Deus Ex: Human Revolution

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deus Ex: Human Revolution
Kansikuva
Kansikuva
Kehittäjä Eidos Montreal
Square Enix
Nixxes Software (Windows)
Julkaisija Square Enix
Jakelija GOG.com, Steam
Tuottaja David Anfossi
Suunnittelija Jean-François Dugas
Käsikirjoittaja Mary DeMarle
James Swallow
Taiteilija Jonathan Jacques-Belletête
Säveltäjä Michael McCann
Pelisarja Deus Ex
Pelimoottori Crystal Dynamics (muokattu)
Julkaistu
  • NA 23. elokuuta 2011
  • AUS 25. elokuuta 2011
  • EU 25. elokuuta 2011
  • JP 20. lokakuuta 2011
Mac OS X
  • 2012
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
Alusta Mac OS X, PlayStation 3, Wii U, Windows, Xbox 360
Jakelumuoto Optinen levy ja digitaalinen jakelu
Vaatimukset CPU: 2 GHZ dual core, 1 GB RAM (Windows XP) 2GB (Windows Vista & 7), OS: Windows XP, Vista tai 7, Videokortti: Nvidia Geforce 8000 tai ATI Radeon HD 2000 sarja tai parempi, levytilaa: 8.5 GB
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Deus Ex: Human Revolution on Eidos Montrealin kehittämä ja Square Enixin julkaisema toimintaroolipeli. Peli on julkaistu vuonna 2011 PlayStation 3:lle, Windowsille ja Xbox 360:lle. Myöhemmin julkaistu Director's Cut -versio on julkaistu lisäksi Mac OS X:lle ja Wii U:lle.

Peli on Deus Ex -sarjan kolmas osa.

Deus Ex: Human Revolution sijoittuu vuoteen 2027, 25 vuotta ennen ensimmäisen Deus Ex -pelin tapahtumia.[1] Nanoteknologiaan perustuvat augmentaatiot ovat vasta kehitteillä, mutta sen sijaan biomekaniikkaan perustuvat augmentaatiot ovat uusinta teknologiaa. Pelaajan hahmo, Adam Jensen (ääninäyttelijänä Elias Toufexis) työskentelee yksityisenä vartijana Sarif Industries -nimisessä yrityksessä, joka on johtavimpia biomekaanisiin augmentaatioihin erikoistuneita yrityksiä maailmassa. Pelin asetelma alkaa siitä, kun yritykseen kohdistuva hyökkäys jättää hänet vakavasti loukkaantuneeksi ja pakottaa hänet omaksumaan augmentaatioita selvitäkseen. Pelin edetessä pelaaja matkustaa useisiin kaupunkeihin ympäri maailmaa, kuten Detroitiin, Hengshaan (kuvitteellinen kaupunki Jangtse-joen varrella lähellä Shanghaita), Montrealiin ja Singaporeen, selvittääkseen kuka tai ketkä hyökkäyksen takana olivat.

Juonen ohella pelaajalle on tarjolla useita erilaisia sivutehtäviä, jotka ovat vapaaehtoisia, mutta jotka tarkentavat pelin tarinaa.

Ion Storm kehitti alkuperäisen Deus Exin ja sen jatko-osan Deus Ex: Invisible Warin, ja niissä vaihtelevasti olivat mukana sarjan luoja ja studion perustaja Warren Spector sekä suunnittelija Harvey Smith. Invisible Warin julkaisun jälkeen jatko-osaa yritettiin kehittää useita kertoja, senkin jälkeen kun Spector jätti Ion Stormin. Jatko-osaprojekteja olivat Deus Ex: Insurrection ja Deus Ex 3. Deus Ex: Insurrection käytti Invisible Warin pelimoottoria mutta pyrki tekemään pesäeroa sen ristiriitaisina pidettyihin pelimekaniikkoihin. Deus Ex 3 pyrki olemaan avoimen maailman peli haarautuvalla juonella. Neljännes, Insurrectionia seurannut peliprojekti hylättiin ja se johti Project Snowblindin kehitykseen. Kolmannen Deus Ex -pelin kehitys keskeytyi kun studion omistaja Eidos Interactive sulki studion vuonna 2005 seurauksena taloudellisista vaikeuksista ja lähtevästä henkilökunnasta[2].

Human Revolutionin konseptin kehittäminen alkoi pian Eidos-Montréalin perustamisen jälkeen vuoden 2007 alussa. Kehitystiimiin kuuluivat tuolloin vain tuottaja David Anfossi, ohjaaja Jean-Francois Dugas, suunnittelija Francois Lapikas, ja taiteellinen ohjaaja Jacques-Belletête. Alussa tehtiin tutkimustyötä ennen kuin aloitettiin aivoriihiä, joissa pyrittiin luomaan pelin perusperiaatteita. Eräs varhain päätetty periaate oli, että pelin olisi tarkoitus olla kunnianhimoinen, ja tärkeitä työntekijöitä haluttiin saada mukaan niin varhain kuin mahdollista. Tiimi pelasi kahta ensimmäistä sarjan peliä, ja he miettivät mistä pitivät ja eivät pitäneet alkuperäisessä Deus Exissä ja mitä pelistä voitaisiin tuoda mukaan tai parantaa. Vaikka Human Revolution toimi pelisarjan uudelleenkäynnistyksenä, pelin haluttiin jo alusta pysyvän uskollisena pelisarjan tärkeimmille arvoille. Kun peliprojektia esiteltiin Eidosin johdolle, sen konseptia esiteltiin PowerPoint-esityksenä, ja se hyväksyttiin muutamaa päivää myöhemmin. Pelin pääasiallisesta kehityksestä vastanneelle tiimille Deus Ex-pelisarja ei ollut tuttu, mikä oli kehitystiimille merkittävä haaste. Varhaisen suunnittelun aikana sinipiirroksiin perustuva testausprosessi ja peliin sopimattomien asioiden tai sen laajuutta liikaa kasvattavien poistaminen toimivat hyvin. Kehitystiimille haastavinta aikaa olivat ensimmäiset kaksi vuotta. [3][4][5]

Human Revolutionia suunniteltiin konsoleille ja Microsoft Windowsille, ja Dugas korosti kuinka PC-versio ei tulisi olemaan käännös konsoliversioista. Tämän takia konsoli- ja PC-versioiden tuli olla pelattavuudeltaan niin samankaltaisia kuin mahdollista.[6] Eidos-Montréal, Square Enixin tietokoneanimaatio-osasto Visual Works ja vancouverilainen Goldtooth Creative tekivät pelin esirenderöidyt välinäytökset.[7] Vaikka tarvetta oli tuoda peliin useita tarinankerrontatapoja, kehitystiimi koki välinäytösten luomisen muuttuneen usean studion hoitamaksi aikarajoitusten takia. Nämä aikarajoitukset pakottivat tiimin myös luopumaan tosiaikaisten välinäytösten käytöstä.[2]

Peliin on julkaistu muun muassa lisäosa The Missing Link.

Pelistä on julkaistu eri versioita: Augmented Edition, Nordic Edition ja Director's Cut.

Director's Cut parantaa pomovastustajien voittamista, graafisia ominaisuuksia sekä tekoälyä.[8]

Peli on saanut The Guardianin arvostelussa neljä tähteä viidestä.[9]

Director's Cut -versio on saanut Pelit-lehden arvostelussa arvosanaksi 90/100.[8]

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Elias Toufexis  Adam Jensen  
 Stephen Shellen  David Sarif  
 Andreas Apergis  Francis Pritchard / Seurat  
 Michelle Boback  Megan Reed / Hyron Drone  
 Alain Goulem  Lawrence Barrett / Belltower Commander / Brent Radford / Narhari Kahn  
 Arthur Holden  Hugh Darrow  
 Paula Jean Hixson  Faridah Malik  
 Bruce Dinsmore  William Taggart  
 Michael Rudder  Jaron Namir  
  1. Malinen, Jussi: "Deus Ex: Human Revolution ei ole jatko-osa" Pelaaja -lehti. 30.7.2010. Arkistoitu 2.8.2010. Viitattu 1.8.2010.
  2. a b Martin, Joe: Ion Storm's lost Deus Ex Sequels Eurogamer. 16.11.2014. Arkistoitu Viitattu 18.05.2022. (englanniksi)
  3. Curtis, Tom: GDC 2012: Finding the 'soul' of Deus Ex: Human Revolution Game Developer. 07.03.2012. Arkistoitu Viitattu 28.03.2023. (englanniksi)
  4. Remo, Chris: Inciting A (Human) Revolution: The Deus Ex Interview Game Developer. 26.07.2010. Arkistoitu Viitattu 28.03.2023. (englanniksi)
  5. Deus Ex: Human Revolution Interview Edge. 15.12.2010. Arkistoitu Viitattu 28.03.2023. (englanniksi)
  6. Rossignol, Jim: DXHR Interview: Boss Fights, Endings, DLC Rock Paper Shotgun. 23.09.2011. Arkistoitu Viitattu 29.03.2023. (englanniksi)
  7. Bramwell, Tom: Deus Ex: Human Revolution Eurogamer. 04.06.2010. Arkistoitu Viitattu 28.03.2023. (englanniksi)
  8. a b Juho Penttilä: Deus Ex: Human Revolution Director’s Cut – Augmentoitu kokemus pelit.fi. 9.1.2014. Viitattu 22.10.2020. (englanniksi)
  9. Steve Boxer: Deus Ex: Human Revolution – review theguardian.com. 22.8.2011. Viitattu 17.10.2020. (englanniksi) 

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.