Dežo Hoffmann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muistolaatta Dezo Hoffmannin syntymäkodin seinässä.

Dezider "Dežo" Hoffmann (24. toukokuuta 1912 Banská Štiavnica29. maaliskuuta 1986 Lontoo) oli slovakialaissyntyinen brittiläinen kuvajournalisti ja valokuvaaja, joka tuli tunnetuksi 1960-luvulla The Beatles -yhtyeen hovikuvaajana.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoffamann syntyi Itävalta-Unkarin keisarikunnassa nykyisen Slovakian Banská Štiavnicassa ja varttui Zilinassa. Opiskeltuaan journalismia Prahassa hän työskenteli Barrandov-studioilla ja 20th Century Foxin kuvajournalistina Pariisissa. Vuosina 1935–1936 Hoffman kuvasi Abessinian sotaa, jonka jälkeen hän sai tehtäväkseen kuvata Barcelonassa pidettäväksi suunniteltuja Kansojen olympialaisia, jotka kuitenkin peruttiin Espanjan sisällissodan sytyttyä heinäkuussa 1936. Hoffmann liittyi tasavaltaisten puolelle kansainvälisiin prikaateihin unkarilaisen Mátyás Rákosin mukaan nimettyyn pataljoonaan tutustuen muun muassa Ernest Hemingwayhin ja Robert Capaan. Sodan päätyttyä kolmasti haavoittunut Hoffmann pakeni Ranskaan, jossa hän joutui internoiduksi ja päätyi lopulta vuonna 1940 Isoon-Britanniaan. Toisen maailmansodan aikana Hoffman värväytyi RAF:n tshekkoslovakialaisista lentäjistä muodostettuun osastoon ja hän oli kuvaamassa myös Normandian maihinnousua.[1][2]

Sodan päätyttyä Hoffmann asettui Lontoohon, jossa hän työskenteli eri sanoma- ja aikakauslehdille. Vuonna 1955 Hoffmann aloitti Record Mirror-musiikkilehden palveluksessa ja ryhtyi kuvaamaan viihdemaailman kuuluisuuksia. Vuonna 1962 Hoffmann kuvasi ensimmäisen kerran Liverpoolissa The Beatlesia, josta alkoi hänen vuosia kestänyt yhteistyönsä yhtyeen kanssa. Hänen kuviaan käytettiin myös yhtyeen levynkansissa. Beatleksien ohella muita Hoffmann kuvaamia yhtyeitä ja artistelja olivat muun muassa The Rolling Stones, The Animals, Elton John, Bob Marley, Cliff Richard, Frank Sinatra, Louis Armstrong, Jimi Hendrix, Little Richard, Bob Dylan, Deep Purple, The Faces, The Doors, The Kinks, Cream, Dusty Springfield, The Shadows, Tom Jones, David Bowie, Duke Ellington, Pink Floyd, Marianne Faithfull ja Diana Ross. Lisäksi hän kuvasi näyttelijöitä kuten Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Marlon Brando, Sophia Loren, Omar Sharif ja Laurence Olivier. Hoffmann uudisti viihdetähtien kuvausta luopumalla studiossa otetuista kankeista pönötyskuvista ja vei sen sijaan kohteensa ulkoilmaan antaen kuviinsa myös liikettä ja dynamiikkaa.[1][2] Hoffmanin laaja kuva-arkisto on nykyään Shutterstockin omistuksessa, mutta niitä on nähtävissä myös Lontoossa National Portrait Galleryn kokoelmissa.[3][4]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maugham, Patrick ; Hoffmann, Dežo: The Beatles. London: Pyx Publications, 1964.
  • With the Beatles: The Historic Photographs of Dezo Hoffmann. London: Omnibus, 1982. ISBN 039-94100-9-0.
  • Jopling, Norman ; Hoffmann, Dezider: The Faces of John Lennon. London: McGraw-Hill, 1988. ISBN 978-007-02930-6-9.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Biography 2020. The Birth House of Dežo Hoffmann. Viitattu 1.10.2023. (englanniksi)
  2. a b Grajcarová, Romana: Dezo Hoffmann, the Beatles photographer (audio) 11.12.2020. Radio Slovakia International. Viitattu 1.10.2023. (englanniksi)
  3. Shutterstock Launches The Vault, One of the Largest Photo and Video Archive Collections in the World 2.2.2021. Shutterstock. Viitattu 1.10.2023. (englanniksi)
  4. (Dezider) Dezo Hoffmann National Portrait Gallery. Viitattu 1.10.2023. (englanniksi)