Eragon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Christopher Paolinin kirjaa. Sanan muista merkityksistä katso Eragon (täsmennyssivu).
Eragon
Eragon
Alkuperäisteos
Kirjailija Christopher Paolini
Kansitaiteilija John Jude Palencar
Kieli englanti
Genre fantasia
Kustantaja Alfred A. Knopf
Julkaistu 2003
Sivumäärä 509 (Knopf)
Suomennos
Suomentaja Tero Kuittinen
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2005
Sivumäärä 656
ISBN 978-951-31-3221-7
Sarja: Perillinen
Seuraava Esikoinen
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Eragon on Christopher Paolinin kirjoittama romaani, joka on Perillinen-kirjasarjan ensimmäinen osa. Romaani julkaistiin ensin omakustanteisesti vuonna 2002 ja seuraavana vuonna Alfred A. Knopfin kustantamana.[1] Suomeksi se julkaistiin vuonna 2005.[2] Kirjasarjan muut osat ovat Esikoinen, Brisingr ja Perillinen.

Kirja kertoo maalaispoika Eragonista, joka löytää sattumalta lohikäärmeenmunan. Kun Saphira-lohikäärme kuoriutuu, Eragonista tulee ensimmäinen lohikäärmeratsastaja pitkään aikaan. Kaksikko saa tehtäväkseen peitota pahan kuningas Galbatorixin, joka pitää Alagaësiaa vallassaan.[1]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Christopher Paolini

Eragonin on kirjoittanut yhdysvaltalainen Christopher Paolini. Hän aloitti kirjan kirjoittamisen jo 14-vuotiaana, ja sai sen valmiiksi 15-vuotiaana. Eragonin myötä hänestä tuli bestseller-kirjailija jo 19-vuotiaana.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paolini on kertonut nimen Eragon tulevan englanninkielen lohikäärmettä tarkoittavasta sanasta "dragon". Hän muodosti nimen vaihtamalla sanan ensimmäisen kirjaimen. Paolinin mukaan Eragon-nimeen liittyy myös sanaleikki. Nimi ääntyy suunnilleen samoin kuin englanninkielen "era-gone", mikä suomeksi vapaasti käännettynä tarkoittaa suunnilleen "mennyt aikakausi".[3]

Julkaisutietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Random House julkaisi elokuussa vuonna 2004 Yhdysvalloissa ja Kanadassa Eragonista niin sanotun deluxe-version, joka sisältää laajemman, irrotettavan kartan kirjan maailmasta Alagaësiasta. Deluxe-versio sisältää lisäksi pidennetyt liitteet. Ne käsittelevät Paolinin kehittelemiä kieliä, joita Eragonissa välillä puhutaan. Mukana on myös ensimmäinen luku Perillinen-trilogian seuraavasta osasta Esikoinen ja piirros Eragonin Zar'roc-nimisestä miekasta.[4] Myös sarjan kolmas osa Brisingr ilmestyi syyskuussa alkuperäiskielellä.

Teos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eragon-niminen 15-vuotias poika joka löytää kiven, joka osoittautuukin myöhemmin lohikäärmeen munaksi. Eragon lähtee yhdessä lohikäärme Saphiran ja Tarinankertoja Bromin kanssa kostoretkelle. Ra'zacien löytäminen ei olekkan niin helppoa kuin he luulevat, mutta myöhemmin, kun nämä ovat vaeltaneet jo pitkän matkan ra'zacien perässä, Dras-Leona-nimisen kaupungin ulkopuolella ra'zacit pääsevät yllättämään toverukset. Kuvaan astuu myös Murtagh, joka on pakolainen ja valapatto-Morzanin poika. Vardenien ja Urgalien sota syttyy ja Eragon ja Saphira tempautuvat siihen mukaan. Vardenit lyövät urgalit ja Eragon onnistuu tappamaan varjo Durzan lävistämällä tämän sydämen. Sota kuningasta vastaan on alkamassa.

Henkilöhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan päähenkilö on nuori lohikäärmeratsastaja nimeltä Eragon. Hänen lohikäärmeensä on nimeltään Saphira, ja hän on Eragonin korvaamaton ystävä. Kirjan sivuosissa esiintyvät muun muassa Eragonin liittolaiset Arya ja Brom. Arya on haltia, itse asiassa haltiaprinsessa, muttei kerro tätä kenellekään Du Weldenvardenin ulkopuolella. Brom puolestaan on vanha tarinankertoja ja lohikäärmeratsastaja joka kuolee. Eragonin vihollisia ovat muun muassa Galbatorix ja Durza , joka on varjo eli tavallinen maagikko jonka demonihenget ovat vallanneet. Eragon kuitenkin onnistuu surmaamaan tämän Farthen Dûrin suuressa taistelussa. Galbatorix on Alagaësian hirmuvaltias, joka tappoi Valapatto liittolaistensa kanssa melkein kaikki lohikäärmeet, kuin myös ratsastajat. Durza oli hänen käskyläisensä. Durza oli ottanut urgalit valtaansa ja pakotti nämä taistelemaan Galbatorixin puolesta Farthen Dûrissa. Urgalit kuitenkin pyytävät saada suojelusta vardeneilta jos he liittyvät näiden riveihin.

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Alagaësia

Eragonin tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Alagaësian maailmaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eragon on ollut suuri menestys, ja sitä on myyty yli 2,5 miljoonaa kappaletta[5]. Kirja on saanut kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton, ja sitä on kritisoitu liioista samankaltaisuuksista esimerkiksi Tähtien sota -elokuvasarjan ja Taru sormusten herrasta -kirjasarjan kanssa[6].

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Eragon (elokuva)

Romaaniin perustuva samanniminen elokuva Eragon tuli elokuvateattereihin 15. joulukuuta 2006. Sen on ohjannut Stefen Fangmeier. Eragonia esittää Edward Speleers. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Jeremy Irons ja John Malkovich. Elokuva ei kuitenkaan saanut suurta suosiota maailmalla, koska kirja ja elokuva poikkesivat toisistaan monin eri tavoin. Muun muassa Bromin kuolemispaikka, kuolintapa, ja tappaja, on muutettu.

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasta on tehty myös videopeli. Siinä on elokuvahahmojen näköiset hahmot, mutta juoni etenee kirjan mukaan.

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney+ kehittää kirjasarjaan perustuvaa televisiosarjaa. Paolini on mukana tuotannossa sarjan vastaavana tuottajana ja käsikirjoittajana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Otterson, Joe: ‘Eragon’ TV Series Adaptation in Development at Disney+ (Exclusive) Variety. 25.7.2022. Viitattu 30.12.2022. (englanniksi)
  2. Eragon Kirjasampo. Kirjastot.fi. Viitattu 30.12.2022.
  3. Talking Trilogy with Christopher Paolini Alagaesia. Arkistoitu 5.6.2008. Viitattu 24. toukokuuta 2008. (englanniksi)
  4. http://www.shurtugal.com/?id=trilogy/eragon/deluxe
  5. A young author finds fame after ‘Eragon’ msnbc. Viitattu 22. maaliskuuta 2009. (englanniksi)
  6. Eragon - Christopher Paolini commonsensemedia.org. Viitattu 22. maaliskuuta 2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]