Englannin kreivikunnat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englannin kreivikunnat.

Englanti on jaettu 81 kreivikuntaan, joista kuusi on metropolikreivikuntia (metropolitan counties) ja loput 75 muita kreivikuntia (non-metropolitan counties). Jälkimmäiset jaetaan usein shire-kreivikuntiin (shire counties) sekä yhden tason hallintoyksiköihin (unitary authorities). Lisäksi Suur-Lontoon alue (Greater London) ja Scillynsaaret muodostavat omat, muihin luokkiin kuulumattomat hallintoyksikkönsä.

Metropolikreivikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Metropolikreivikunta

Metropolikreivikunnat ovat kokonaan kaupungeista ja kaupunkiseuduista muodostuvia tiheään asuttuja alueita. Näissä kreivikunnissa suuri osa päätäntävallasta on delegoitu alaspäin kaupungeille sen jälkeen kun Margaret Thatcherin hallitus lakkautti kreivikuntien valtuustot vuonna 1986.

Shire-kreivikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Shire-kreivikunta

Shire-kreivikunnat ovat ei-metropolikreivikuntia jotka muodostuvat useammista kunnista (districts). Shire-nimitys tulee siitä, että näistä kreivikunnista suurimman osan (ei kuitenkaan kaikkien) nimi päättyy -shire. Nämä kreivikunnat ovat harvemmin asuttuja kuin metropolikreivikunnat ja useimmat yhden tason hallintoyksiköt. Kaikissa shire-kreivikunnissa, ainoana poikkeuksena Berkshire, paikallishallinnolla on kaksi tasoa: kreivikunta ja kunta.

Yhden tason hallintoyksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhden tason hallintoyksiköissä on, nimensä mukaisesti, vain yksi paikallishallinnon taso - kunta. Näihin kreivikuntiin kuuluu vain yksi kunta, ja niillä ei ole kreivikuntavaltuustoja, vaan päätöksenteko tapahtuu kunnan tasolla (paitsi Isle of Wightillä, jossa on vain kreivikuntavaltuusto, ei kunnanvaltuustoja). Suurin osa näistä kreivikunnista on pieniä ja keskisuuria kaupunkeja.

Suur-Lontoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suur-Lontoo

Suur-Lontoon alue muodostaa oman hallinnollisen alueensa, joka ei kuulu mihinkään kreivikuntaan. Alue koostuu 33 kunnasta, ja se on myös oma lääninsä. Suur-Lontoossa on oma aluevaltuusto (London Assembly) ja pormestari (Mayor of London), sekä kunnanvaltuusto jokaisessa kunnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alueiden nimien luettelo Europa.eu. 28.5.2010. Euroopan unioni. Viitattu 9.8.2011.