Perillinen (kirjasarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perillinen
Inheritance Cycle
Kirjasarjan suomenkielisten osien kannet.
Kirjasarjan suomenkielisten osien kannet.
Alkuperäisteos
Kirjailija Christopher Paolini
Kieli englanti
Genre fantasia
Kustantaja Alfred A. Knopf
Julkaistu 2002–2011
Suomennos
Suomentaja Tero Kuittinen (Eragon)
Tarja Rouhiainen (Esikoinen, Brisingr)
Sirkka Aulanko (Perillinen)
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2005–2012
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Perillinen (Inheritance Cycle, aiemmin Inheritance Trilogy) on yhdysvaltalaisen Christopher Paolinin kirjoittama fantasiakirjasarja, jonka ensimmäinen osa Eragon julkaistiin vuonna 2002 ja uudelleen vuonna 2003. Perillinen kertoo nuoresta Eragonista ja hänen lohikäärmeestään Saphirasta. Tapahtumat sijoittuvat fantasiamaailma Alagaësiaan. Sarjasta on vuoteen 2012 mennessä julkaistu neljä osaa. Sarjan kirjoja on myyty yhteensä yli 41 miljoonaa kappaletta[1] ja niitä on käännetty yli 50 kielelle.[2]

Sarjan ensimmäisen osan pohjalta on tehty elokuva Eragon (2006) ja kirjasarjaan perustuva televisiosarja on kehitteillä.

Paolini aloitti esikoisteoksensa Eragonin kirjoittamisen 15-vuotiaana vuonna 1998. Paolinin perhe julkaisi itse Eragonin vuonna 2002. Kustantamo Alfred A. Knopf julkaisi teoksen uudelleen vuonna 2003. Perillisen toinen osa Esikoinen julkaistiin kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2005 ja sarjan kolmas osa Brisingr puolestaan syyskuussa vuonna 2008. Alun perin sarjan oli tarkoitus koostua vain kolmesta kirjasta, mutta sittemmin luku laajeni neljään.[3] Sarjan neljännen osan nimi on Perillinen, ja se julkaistiin 8. marraskuuta 2011.

Sarjan kaikki neljä osaa on julkaistu suomeksi. Ensimmäinen osa Eragon julkaistiin suomeksi huhtikuussa vuonna 2005 Tero Kuittisen kääntämänä.[4] Esikoinen julkaistiin maaliskuussa vuonna 2006,[5] ja sarjan kolmas teos Brisingr maaliskuussa 2009.[2] Toisen ja kolmannen osan on kääntänyt Tarja Rouhiainen.[2][5] Neljännen osan suomentaja on Sirkka Aulanko ja julkaisupäivämäärä 16. lokakuuta 2012.[6] Suomeksi kirjoja julkaisee kustannusyhtiö Tammi.

Liittyvät teokset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pahan kuninkaan Galbatorix hirmuvaltaisesti hallitsemassa Alagaësiassa 15-vuotias poika Eragon löytää metsästysretkellään sinisen kiven, joka osoittautuu lohikäärmeen munaksi. Munasta kuoriutuu lohikäärme Saphira, jonka Eragon piilottaa metsään. Galbatorixin liittolaisen, pahan Durzan johtamat Ra'zacit hyökkäävät Eragonin kotiin tavoitteenaan saada lohikäärme. Eragonin eno kuolee hyökkäyksessä. Eragon päättää kostaa Ra'zaceille ja lähtee yhdessä Saphiran ja entisen lohikäärmeratsastajan Bromin kanssa kostoretkelle. Ra'zacien löytäminen ei ole helppoa, mutta myöhemmin erään kaupungin ulkopuolella ra'zacit pääsevät yllättämään toverukset. Brom saa veitsen kylkeensä ja kuolee myöhemmin luolassa. Kuvaan astuu myös Murtagh, joka on pakolainen, ja Bromin tappaman Morzanin poika. Eragon menee vardenien luokse ja siunaa siellä tyttövauva Elvan. Vardenien ja Urgalien sota syttyy ja Eragon ja Saphira tempautuvat siihen mukaan. Vardenit lyövät urgalit ja Eragon onnistuu tappamaan varjo Durzan lävistämällä tämän sydämen. Sota kuningas Galbatorixia vastaan on alkamassa.

Vardenien johtaja Ajihad sekä Murtagh ja kaksoset lähtevät Farthen'durin tunneleihin jahtaamaan urgaleita, mutta Ajihadin surmaavat Farthen'durin sisäänkäynnillä urgalit, ja Murtagh ja kaksoset katosivat. Ajihadin tyttärestä, Nasuadasta, tulee Vardenien uusi johtaja. Eragonille ja hänelle tulee valtaongelmia senaatin kanssa. Eragonin serkulle Roranille tulee ongelmia kun Ra'zacit alkavat vainota häntä. Carvahallin kylä ei kuitenkaan suostu luovuttamaan Rorania Ra'zaceille, joten kylä joutuu konfliktiin ja Roran saa kyläläiset ylipuhuttua lähtemään pois kylästä Selkärankavuoriston yli. Kyläläiset selviävät Selkärankavuoristosta ja jatkavat matkaa laivoilla kohti Surdaa. Myöhemmin he kuulevat että Eragon on lohikäärmeratsastaja. He onnistuvat karistamaan heitä jahdanneet sotilaat ja Ra'zacit.

Tällä välin Eragon on lähtenyt haltoiden luo jatkamaan koulutusta ja hänelle paljastuu että maailmassa on hänen ja Alagaesian pahan kuninkaan Galbatorixin lisäksi vielä yksi ratsastaja, joka alkaa opettaa Eragonia. Eragon saa tietää että hänen siunaus meni pieleen ja Elva joutuu suojelemaan muita onnettomuuksilta. Eragonin koulutus jää kesken, sillä hän sai selville, että Vardenit aikovat ottaa yhteen Valtakunnan kanssa. Eragon saapuu vain hetkeä ennen taistelua. Vaikka Eragon oli saanut lisää koulutusta, hänen voimansa eivät tahtoneet riittää. Roranin ja kyläläisten laiva saapuu aivan taistelun läheiselle joelle. Roran ja muut kyläläiset liittyivät myös taisteluun Vardenien puolelle. Taistelu alkaa jo kääntyä voitoksi, mutta sitten Eragon huomaa toisen ratsastajan, joka ei ole Galbatorix vaan Murtagh, jonka Galbatorix oli pakottanut lupaamaan uskollisuutensa hänelle muinaisella kielellä. Roran tappaa kaksoset, jotka olivat pettureita. Murtagh tappaa kääpiökuningas Hrothgarin. Murtagh ja Eragon taistelevat, mutta kun Eragon on häviämäisillään, hän onnistuu keksimään porsaanreiän Murtaghin lupauksista. Murtagh ei tapa häntä, mutta varastaa hänen miekkansa. Vardenit olivat voittaneet, mutta Eragon hävinnyt. Murtagh paljastaa Eragonille, että he ovat veljekset. Heidän molempien isä on valapatto Morzan ja äiti Selena.

Kirjan alussa Eragon lähtee Roranin kanssa pelastamaan tämän kihlattua Katrinaa ra'zacien kynsistä, heidän piilopaikkansa on salainen, eikä Eragon pysty aistimaan ra'zaceja. Lopulta piilopaikka löytyy Helgrind vuoren kätköistä, Eragon, Roran ja Saphira onnistuvat tappamaan ra'zacit (yhtä lukuun ottamatta) ja lethrblakat. He hakevat Katrinan tyrmästä, mutta Eragonin jättäytyy etsimään pakoon lähtenyttä ra'zacia ja muu seurue lähtee kohti vardenien leiriä. Eragon löytää jäljelle jääneen, lajinsa viimeisen, ra' zacin ja tappaa sen. Eragon löytää myös Katrinan isän, teurastaja Sloanin ja lähettää hänet kohti Ellesmeraa. Eragon vaeltaa takaisin vardenien pariin. Kun Eragon palaa Roran pyytää vihkimään hänet ja Katrinan. Samana päivänä, kun häiden oli tarkoitus olla, hyökkää vardenien kimppuun joukko sotureita, jotka eivät tunne kipua. Joukossa on myös Murtagh lohikäärmeineen. Eragon onnistuu karkottamaan heidät, samalla kun urgalit, kääpiöt, surdalaiset ja vardenit onnistuvat tappamaan valtakunnan soturit. Vardenit kärsivät kovia tappioita taistelun aikana, häät kuitenkin pidetään pian.

Tämän jälkeen Eragon lähtee Farthen Dûriin, vuorelle, jonka sisällä sijaitsee kääpiöiden pääkaupunki Tjornheim. Siellä pidetään kääpiöiden johtajan vaalit, jossa Eragon on mukana kuuluessaan kääpiöiden klaaniin. Tjornheimissä ollessaan joukko mustaan pukeutuneita miehiä hyökkää Eragonin kimppuun ja miltei tappavat hänet. Loppujen lopulta Eragon ja hänen henkivartiansa saavat tapettua muukalaiset, jotka osoittautuvat erään toisen klaanin, Az Sweldn rak Anhûinin alaisiksi. Lopulta pidetään itse vaalit, jonka voittaa Eragonin ystävä, Orik, joka kuuluu saamaan klaaniin kuin Eragon. Vaalien jälkeen Saphira korjaa magiallaan Aryan rikkoman suuren tähtisafiirin. Tämän jälkeen Eragon ja Saphira suuntaavat kohti Ellesmeraan, jossa Eragon takoo itselleen uuden miekan haltiaseppä Rhunonin avustuksella. Miekkaan tarvittavan metallin Eragon saa Menoapuun avulla, kun hän kutsuu puun henkeä Linneaa. Eragon nimeää miekan Brisingiriksi, joka tarkoittaa tulta. Ellesmerassa Eragonille selviää että hänen isänsä ei olekaan Morzan vaan Brom. Kirjan lopussa Oromis ja hänen lohikäärmeensä Glaedr kuolevat kaksintaistelussa Murtaghia vastaan. Eragon saa myös tietää että Galbatorixen voimien salaisuus on lohikäärmeiden eldunarit eli sydänten sydämet.

Kirjan alussa vardenit valloittavat Belatonan. Ihmiskissat liittyvät vardeneihin kuninkaansa Grimrr Puolitassun johdolla. Nasuada lähettää Roranin Aroughsiin kukistamaan kaupungin. Matkan aikana magiankäyttäjä Carn kuolee. Samaan aikaan vardenit matkaavat kohti Dras Leonaa. Käy ilmi, että Murtagh ja hänen lohikäärmeensä Thorn vartioivat kaupunkia, joten kaupungin valloitus osoittautuu pulmalliseksi. Jeod kertoo Eragonille, että kaupungin alle on kaivettu lukuisia tunneleita. Eragon, Arya, Angela, Solembum, ja haltia Wyrden lähtevät tunneleiden kautta kaupungin alle aikeinaan avata portit vardeneille sisältä päin. Samaan aikaan Saphira ja Blödhgarm houkuttelevat Thornin ja Murtaghin pois tieltä. Dras Leonan valloitus onnistuu, mutta yön aikana Murtagh ja Thorn palaavat. Eragon ja Arya eivät ole selvin päin, joten vardenien puolustaminen osoittautuu vaikeaksi. Murtagh sieppaa Nasuadan ja vie tämän Uru'Baeniin. Eragonista tulee vardenien johtaja. Hänestä ja Saphirasta kuitenkin tuntuu, että mahdollisuus voittaa Galbatorix on menetetty. He lähtevät Sielujen Holvin luo Vroengardin saarelle siinä toivossa, että löytäisivät apua.

Samaan aikaan Uru'Baenissa Galbatorix yrittää murtaa Nasuadaa. Käy ilmi, että Murtagh oli tuonut Nasuadan Uru'Baeniin aikeissaan pelastaa tämän. Murtagh lupaa auttaa Nasuadaa Galbatorixia vastaan, ja saa tosinimensä vaihdettua. Vroengardin saarella Eragon ja Saphira saavat tietää tosinimensä. Nimiensä avulla he avaavat Sielujen Holvin ja löytävät sisältä Eldunareja ja satoja säilyneitä lohikäärmeen munia. He palaavat vardenien luo ja aloittavat hyökkäyksen Uru'Baeniin. Eragon, Saphira, Arya ja Elva rynnivät Galbatorixin huoneeseen. Galbatorix paljastaa keksineensä muinaisen kielen nimen jonka avulla voi hallita magiaa. Murtagh ja Eragon tappelevat, vain koska Galbatorix tahtoo tietää, kumpi on oikeasti parempi. Murtagh on vähällä tappaa velipuolensa, mutta Galbatorix ehtii estää häntä. Taistelun loputtua, kun Murtagh makaa maassa vatsa auki ja molemmat veljeksistä ovat haavoittuneita, Murtagh sytyttää Galbatorixin palamaan magian avulla. Thorn ja Saphira hyökkäävät yhdessä Shruikanin kimppuun. Arya surmaa Shruikanin ja Eragon puolestaan Galbatorixin. Murtagh vapauttaa Nasuadan ja he kaikki lähtevät pois linnasta joka romahtaa heti sen jälkeen. Haltiakuningatar Islanzadi kuolee taistelun aikana. Arya hakee vihreän lohikäärmeen munan. Munasta kuoriutuu uroslohikäärme Fírnen Aryalle. Nasuadasta tulee kuningatar. Roranin ja Katrinan vauva on tyttö, jonka nimeksi tulee Ismira. Elain synnytti pojan nimeltä Toivo, jolla on huulihalkio, jonka Eragon paransi. Islanzadin tyttärestä Aryasta tulee haltioiden kuningatar. Eragon lähtee Alagesiasta lopullisesti kouluttaakseen uutta lohikäärmeratsastajien sukupolvea kaukana idässä, mukanaan Blödhgarm ja muutama muu haltia sekä kaikki Eldunarit.

Perillinen-kirjasarja on ollut suosittu. Sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa ovat myyneet yhteensä yli 15.5 miljoonaa kappaletta, ja sen kirjoja on käännetty yli 50 kielelle.[2] Kirjasarja on saanut kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton, ja sitä on kritisoitu liioista samankaltaisuuksista esimerkiksi Tähtien sota -elokuvasarjan ja Taru sormusten herrasta -kirjasarjan kanssa.[7]

Elokuvasovitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eragonin pohjalta on tehty samanniminen elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 2006. Sen pääosia esittävät Ed Speleers, Rachel Weisz, Jeremy Irons ja John Malkovich. Elokuva sai sekä kriitikoilta että sarjan faneilta huonon vastaanoton ja siihen oltiin pettyneitä. Elokuva tuotti lopulta noin 250 miljoonaa dollaria ja sen budjetti oli ollut noin 100 miljoonaa dollaria.[1] Huonon menestyksen takia elokuvalle ei tehty jatko-osia.[8]

Televisiosovitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2022 heinäkuussa uutisoitiin Disneyn kehittelevän kirjasarjaan perustuvaa televisiosarjaa. Paolini on Bert Salken kanssa sarjan vastaava tuottaja ja yksi sen käsikirjoittajista.[1]

  1. a b c Otterson, Joe: ‘Eragon’ TV Series Adaptation in Development at Disney+ (Exclusive) Variety. 25.7.2022. Penske Media Corporation. Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  2. a b c d Paolini Christopher: Brisingr Tammi. Arkistoitu 23.12.2011. Viitattu 22.3.2009.
  3. http://alagaesia.com/kvetha/paolini_announcement.pdf (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  4. Paolini Christopher: Eragon Tammi. Arkistoitu 19.11.2007. Viitattu 22.3.2009.
  5. a b Christopher Paolini: Esikoinen Tammi. Arkistoitu 21.10.2007. Viitattu 22.3.2009.
  6. Perillinen - tammi.fi Tammi. Viitattu 6.6.2012. [vanhentunut linkki]
  7. Eragon - Christopher Paolini commonsensemedia.org. Viitattu 22.3.2009. (englanniksi)
  8. Hurskainen, Ira: Disney kehittelee suositusta Eragon-fantasiakirjasta uutta suoratoistosarjaa Episodi. 26.7.2022. Pop Media. Viitattu 11.9.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]