Englannin kreivikunnat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englannin kreivikunnat.

Englanti on jaettu 81 kreivikuntaan, joista kuusi on metropolikreivikuntia (metropolitan counties) ja loput 75 muita kreivikuntia (non-metropolitan counties). Jälkimmäiset jaetaan usein shire-kreivikuntiin (shire counties) sekä yhtenäishallintopiireihin (unitary authorities). Lisäksi Suur-Lontoon alue (Greater London) ja Scillynsaaret muodostavat omat, muihin luokkiin kuulumattomat hallintoyksikkönsä.

Metropolikreivikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Metropolikreivikunta

Metropolikreivikunnat ovat kokonaan kaupungeista ja kaupunkiseuduista muodostuvia tiheään asuttuja alueita. Näissä kreivikunnissa suuri osa päätäntävallasta on delegoitu alaspäin kaupungeille sen jälkeen kun Margaret Thatcherin hallitus lakkautti kreivikuntien valtuustot vuonna 1986.

Shire-kreivikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Shire-kreivikunta

Shire-kreivikunnat ovat ei-metropolikreivikuntia, jotka muodostuvat useammista hallintopiireistä (districts). Shire-nimitys tulee siitä, että näistä kreivikunnista suurimman osan (ei kuitenkaan kaikkien) nimi päättyy -shire. Nämä kreivikunnat ovat harvemmin asuttuja kuin metropolikreivikunnat ja useimmat yhtenäishallintopiirejä. Kaikissa shire-kreivikunnissa, ainoana poikkeuksena Berkshire, alueellisella hallinnolla on kaksi tasoa: kreivikunta ja hallintopiiri.

Yhtenäishallintopiiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Yhtenäishallintopiiri

Yhtenäishallintopiirissä on vain yksi alueellisen hallinnon taso – hallintopiiri. Näissä kreivikunnissa ei ole kreivikunnanvaltuustoja, vaan päätöksenteko tapahtuu hallintopiirin tasolla (paitsi Isle of Wightillä, jossa on vain kreivikunnanvaltuusto, ei piirivaltuustoja). Suurin osa yhtenäishallintopiireistä on pieniä ja keskisuuria kaupunkeja.

Suur-Lontoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suur-Lontoo

Suur-Lontoon alue muodostaa oman hallinnollisen alueensa, joka ei kuulu mihinkään kreivikuntaan. Alue koostuu 32 kaupunkipiiristä ja Lontoon Citystä, ja se muodostaa myös lordiluutnantin johtaman muodollisen kreivikunnan. Suur-Lontoossa on oma aluevaltuusto (London Assembly) ja pormestari (Mayor of London) sekä piirivaltuusto jokaisessa kaupunkipiirissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alueiden nimien luettelo Europa.eu. 28.5.2010. Euroopan unioni. Viitattu 9.8.2011.