. Unimaailmassa hän tapaa parantumatonta sairausta sairastava Polka nimisen nuoritytön, joka on samanikäinen kuin Chopinin sisko Emilia kun tämä kuoli tuberkuloosiin. Chopin seikkailee tovereineen etsien vastauksia maailmassa, josta vähitellen tulee tämän uusi todellisuus. ((sisältää juonipaljastuksia))Pelin lopussa hän esiintyy loppuvastuksena väittäen, että he kaikki ovat vain hänen mielikuvituksensa luomaa harhaa. Häviönsä jälkeen Chopin kertoo, että han toivoi tulla voitetuksi niin, että hänen ystävät vapautettaisiin unestaan ja hän saisi täyttää kohtalonsa ja lopulta kuolla. PS3:lle julkaistussa Tales of Vesperiassa Frédéricin puku voidaan valita Flynn Scifon vaihtoehtoiseksi puvuksi.
Ääninäyttelijä: Mitsuaki Madono (japaniksi), Patrick Seitz (englanniksi)
Polka (ポルカ Poruka) (suom. polkka)
14-vuotias tyttö, jolla on voimakkaita taikakykyjä, joka taas tarkoittaa, että hän kuolee pian. Vaikka tällainen masentava kohtalo häämöttää Polka kieltäytyy lannistumasta ja käyttää taikakykyjään auttaakseen muita. Vaikka Polkaa halveksitaan ja kartetaan sairauksensa vuoksi, hän haluaa kiihkeästi pelastaa rakastamansa ihmiset.
Ääninäyttelijä: Aya Hirano (japaniksi), Erin Fitzgerald (englanniksi)
Allegretto (アレグレット Areguretto)
16-vuotias nuorimies, joka joutuu kestämään maailman ristiriitaisuuksia. Allegretto on köyhä mutta silti hyväsydäminen, ja hän varastelee leipää osattomien lapsien puolesta, jotka eivät osaa ravita itsensä. Allegretto huomaa kuitenkin, ettei tämä ole ratkaisu perimmäiseen ongelmaan. Hän on päättänyt, että jotain on tehtävä niin, ettei kukaan enää näe nälkää.
Ääninäyttelijä: Hiro Shimono (japaniksi), Sam Riegel (englanniksi)
Beat (ビート Bīto) (suom. tahti)
8-vuotias nuoripoika, joka asuu Allegreton luona Ritardandon satamakaupungissa. Beatin suurin aarteensa on hänen isän antamansa kamera. Beatilla on hyväntuulinen ja pirteä luonne, ja hän tulee toimeen kaiken tapaamansa kanssa.
Ääninäyttelijä: Yumiko Kobayashi (japaniksi), Mona Marshall (englanniksi)
Viola (ビオラ Biora) (suom. alttoviulu)
26-vuotias lammaspaimen, jonka joukko tapaa maaseudulla. Hän on kova suunsoittaja ja pärjää itsensä kanssa, mikä johtuu siitä, että hän on muita hahmoja hieman vanhempi. Violalla on Arco niminen lemmikki, joka tulee joukon mukaan.
Ääninäyttelijä: Houko Kuwashima (japaniksi), Megan Hollingshead (englanniksi)
Salsa (サルサ Sarusa)
Agogon metsän 8-vuotias suojelija, yhdessä siskonsa kanssa. Joukko tapaa hänet heidän vangittua Forten linnan tyrmään. Salsan mielestä hatut ovat maailman parhaita aarteita. Salsa on suorasanainen ja välillä jopa röyhkeä, ja hän kilpailee jatkuvasti siskonsa kanssa.
Ääninäyttelijä: Mika Kanai (japaniksi), Amy Rose (englanniksi)
March (マーチ Māchi) (suom. marssi)
Agogon metsän toinen suojelija ja Salsan kaksoissisko. Hän on Salsaa järkevämpi ja on täten siskonsa suora vastakohta. March vaikuttaa kypsältä ja hellältä.
Ääninäyttelijä: Chiwa Saito (japaniksi), Amy Rose (englanniksi)
Jazz (ジルバ Jiruba)
Andantinon vallankumouksellisen kapinallisryhmän 27-vuotias päällikkö. Hän on vaisu ja vakava, ja huolehtii Kreivi Waltzin kivennäisjauheella ihmisille aiheuttamista vahingoista ja myös kaivostyöstä, joka tarvitaan jauheen hankkimiseen. Alkuperäisessä versiossa hänen nimensä on Jiruba, eli jitterbug englanniksi.
Ääninäyttelijä: George Nakata (japaniksi), D.C. Douglas (englanniksi)
Falsetto (ファルセット Farusetto) (suom. falsetti)
Jazzin 22-vuotias luutnantti Andantinon ryhmässä. Hän on tarkkanäköinen ja sitkeä, ja sisimmässään ei pidä Clavesista. Falsetto on tuntenut Jazzin lapsuudesta pitäen.
Ääninäyttelijä: Tomoe Hanba (japaniksi), Julie Ann Taylor (englanniksi)
Claves (クラベス Kurabesu) (suom. rytmikapulat)
Jazzin 24-vuotias tyttöystävä ja yksi Andantinon sotilaista.
Ääninäyttelijä: Mie Sonozaki (japaniksi), Tara Platt (englanniksi)
Crescendo (クレッシェンド Kuresshendo)
Baroquen kuningaskunnan nuori prinssi. Hänen isänsä sairauksensa vuoksi Crescendo korvaa tämän ja ajaa Baroquea sotaan Fortea vastaan. Hän pelastaa Polkan, Beatin, Fredericin ja Salsan heidän pudottuaan Adagion jokeen. Crescendo on pelattava hahmo ainoastaan PS3-versiossa.
Ääninäyttelijä: Katsuyuki Konishi (japaniksi), Cam Clarke (englanniksi)
Serenade (セレナーデ Serenāde) (suom. serenadi)
Prinssi Crescendon morsian. Serenade on pelattava hahmo ainoastaan PS3-versiossa.
Ääninäyttelijä: Fumiko Orikasa (japaniksi), Stephanie Sheh (englanniksi)

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajan Hiroya Hatsushiban mukaan:[1]

»Pelejä pelailevilla ihmisillä ja klassista musiikkia kuuntelevilla ihmisillä ei välttämättä ole samanlaisia kiinnostuksen kohteita. Useimmat ihmiset Japanissa tietävät Chopinin nimen; suurin osa heistä, jotka tietävät Chopinin, kuitenkin luulevat häntä jonkinlaiseksi suureksi säveltäjäksi tietämättä hänestä mitään muuta. Useimmat heistä ovat kuulleet Chopinin musiikkia mutta eivät pystyisi liittää sitä ja Chopinia välittömästi yhteen. Luomalla värisen maailman Chopinin unessa toivoin, että ihmiset viihtyisivät pelin parissa sekä tulisivat oppimaan, miten ihana Chopinin musiikki on.»

Lokalisointia varten Eternal Sonatan käsikirjoituksen oikoluki Varsovassa sijaitseva Frederic Chopin Society -kerho. Lokalisoinnin ryhmä oli tahtonut olla mahdollisimman historiallisesti tarkka menettämättä käsikirjoituksen alkuperäistä sanomaa.[2]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 8.3/10.[3]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alkuperäiset japaninkieliset ääninäyttelijät:[4]

 Hiro Shimono  Allegretto  
 Aya Hirano  Polka  
 Mitsuaki Madono  Frederic Francois Chopin  
 Yumiko Kobayashi  Beat  
 Hoko Kuwashima  Viola  
 Mika Kanai  Salsa  
 Chiwa Saito  March  
 Joji Nakata  Jazz  
 Tomoe Hanba  Falsetto  
 Mie Sonozaki  Claves  
 Junko Minagawa  Waltz  
 Chafurin  Legato  
 Yu Asakawa  Rondo  
 Takahiro Sakurai  Fugue  
 Shiro Saito  Tuba  
 Katsuyuki Konishi  Prince Crescendo  
 Fumiko Orikasa  Princess Serenade  
 Yuko Kobayashi  Solfege  
 Masako Katsuki  Ludwika Jedrzeiewiczowa  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. We Want To Know: Chopin's Role in Eternal Sonata Explained Kotaku.com. Arkistoitu 26.5.2012.
 2. Eternal Sonata – Lost in Translation Blogs.ign.com. 12.9.2007. Arkistoitu 17.2.2008. Viitattu 10.6.2020. (englanniksi)
 3. Erik Brudvig: Eternal Sonata Review 13.9.2007. IGN. Viitattu 19.5.2019. (englanniksi)
 4. Eternal Sonata Japanese Cast Behind The Voice Actors. Viitattu 19.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]