Statira (Dareios III:n vaimo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Statira (noin 331 eaa.) oli Persian kuninkaan Dareios III:n vaimo. Statira oli ehkä Dareioksen sisko tai siskopuoli, missä tapauksessa kummankin äiti oli Sisygambis.

Dareios otti vaimonsa, äitinsä ja lapsensa mukaa kun hän lähti sotimaan Aleksanteri Suurta vastaan. Kärsittyään tappion Issoksen taistelussa Dareios jätti perheensä Damaskokseen ja he jäivät Aleksanterin vangeiksi (vuonna 333 eaa.). Antiikin lähteiden mukaan Statira oli Aasian kaunein nainen. Tästä huolimatta Aleksanteri ei koskenut Statiraan ja antoi tämän kuten kuningattaren kuului. Statira kuoli kuitenkin jostain syystä vuoden 331 eaa. tienoilla. Quintus Curtius Rufus väittää että Statira sairastui matkustamisen aiheuttaman rasituksen vuoksi. Plutarkhos ja Junianus Justinus taas väittävät että Statira kuoli synnytyksen yhteydessä. Jos Statira oli raskaana vuonna 331 eaa. niin isä olisi melko varmasti ollut Aleksanteri itse. Toisaalta ei tiedetä aivan tarkasti milloin Statira kuoli.

Statira sai Dareios III:n kanssa pojan Okhuksen, joka luultavasti tapettiin pian sen jälkeen kun hän jäi vangiksi. Lisäksi he saivat tyttäret Statiran ja Drypetisin.