Blackpool

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blackpool
Näkymä Blackpoolin keskustaan.
Näkymä Blackpoolin keskustaan.
Blackpoolin kaupunkipiirin sijainti Englannissa ja Lancashiressä.
Blackpoolin kaupunkipiirin sijainti Englannissa ja Lancashiressä.
Kartta
Blackpool

53°49′01″N, 3°03′00″W

Valtio  Yhdistynyt kuningaskunta
Osa  Englanti
Hallintoalue Luoteis-Englanti
Kreivikunta Lancashire
Hallinnon tyyppi Yhtenäishallintopiiri
Maantiede
Kokonaispinta-ala 35 km²
Metropolialue 128 km²
Väestö
Väkiluku (2018) 139 000
Väestötiheys 3 994 as./km²
Metropolialue 276 000
Metropolialueen väestötiheys 2 160 as./km²

www.blackpool.gov.uk

Blackpool on noin 139 000 asukkaan merenrantakaupunki ja yhtenäishallintopiiri Lancashiren kreivikunnassa Luoteis-Englannissa.[1][2] Se muodostaa Lytham St Annesin, Poulton-le-Fylden ja Cleveleysin kanssa Irlanninmeren rannikolle yhtenäisen kaupunkialueen, jonka alueella elää noin 276 000 ihmistä.[3] Yhtenäishallintopiiriin ei kuulu Blackpoolin kaupungin lisäksi muita kaupunkeja tai kuntia.[2]

Blackpool on hyvin riippuvainen matkailusta. Sen tärkeitä matkailukohteita ovat kolme vanhaa satamalaituria, Eiffel-tornia muistuttava Blackpool Tower ja Blackpool Pleasure Beachin huvipuisto.[4] Kaupunki oli työväenluokan suosittu lomakohde teollistumisen alkuajoista aina 1960-luvulle asti. Alueella on hienot uimarannat, mutta ilmaston takia virkistyskohteita, kuten huvipuistoja ja peliluolia, on tarvittu myös sisätiloihin.

Muita merkittäviä työnantajia ovat pankkitoiminta, valtion yritykset, urheiluautovalmistaja TVR sekä muut sekalaiset yritykset. Suuri osa Blackpoolin asukkaista työskentelee kaupan alalla. Blackpoolissa on myös lentokoneteollisuutta ja se on tunnettua kylpyläseutua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Blackpool Encyclopaedia Britannica. Viitattu 17.10.2020. (englanniksi)
  2. a b Brinkhoff, Thomas: Blackburn (Blackburn with Darwen, North West England, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 17.10.2020. (englanniksi)
  3. Brinkhoff, Thomas: Blackpool (Agglomeration, Agglomerations, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 17.10.2020. (englanniksi)
  4. Pleasure Beach Blacpool[vanhentunut linkki] ISI
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.