Esikoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esikoulu Sri Lankassa.

Esikoulu tai esiopetus on koulutusaste (muun) varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välissä. Suomessa esiopetus kestää pääsääntöisesti yhden vuoden ja se aloitetaan sinä vuonna, kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Esiopetus ei kuulu oppivelvollisuuteen, mutta se on silti vuodesta 2015 alkaen ollut velvoittavaa. Esiopetus on osa varhaiskasvatusta, mutta kuuluu perusopetuksen lainsäädännön piiriin.[1][2]

Esikoulua kokeiltiin Suomessa vuodesta 1971 aluksi Haukiputaalla, Kiuruvedellä, Luopioisissa, Nousiaisissa, Pirkkalassa ja Rantsilassa[3]. Vuonna 2001 maksuton esiopetus otettiin käyttöön kaikissa Suomen kunnissa[4]. Useimmissa kunnissa esiopetus järjestetään päiväkodissa tai koulussa.lähde?

Suomessa esiopetuksen tarkoituksena on erityisesti edistää lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen edellytyksiä. Yhdessä perusopetuksen kanssa esiopetuksen tulee tukea lasten kasvua ihmisyyteen ja vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen ja antaa heille tarpeellisia tietoja ja taitoja. Esiopetuksen sisältöjä ohjaa valtakunnallinen Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet -asiakirja (2014).[2] Joissakin maissa esikoulussa opetetaan esimerkiksi äidinkielen ja matematiikan alkeita[5]. Suomalaisessa esiopetuksessa nämä osa-alueet sisältyvät viiteen esiopetuksen oppimiskokonaisuuteen, joiden tarkoitus on tarjota lapsille mahdollisuuksia monipuoliseen taitojen kehittämiseen ja uusien asioiden kokeilemiseen[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Perusopetuslaki finlex.fi. Viitattu 27.9.2020.
  2. a b c Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 Opetushallitus. 2016, 3. muutettu painos, s. 8, 12–13, 30. Viitattu 27.9.2020.
  3. Kouluvalmiudesta... s. 108
  4. Esiopetuksen toimeenpano patio.fi. 2015. Viitattu 6.12.2020.
  5. Amerikkalaisopettaja Tim Walker: "Opettajien ja oppilaiden hyvinvointi kulkee käsi kädessä" (...hän vertasi suomalaista, leikkiä ja omassa tahdissa oppimista korostavaa esikoulua amerikkalaiseen, jossa jokaisen esikoululaisen on pakko oppia lukemaan.) Kotivinkki. Viitattu 21.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Esikoulu.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.