Erkki Räsänen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erkki Räsänen (s. 16. elokuuta 1972 Kaavi) on suomalainen iskelmälaulaja, joka valittiin vuonna 2001 tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Räsänen aloitti bänditoiminnan 17-vuotiaana Outokummun lukiossa Golumpiaorkesterissa, joka soitti suomenkielistä rockmusiikkia.

Räsäsen aluevaltaus oli myös suomalainen gospelmusiikki, jonka esittämisen hän aloitti päälle parikymppisenä.

Yleisön kannustamana hän osallistui tangomarkkinoiden laulukilpailuun ensimmäisen kerran keväällä 1997. Hän aloitti tanssilavoilla ja ravintoloissa esiintymisen saman vuoden syksyllä.

Antti Raiskin tangokuningasvuonna 2000 Räsänen valittiin tangoprinssiksi hän voitti tangokuninkuuden. Vuosina 1997–1999 Räsänen oli edennyt kilpailussa Raision semifinaaliin. Vuonna 1999 hän voitti Vihreät Niityt -tapahtuman yhteydessä järjestetyn Toivo Kärki -laulukilpailun miesten sarjan ja sijoittui toiseksi karaoken SM-kilpailuissa. Hän oli useiden vuosien ajan kantava voimalähde? Vihreitten Niittyjen konserttisarjassa.

Syksyllä 2001 julkaistiin Räsäsen ensimmäinen single "Villit vuoteni" ja seuraavana vuonna oli vuorossa single "Anna tunteen tulla". Huhtikuussa 2002 julkaistiin Räsäsen ja vuoden 2001 tangokuningattaren Mira Sunnarin yhteisalbumi, jolta löytyy yhdeksän Sunnarin ja kymmenen Räsäsen esittämää kappaletta, mukaan lukien albumijulkaisua edeltäneet singlekappaleet. Seuraavana vuonna julkaistiin singlet "Erkki twistaa" ja "Kirje Armille". Tammikuussa 2005 häneltä ilmestyi omakustanteena albumi Yksi ainoa ilta ja vuonna 2006 Pilfink Records -levymerkin kautta slaavilaistyylinen albumi Carmen Sylva. Kupletti- ja laulelmamusiikkia sisältävä albumi Mualimalle ja takaisin (Pilfink Records) ilmestyi syyskuussa 2008. Räsäsen laulua on kuultu myös monilla kokoelmalevyillä. Toivo Kärjen sota-ajan sävellyksistä koostetulla kaksoisalbumilla On elon retki näin Räsänen laulaa kahdeksan kappaletta, joista kaksi on ensilevytyksiä (Marja ja Tule luoksein armas) [1].

Erkki Räsänen on Päivölän Sävel -yhtyeen laulaja ja laulunkirjoittaja. Kansanmusiikkivaikutteista poppia tekevältä yhtyeeltä on ilmestynyt kaksi albumia.

Laulamisen ohella Räsänen on viihtynyt myös teatterin parissa. Räsänen on esiintynyt esimerkiksi Seinäjoen kaupunginteatterin esittämässä musikaalissa Valkokangas tanssii ja soi vuonna 2006 sekä useiden vuosien ajan Maarianvaaran kesäteatterissa, joka tekee ammattivoimin kiertueteatteria ympäri Suomen. Räsäsen edellinen roolisuoristus Maarianvaaran kesäteatterissa nähtiin 2019, Mika Waltarin Rakas lurjus -näytelmässä.

Päivölän Sävel -yhtye on tehnyt Maarianvaaran kesäteatterin musiikista kaksi pitkäsoittoa. Hän on tehnyt pikkuserkkunsa Henry Räsäsen kanssa Eino Leinon runoista koostuvan Elegia -esityksen, jota he ovat esittäneet ympäri Suomea. Toinen Räsästen valmistama kiertue-esitys on Aleksis Kiven näytelmiin ja runoihin pohjautuva Kaukana kavala maailma.

Erkki Räsänen oli mukana myös kuntapolitiikassa. Kunnallisvaaleissa 2008 hänet valittiin Kaavin kunnanvaltuustoon Suomen Keskustan listalta[2]. Hän toimi valtuuston puheenjohtajana 2010–2012. Hän uusi valtuustopaikkansa kuntavaaleissa 2013. Sen jälkeen hän jätti kuntapolitiikan.

Räsänen asuu nykyisin Outokummussa. Hänen aviopuolisonsa on outokumpulainen Keskustan kansanedustaja Hanna Räsänen [3][4].

  1. Kalervo Kärki: Sydämeni sävel - Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa, s. 125,152,941. Tampere: Mediapinta, 2015.
  2. Pietiläinen, Matti: Tangokuningas, jalkapalloilija ja maajussi savonsanomat.fi. 27.10.2008. [vanhentunut linkki]
  3. Autti, Ellinoora: Kansanedustaja Hanna Huttunen ja tangokuningas Erkki Räsänen menivät naimisiin Ilta-Sanomat. 25.7.2020. Viitattu 18.11.2023.
  4. Jukka Hallikainen jäi rannalle, toisen tangokuninkaan rakas pääsi eduskuntaan tanssiin.fi.