Sandown

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sandown on suosittu virkistyspaikka merenrannalla Isle of Wightin kaakkoisrannikolla Etelä-Englannissa. Sen naapuri on etelässä Shanklin. Se sijaitsee Sandow'n poukamassa Englannin kanaalissa (Sandown Bay) kuten Shanklinkin ja on kuuluisia upeasta rannastaan. Sen lähettyvillä sijaitsi ennen Sandow'n linna. Sen ystävyyskaupungit ovat Tonnay-Charente Ranskassa ja St. Pete Beach Yhdysvaltain Floridassa. Asukkaita Sandownissa on 5299.

Luonnonkauneus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandown on tyypillinen viktoriaaninen merenrantakaupunki ja sen erikoisuus on ympäröivä luonnonkauneus. Sen pohjoispuolella sijaitsee Culver Down, kalkkikumpu, joka on avoinna yleisölle ja sen omistaa pääasiassa National Trust. Culver Down suosii monia villieläimiä ja sen reunoille pesiviä lintuja. Lähellä sisämaata sijaitsee Sandownin tasanko, yksi harvoista Isle of Wightin makeanveden kosteikoista. Alueella sijaitsee Alverstone Mead Local Nature Reserve, joka on suosittu paikka lintubongaukselle. Etäämmällä sisämaassa Borthwoodin metsämaa tarjoaa kävelyreittimahdollisuuksia.

Kaikista merkittävin luontokeskeinen alue on Special Area of Conservation, joka peittää merellisen sublitoraalisen alueen. Erikoisen alhaisen laskuveden aikaan kivettynyt metsä paljastuu osittan näkyviin merenpohjasta Sandown Bayn pohjoisosassa ja rannalle ajautuukin usein kivettyneiden puiden osia.

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandown on ollut suosittu merellinen virkistäytymispaikka aina viktoriaanisesta ajasta lähtien hiekkarantojen ja suotuisien säiden ansiosta. Se onnistui, muiden Wightsaarelaisten virkistäytmiskohteiden kanssa yhdistämään Sandownin Ventnoriin rautatiellä saaren etelärannikolla ja Rydeen pohjoisrannikolla. Sandown rautatieasema on vieläkin vanhan toimivan rautatien varrella, joka tätä nykyä kulkee Ryde Pieriltä Shankliniin.

Nykyään, Sandownin kävelykatu rehentelee viktoriaanisilla ja edvardiaanisilla hotelleillaan. Sandown Pier tarjoaa laajat huvittelumahdollisuudet pelikeskuksineen ja leikkipaikkoineen. Se tarjoaa myös mahdollisuuden kalastaa. Pohjoisempana on Isle of Wightin eläintarha, suurten kissaeläinten pyhäkkö ja muita mahdollisuuksia virkistäytyä joihin lukeutuu muun muassa 18-reiän golfrata, Dinosaur Isle geologinen museo sekä tenniskenttiä ja keilaratoja.

Kuuluisia yhteyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • John Wilkes, Lontoon entinen pormestari, omisti talon jossa vietti paljon aikaa Sandownissa. Talon sivustalla on muistolaatta High Streetin kulmassa. Yleensä sunnuntaiaamuisin Wilkes kävi Shanklinin kirkossa ja jumalanpalveluksen jälkeen käveli peltojen yli Knightoniin David Garrickin ja vaimonsa kanssa.
  • Lewis Carroll vietti pitkiä lomia Sandownissa ja tapasi ensi kertaa Gertrude Chatawayn rannalla. Gertrude inspiroi Carrollia kirjoittamaan The Hunting of the Snarksin.
  • Charles Darwin aloitti abstraktin työnsä josta tuli myöhemmin Lajien synty Kings Head-hotellissa Sandownissa heinäkuun puolessavälissä vuonna 1858. Heinäkuun lopussa Darwin siirtyi Shanklinin Norfolk House Hoteliin ja viipyi siellä kaksi viikkoa. Darwin palasi useasti tämän jälkeen saarelle lomailemaan.
  • Säveltäjä Richard Strauss vietti kesälomansa Ocean Hotellissa vuonna 1902 and 1903 jolloin tama työsti teostaan Symphonia Domestica.

Yhtyeiden Level 42 ja The Bees jäsenet kävivät Sandown High Schoolin ja aloittivan musikaalisen uransa Sandownissa. Näytelmäkirjailija Anthony Minghella on myös koulun entinen oppilas.

  • Jimmy Tarbuck oli yksi monista esiintyjistä jotka viettivät kesänsä Sandown Pierillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]