Sandown

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sandown Pier

Sandown on suosittu virkistyspaikka Wightsaaren kaakkoisrannikolla Etelä-Englannissa. Sen naapuri on etelässä Shanklin. Ne sijaitsevat Sandown Bayn poukamassa Englannin kanaalissa ja ovat kuuluisia upeasta rannastaan. Sandownin lähettyvillä sijaitsi ennen Sandownin linna.

Sandownin ystävyyskaupungit ovat Tonnay-Charente Ranskassa ja St. Pete Beach Floridassa, Yhdysvalloissa.

Asukkaita Sandownin kaupunkialueella on vajaat 12 000.[1] Lahden rannalla olevien kaupunkien (the Bay cluster) yhteinen asukasluku vuonna 2010 oli 21 800.[2]

Luonnonkauneus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandown on tyypillinen viktoriaaninen merenrantakaupunki ja sen erikoisuus on ympäröivä luonnonkauneus. Sen pohjoispuolella sijaitsee Culver Down, kalkkikumpu, joka on avoinna yleisölle ja sen omistaa pääasiassa National Trust. Culver Down suosii monia villieläimiä ja sen reunoille pesiviä lintuja. Lähellä sisämaata sijaitsee Sandownin tasanko, yksi harvoista Wightsaaren makeanveden kosteikoista. Alueella sijaitsee Alverstone Mead Local Nature Reserve, joka on suosittu paikka lintujen tarkkailuun. Etäämmällä sisämaassa Borthwoodin metsämaa tarjoaa kävelyreittimahdollisuuksia.lähde?

Kaikista merkittävin luontoalue on Special Area of Conservation, joka peittää merellisen sublitoraalisen alueen. Erikoisen alhaisen laskuveden aikaan kivettynyt metsä paljastuu osittain näkyviin merenpohjasta Sandown Bayn pohjoisosassa ja rannalle ajautuukin usein kivettyneiden puiden osia.

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandown on ollut suosittu merellinen virkistäytymispaikka aina viktoriaanisesta ajasta lähtien hiekkarantojen ja suotuisien säiden ansiosta. Se onnistui, muiden wightsaarelaisten virkistäytymiskohteiden kanssa, yhdistämään Sandownin Ventnoriin rautatiellä saaren etelärannikolla ja Rydeen pohjoisrannikolla. Sandownin rautatieasema on vieläkin vanhan toimivan rautatien varrella, joka tätä nykyä kulkee Ryde Pieriltä Shankliniin.[3]

Nykyään Sandownin kävelykatu rehentelee viktoriaanisilla ja edvardiaanisilla hotelleillaan. Sandown Pier tarjoaa laajat huvittelumahdollisuudet pelikeskuksineen ja leikkipaikkoineen. Se tarjoaa myös mahdollisuuden kalastaa. Pohjoisempana on Wightsaaren eläintarha, suurten kissaeläinten pyhäkkö ja muita mahdollisuuksia virkistäytyä joihin lukeutuu muun muassa 18 reiän golfrata, geologinen museo Dinosaur Isle sekä tenniskenttiä ja keilaratoja.[4]

Kuuluisia yhteyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • John Wilkes, Lontoon entinen pormestari, omisti talon jossa vietti paljon aikaa Sandownissa. Talon sivustalla on muistolaatta High Streetin kulmassa. Yleensä sunnuntaiaamuisin Wilkes kävi Shanklinin kirkossa ja jumalanpalveluksen jälkeen käveli peltojen yli Knightoniin David Garrickin ja vaimonsa kanssa.
  • Lewis Carroll vietti pitkiä lomia Sandownissa ja tapasi ensi kertaa Gertrude Chatawayn rannalla. Gertrude inspiroi Carrollia kirjoittamaan Kraukijahdin.
  • Charles Darwin aloitti abstraktin työnsä josta tuli myöhemmin Lajien synty Kings Head -hotellissa Sandownissa heinäkuun puolessavälissä vuonna 1858. Heinäkuun lopussa Darwin siirtyi Shanklinin Norfolk House Hoteliin ja viipyi siellä kaksi viikkoa. Darwin palasi useasti tämän jälkeen saarelle lomailemaan.
  • Säveltäjä Richard Strauss vietti kesälomansa Ocean Hotellissa vuonna 1902 and 1903 jolloin tämä työsti teostaan Symphonia Domestica.

Yhtyeiden Level 42 ja The Bees jäsenet kävivät Sandown High Schoolin ja aloittivat musikaalisen uransa Sandownissa. Näytelmäkirjailija Anthony Minghella on myös koulun entinen oppilas.

  • Jimmy Tarbuck oli yksi monista esiintyjistä, jotka viettivät kesänsä Sandown Pierillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sandown - Built-up Area Subdivision Citypopulation. Viitattu 18.3.2018.
  2. Population Sandown South Isle of Wight. 2013. Viitattu 18.3.2018.
  3. Getting around by train Visit Isle of Wight. Viitattu 18.3.2018.
  4. Explore Sandown Visit Isle of Wight. Viitattu 18.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sandown.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sandown