Donovan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Muita Donovaneja on lueteltu täsmennyssivulla.
Donovan Washingtonissa vuonna 2007

Donovan (oik. Donovan Philips Leitch, s. 10. toukokuuta 1946, Maryhill, Glasgow) on skotlantilainen muusikko.

Brittiläisistä folk-piireistä lähtenyt Donovan nousi kuuluisuuteen Isossa-Britanniassa vuoden 1965 alkupuolella esiinnyttyään useissa televisio-ohjelmissa. Hänen suosionsa rajoittui aluksi Britteinsaarille, mutta solmittuaan sopimuksen amerikkalaisen Epic Recordsin kanssa ja aloitettuaan yhteistyön musiikkituottaja Mickie Mostin kanssa, hänestä tuli kansainvälisesti tunnettu. Donovan kehitti eklektisen, mutta menestyksekkään tyylin, joka yhdisti folkia, jazzia, poppia, psykedeliaa ja maailmanmusiikkia.

Donovan nousi nopeasti yhdeksi Britteinsaarten aikansa kuuluisimmista ja menestyneimmistä artisteista. Vuosien 1966 ja 1970 välillä hänellä oli lukuisia menestyssinglejä ja -albumeita Atlantin molemmin puolin. Hän ystävystyi The Beatlesin kanssa ja myös työskenteli yhdessä yhtyeen kanssa. Donovanin kaupallinen menestys hiipui, kun hän lopetti työskentelyn Mostin kanssa vuonna 1969, vaikkakin hän jatkoi esiintymisiä ja levyttämistä läpi 1970- ja 1980-lukujen. Donovanin suosio ja maine laski: kriitikot pilkkasivat hänen lempeää musiikillista tyyliään ja hippi-imagoaan erityisesti punkrockin saavuttua.

1990-luvulla Donovanin arvostus alkoi jälleen nousta. Vuonna 1996 hän julkaisi arvostetun tuottajan ja Donovan-fanin Rick Rubinin kanssa albumin Sutras.

Donovanin tunnetuimpia lauluja ovat muun muassa Ison-Britannian single Top10:een yltäneet "Catch the Wind" (1965), "Colours" (1965), "Sunshine Superman" (1966), "Mellow Yellow" (1967), "Jennifer Juniper" (1968) sekä "Hurdy Gurdy Man" (1968), jota Volkswagen käytti automainoksessaan 2000-luvulla.

Donovan muussa populaarikultturissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Donovanin kappale "Wear Your Love Like Heaven" kuullaan Simpsoneiden jaksossa 13x16 Uraohjus (Weekend at Burnsie's).
  • Donovanin kappale "Hurdy Gurdy Man" kuullaan elokuvassa Zodiac vuodelta 2007. Myös Donovanin tytär Ione Skye esiintyy elokuvassa.
  • Donovanin kappale "Atlantis" kuullaan piirrossarja Futuraman toisen tuotantokauden jaksossa "The Deep South". Donovan myös nähdään kyseisessä jaksossa.
  • Donovanin kappale "Season of the Witch" kuullaan Simpsoneiden jakson 21x07 Rednecks and Broomsticks lopussa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]