Wightsaari

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Isle of Wight)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wightsaari
Wightsaari satelliittikuvassa
Wightsaari satelliittikuvassa

Isle of Wight UK locator map 2010.svg

Merialue Atlantti
Vesialue Englannin kanaali
Pinta-ala 384 km²
Valtio
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Kreivikunta Wightsaari
Osa Englanti
Hallintoalue Kaakkois-Englanti
Väestö
Väkiluku 141 000 (2017)
Suurin kaupunki Newport

Wightsaari (engl. Isle of Wight) on Yhdistyneelle kuningaskunnalle kuuluva saari Southamptonin edustalla, Englannin etelärannikolla. Saari on yksi Euroopan tärkeitä paleontologisia tutkimuskohteita, sillä sieltä on löydetty runsaasti dinosaurusten fossiilisia jäänteitä. Saarella on vuosina 1968–1970 sekä taas vuodesta 2002 alkaen pidetty Isle of Wight Festival -rockfestivaali, joka keräsi vuonna 1970 yleisöä 500 000 henkeä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 686 saaresta tuli viimeinen Britannian osa, jonka asukkaat käännytettiin kristinuskoon.

Viktoriaaniselta ajalta lähtien suosittuna lomakohteena toiminut saari tunnetaan vuosittaisesta purjehduskilpailusta, regatasta. Saarella asui suosittu englantilainen runoilija Alfred Tennyson, naapurinaan 1860-luvulla valokuvauksen pioneeri Julia Margaret Cameron. Saarella sijaitsi kuningatar Viktorian suuresti rakastama kesäasunto Osborne House, jossa kuningatar myös kuoli.[1] Saaren historiaa siivittää laivanrakennus ja purjehdus, ja saarella on valmistettu myös lentoveneitä sekä maailman ensimmäinen ilmatyynyalus.

Ennen Rutlandin, Englannin pienimmän kreivikunnan, perustamista uudelleen vuonna 1997, Wightsaari oli Englannin pienin county. Saarella oli vuonna 2012 arviolta 138 700 asukasta, sen pinta-ala on 384 km2 ja hallinnollinen keskus Newport. Yhdellä kansanedustajallaan se on pienin kreivikunta, jolla on edustusta Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentissa.

Elinkeino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wightsaaren tärkein elinkeino on matkailu, mutta saarella on myös vahvat perinteet maanviljelyssä. Ilmasto on suotuisampi kuin muualla Englannissa ja kasvukauden pituus on etu paikallisille maanviljelijöille, joiden on myytävä tuotteitaan kalliimmalla muualle maahan korkeiden kuljetuskustannusten vuoksi. Nykyisin saarella vietetään jopa valkosipulifestivaalia menestyneen sadon ja myynnin vuoksi. Wightsaarella on myös yksi Britteinsaarten vanhimpia viinitiloja.[2] [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. osborne House English Heritage
  2. Gardens Wight Link
  3. Adgestone Wineyard

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.