Psykedelia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sana psykedelia tulee kreikan sanasta psyke, ψυχή (psyche) sielu, ja kertoa, δηλωνω, δήλος (delos). Psykedeelinen kokemus on jotain "ennen tuntematonta". Siihen katsotaan kuuluvaksi hallusinaatioita, synestesiaa, aistihavaintojen vääristymiä, muuntuneita tajunnan tiloja, mystisiä tai uskonnollisia kokemuksia. Nämä voivat johtaa jotkut ihmiset kokemaan muutoksia oman identiteetin määrittelyssä, (joko hetkellisessä havinnoinnissa tai kroonisessa kehityksessä) jotka eroavat riittävästi niiden aiemmasta tilasta niin että ne voivat aiheuttaa tunteita uudenlaisesta ymmärryksestä tai näkemyksestä vaihdellen oivalluksesta ja valaistuksesta aina hämmennykseen ja psykoottisuuteen.

Psykedeelisen tilan voi luoda meditaatiolla, joogalla, aistien stimuloinnilla tai deprivaatiolla ja psykedeelisten päihteiden käytöllä. Kun psykoaktiivisia aineita käytetään uskonnollisiin, shamanistisiin tai spirtuaalusiin tarkoituksiin kutsutaan niitä enteogeeneiksi.

Aldous Huxleyn kirjat Tajunnan ovet (1954) ja Taivas ja helvetti (1956) ovat kuvauksia psykedeelisestä kokemuksesta.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termiä käytti ensimmäistä kertaa vuonna 1957 psykiatri Humphry Osmond. Timothy Learyn ansiosta sana tuli yleiseen käyttöön 1960-luvun puolivälissä.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psykedelia yhdistetään usein San Franciscossa sijaitsevan Haight-Ashburyn kaupunginosassa alun perin syntyneeseen hippiliikkeeseen, joka sittemmin levisi muualle Yhdysvaltoihin ja lopulta maailmanlaajuiseksi. Hippien keskuudessa suositut tajuntaa laajentavat kemialliset yhdisteet, kuten LSD ja psilosybiini, innoittivat monet taiteilijat luomaan psykedeeliseksi luonnehdittavaa musiikkia, taidetta ja kirjallisuutta.

Musiikissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikissa termiä "psykedelia" käytettiin ensimmäisen kerran Holy Modal Rounders -yhtyeen vuonna 1964 julkaistulla kappaleella "Hesitation Blues". Tiettävästi ensimmäinen rock-yhtye, joka kutsui musiikkiaan psykedeeliseksi oli 13th Floor Elevators vuonna 1966 ilmestyneellä albumilla The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators. Muita merkittäviä 1960-ja 1970-luvun psykedeelisiä yhtyeitä olivat muun muassa The Grateful Dead, Jefferson Airplane, The Jimi Hendrix Experience, The Doors ja Pink Floyd. Myös monet The Beatlesin 1960-luvun lopulla tekemistä kappaleista edustavat psykedeelistä rockia. Myöhempinä vuosikymmeninä psykedeeliseksi laskettavaa musiikkia ovat esittäneet ainakin Ozric Tentacles, Kula Shaker sekä suomalainen Kingston Wall. 1990-luvun loppupuolella syntyi psykedeelinen trance, jossa psykedeelisiä elementtejä yhdistetään elektroniseen musiikkiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta psykedelia.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.