Donovan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Muita Donovaneja on lueteltu täsmennyssivulla.
Donovan
Donovan vuonna 1969
Donovan vuonna 1969
Henkilötiedot
Koko nimi Donovan Philips Leitch
Syntynyt10. toukokuuta 1946 (ikä 75)
Maryhill, Glasgow, Skotlanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti muusikko, lauluntekijä, tuottaja
Muusikko
Taiteilijanimi DonovanView and modify data on Wikidata
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1964–
Tyylilajit folkmusiikki, popmusiikki, rock
Soittimet laulu, kitara, huuliharppu
Levy-yhtiöt Dawn Records, Epic Records ja Pye RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
Kotisivut

Donovan (oik. Donovan Philips Leitch; s. 10. toukokuuta 1946 Maryhill, Glasgow, Skotlanti, Yhdistynyt kuningaskunta) on brittiläinen muusikko.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläisistä folkmusiikkifolkpiireistä lähtenyt Donovan nousi kuuluisuuteen Isossa-Britanniassa vuoden 1965 alkupuolella esiinnyttyään useissa televisio-ohjelmissa. Hänen suosionsa rajoittui aluksi Britteinsaarille, mutta solmittuaan levytyssopimuksen yhdysvaltalaisen Epic Recordsin kanssa ja aloitettuaan yhteistyön musiikkituottaja Mickie Mostin kanssa hänestä tuli kansainvälisesti tunnettu. Donovan kehitti menestyksekkään tyylin, joka yhdisti folkia, jazzia, popia, psykedeliaa sekä maailmanmusiikkia.

Donovan nousi nopeasti yhdeksi Britteinsaarten aikansa kuuluisimmista ja menestyneimmistä artisteista. Vuosien 1966 ja 1970 välillä hänellä oli lukuisia menestyssinglejä ja -albumeita Atlantin molemmin puolin. Juhannuksena 1966 hänet tuotiin Suomeen esiintymään, ja hän osallistui myös televisio-ohjelmaan Ohimennen.[1]

Donovan ystävystyi The Beatlesin kanssa ja työskenteli myös yhdessä yhtyeen kanssa. Donovanin kaupallinen menestys hiipui hänen lopetettuaan työskentelyn Mostin kanssa vuonna 1969, vaikkakin hän jatkoi esiintymisiä ja levyttämistä läpi 1970- ja 1980-luvun. Donovanin suosio ja maine laski: kriitikot pilkkasivat hänen lempeää musiikillista tyyliään ja hippi-imagoaan erityisesti punkrockin saavuttua.

1990-luvulla Donovanin arvostus alkoi jälleen nousta. Vuonna 1996 hän julkaisi arvostetun tuottajan ja Donovan-fanin Rick Rubinin kanssa albumin Sutras.

Donovanin tunnetuimpia lauluja ovat muun muassa Ison-Britannian singlelistan kärkikymmenikköön yltäneet ”Catch the Wind” (1965), ”Colours” (1965), ”Sunshine Superman” (1966), ”Mellow Yellow” (1967), ”Jennifer Juniper” (1968) sekä ”Hurdy Gurdy Man” (1968), jota Volkswagen käytti automainoksessaan 2000-luvulla.

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donovan muussa populaarikultturissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Donovanin kappale ”Wear Your Love Like Heaven” kuullaan Simpsoneiden 13. tuotantokauden jaksossa ”Uraohjus” (”Weekend at Burnsie’s”)
  • Donovanin kappale ”Hurdy Gurdy Man” kuullaan vuoden 2007 elokuvassa Zodiac. Myös Donovanin tytär Ione Skye esiintyy elokuvassa.
  • Donovanin kappale ”Atlantis” kuullaan piirrossarja Futuraman toisen tuotantokauden jaksossa ”The Deep South”. Donovan myös nähdään kyseisessä jaksossa.
  • Donovanin kappale ”Season of the Witch” kuullaan Simpsoneiden 21. tuotantokauden jakson ”Viheliäs wiccatapaus” (”Rednecks and Broomsticks”) lopussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lindfors, Jukka: Folktähti Donovan livenä Paimion savusaunalla 1966. Yleisradio 5.5.2021.
  2. Donovan Discography AllMusic. Viitattu 23.4.2021. (englanniksi)
  3. Albums Donovan Unofficial. Viitattu 23.4.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Donovan Internet Movie Databasessa (englanniksi)