Esikoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esikoulu on leikkikoulun tapainen oppilaitos ennen peruskoulua ja ensimmäinen kouluvaihe, jonne mennään päiväkodin jälkeen. Se aloitetaan sinä vuonna, kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Esiopetus ei kuulu oppivelvollisuuteen, mutta se on silti vuodesta 2015 alkaen velvoitettava. Se kuuluu kuitenkin perusopetuksen piiriin.

Esikoulua kokeiltiin Suomessa vuodesta 1971 aluksi Haukiputaalla, Kiuruvedellä, Luopioisissa, Nousiaisissa, Pirkkalassa ja Rantsilassa.[1] Vuonna 2000 maksuton esikoulu otettiin käyttöön kaikissa Suomen kunnissa. Useissa kunnissa esikoulun järjestää ala-aste tai päiväkoti.

Suomessa esiopetuksen tarkoituksena on vahvistaa lasten oppimisen ja kehityksen edellytyksiä.[2] Joissakin maissa esikoulussa opetetaan esimerkiksi äidinkielen ja matematiikan alkeita.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kouluvalmiudesta... s. 108
  2. Esiopetus vahvistaa oppimisen edellytyksiä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 21.11.2016.
  3. Amerikkalaisopettaja Tim Walker: "Opettajien ja oppilaiden hyvinvointi kulkee käsi kädessä" (...hän vertasi suomalaista, leikkiä ja omassa tahdissa oppimista korostavaa esikoulua amerikkalaiseen, jossa jokaisen esikoululaisen on pakko oppia lukemaan.) Kotivinkki. Viitattu 21.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.