Dareios III

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dareios III pompejilaisessa mosaiikissa. Yksityiskohta Issoksen taistelusta. 100–150 eaa.

Dareios III Kodomannos (noin 380330 eaa.) oli Persian kuningas vuosina 336330 eaa..

Vuonna 380 eaa. Eunukki Bagoas murhasi Persian kuninkaan Artakserkses III:n ja jonkin ajan kuluttua hänen poikansa Arsesin. Hän teki entiselle kuninkaalle kaukaista sukua olevasta prinssi Kodomannosista kuninkaan. Kodomannos otti itselleen hallitsijana nimen Dareios.

Kun Dareios yritti omaksua itsenäisemmän kannan, Bagoas yritti murhata hänet myrkyllä. Mutta Dareios sai vihiä murha-aikeista ja pakotti Bagoasin itse juomaan myrkyn.

Vuonna 336 eaa. Makedonian kuningas Filippos II lähetti armeijan vapauttamaan Vähässä-Aasiassa olevia Persian vallassa olevia kreikkalaisia kaupunkivaltioita. Filippoksen kuoltua hänen poikansa Aleksanteri Suuri jatkoi isänsä suunnitelmia. Vuonna 334 eaa. hän aloitti sotatoimet. Dareios otti itse komennon ja johti joukkonsa Aleksanteria vastaan. Aleksanteri löi hänet kahdesti, Issoksen taistelussa vuonna 333 eaa. ja Gaugamelan taistelussa vuonna 331 eaa. Issoksen taistelun jälkeen Dareios pakeni ja jätti jälkeensä äitinsä, vaimonsa ja lapsensa.

Dareios pakeni itään ja vuonna 330 eaa. Baktrian satraappi Bessos murhasi hänet.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dareioksen äiti oli Sisygambis. Hänen vaimonsa Statira oli ehkä myös hänen siskonsa tai siskopuolensa. Statiran kanssa Dareios sai ainakin pojan Okhuksen tyttäret Statiran ja Drypetisin.

Edeltäjä:
Arses
Persian kuningas
Akemenidien hallitsijasuku
Seuraaja:
Aleksanteri Suuri
Edeltäjä:
Arses
Egyptin faarao
Akemenidien hallitsijasuku
Seuraaja:
Aleksanteri Suuri