Endokardiitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Endokardiitti
Bartonellan sauvabakteereja mustina pisteinä.
Bartonellan sauvabakteereja mustina pisteinä.
Luokitus
ICD-10 I33
ICD-9 421
MedlinePlus 001098
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Endokardiitti on sydämen sisäkalvon tulehdus. Endokardiitti on mikrobien aiheuttama sairaus, ja se ilmenee monesti jonkin kirurgisen toimenpiteen komplikaationa. Tatuointi ja lävistykset voivat myös suurentaa endokardiitin vaaraa sellaisilla henkilöillä, joilla on synnynnäinen sydän- tai läppävika. Endokardiitissa bakteerit, joskus sienieliöt kulkeutuvat verenkierron mukana sydämeen, tarttuvat sen läppien sisäpinnoille ja aiheuttavat tulehduksen. Tulehduksen aiheuttavat esimerkiksi huonoista hampaista verenkiertoon päässeet bakteerit. Erityisen alttiita tulehdukselle ovat suonensisäisten huumeiden käyttäjät ja valmiiksi sydänvikaiset henkilöt.

Endokardiitin oireita ovat kuume, painon putoaminen ja hikoilu öisin. Oireet riippuvat myös siitä, minkälainen bakteeri tulehduksen on aiheuttanut: stafylokokkiendokardiittiin liittyvä kuumeilu saattaa muistuttaa jopa verenmyrkytyksen oireita. Verenkiertoon levinneet bakteerit voivat aiheuttaa oireita muuallakin elimistössä, esimerkiksi nivelissä, keskushermostossa ja iholla.

Endokardiitti voi hoitamattomana johtaa kuolemaan. Tyypillisesti potilas saa viikkojen ajan suonensisäisiä antibiootteja sairaalassa.

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa[1] vuosina 1980–2004 tartuttavaan endokardiittiin sairastuneiden potilaiden keski-ikä nousi 47 vuodesta 55 vuoteen. Jos huumeiden käyttäjiä ei otettu huomioon, keski-ikä nousi 62 vuoteen. Suusta peräisin olevien Viridans-ryhmän streptokokkien osuus laski, ja Staphylococcus aureuksesta tuli yleisin aiheuttajabakteeri. Tämä muutos selittyi huumeiden käyttöön liittyvien tapausten lisääntymisellä, koska ne olivat lähes poikkeuksetta Staphylococcus aureuksen aiheuttamia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleiset lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Heiro: Uutta tietoa vaarallisesta sydänläppätulehduksesta 19.10.2007. Web Archive 2007: Turun yliopisto. Arkistoitu 25.10.2007. Viitattu 9.11.2021. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.