Englannin kreivikunnat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englannin kreivikunnat.

Englanti on jaettu 82 hallinnolliseen kreivikuntaan, joista kuusi on metropolikreivikuntia (metropolitan counties) ja loput 76 muita kreivikuntia (non-metropolitan counties). Jälkimmäiset jaetaan 26 shire-kreivikuntaan (shire counties) ja 50 yhtenäishallintopiiriin (unitary authorities). Lisäksi Suur-Lontoon alue (Greater London) ja Lontoon City muodostavat omat, muihin luokkiin kuulumattomat hallintoyksikkönsä.[1][2]

Nykyiset hallinnolliset kreivikunnat vastaavat vain osittain Englannin historiallisia kreivikuntia, joita on 39. Lisäksi Englanti jaetaan 47 muodolliseen eli seremonialliseen kreivikuntaan, joista monet käsittävät kaksi tai useammankin hallinnollisen kreivikunnan.

Metropolikreivikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Metropolikreivikunta

Metropolikreivikunnat ovat kokonaan kaupungeista ja kaupunkiseuduista muodostuvia tiheään asuttuja alueita. Näissä kreivikunnissa suuri osa päätäntävallasta on delegoitu alaspäin kaupungeille sen jälkeen kun Margaret Thatcherin hallitus lakkautti kreivikuntien valtuustot vuonna 1986.

Shire-kreivikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Shire-kreivikunta

Shire-kreivikunnat ovat ei-metropolikreivikuntia, jotka muodostuvat useammista hallintopiireistä (districts). Shire-nimitys tulee siitä, että näistä kreivikunnista suurimman osan (ei kuitenkaan kaikkien) nimi päättyy -shire. Nämä kreivikunnat ovat harvemmin asuttuja kuin metropolikreivikunnat ja useimmat yhtenäishallintopiirit. Kaikissa shire-kreivikunnissa alueellisella hallinnolla on kaksi tasoa: kreivikunta ja hallintopiiri.

Shire-kreivikuntia on 26:[1][2]

Yhtenäishallintopiirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Yhtenäishallintopiiri

Yhtenäishallintopiirissä on vain yksi alueellisen hallinnon taso – hallintopiiri. Näissä kreivikunnissa ei ole kreivikunnanvaltuustoja, vaan päätöksenteko tapahtuu hallintopiirin tasolla (paitsi Isle of Wightillä, jossa on vain kreivikunnanvaltuusto, ei piirivaltuustoja). Suurin osa yhtenäishallintopiireistä on pieniä ja keskisuuria kaupunkeja.

Yhtenäishallintopiirejä on 56:[1][2]

* Vaikka Berkshiren kreivikunnanvaltuusto lopetti toimintansa vuonna 1998, shire-kreivikuntaa ei koskaan virallisesti lakkautettu. Tämän vuoksi Berkshiren alueella sijaitsevia kuutta yhtenäishallintopiiriä ei yleensä lasketa Englannin kreivikunniksi (non-metropolitan county) samalla tavalla kuin muita yhtenäishallintopiirejä.

Suur-Lontoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suur-Lontoo

Suur-Lontoon alue muodostaa oman hallinnollisen alueensa, joka ei kuulu mihinkään kreivikuntaan. Alue koostuu 32 kaupunkipiiristä ja Lontoon Citystä, ja se muodostaa myös lordiluutnantin johtaman muodollisen kreivikunnan. Suur-Lontoossa on oma aluevaltuusto (London Assembly) ja pormestari (Mayor of London) sekä piirivaltuusto jokaisessa kaupunkipiirissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c ISO 3166-2:GB — Codes for the representation of names of countries and their subdivisions International Organization for Standardization. Viitattu 28.4.2019. (englanniksi)
  2. a b c Six councils into one Dorset Council. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  3. Alueiden nimien luettelo Europa.eu. 28.5.2010. Euroopan unioni. Viitattu 9.8.2011.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Counties of England