Cordova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katso myös: täsmennyssivu Córdoba.
Cordova

Koordinaatit: 60°32′21″N, 145°42′8″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Piirikunta Chugach
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 195,9 km²
 – Josta vettä 37,0 km² (18,87 %)
Väkiluku 2 454
 – Väestötiheys 15,4 as./km²
Aikavyöhyke UTC-9
 

Cordova on kaupunki Alaskassa Copperjoen suun lähellä Orca Inletin päässä Prince William Soundin itäpuolella.

Vuoden 2000[1] väestönlaskennassa Cordovan asukasluku oli 2 454. Näistä oli etnisesti 71,11 % valkoisia ("white"), 10,35 % Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvia ja 10,07 % aasialaisia ("Asian").

Noin 80 kilometrin päässä Cordovasta on silta, joka tunnetaan nimellä Million Dollar Bridge. Tämä silta romahti vuoden 1964 maanjäristyksessä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cordovan alue on vanhastaan tyynenmerenjuppikien (alutiiqit) asuinaluetta. Don Salvador Fidalgo nimesi Orcan salmen vuonna 1790 Puerto Córdovaksi Espanjan Cordoban mukaan. Kullanetsijät perustivat sinne 1884 kaupungin, joka on nykyisin nimeltään Cordova. Nimen Cordova antoi sille Copper River and Northwestern Railwayn rakentaja Michael Heney Puerto Córdovan salmen mukaan.

Yksi Alaskan ensimmäisistä öljykentistä löydettiin 1902 Katallasta 76 kilometriä Cordovasta kaakkoon. Kun Katalla todettiin huonoksi satamapaikaksi, Cordovasta tuli rautatien pääteasema ja satama, jonka kautta Kennicottista louhittu kuparimalmi oli tarkoitus kuljettaa muualle. Ensimmäinen kuparimalmilasti lastattiin höyrylaiva Northwesterniin ja kuljetettiin Tacomaan huhtikuussa 1911. Kuparikaivokset olivat toiminnassa vuoteen 1938 ja tuottivat yli 200 miljoonan dollarin edestä kuparia, kultaa ja hopeaa. Katallan öljykenttä tuotti vuoteen 1933, jolloin se tuhoutui tulipalossa.

Cordovan talous perustuu nykyisin kalastukseen ja kalasäilyketeollisuuteen sekä jonkin verran turismiin. Cordovassa on suuri kalastuslaivasto, joka toimii Prince William Soundilla, sekä kalankäsittelylaitoksia.

Cordova ilmakuvassa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American FactFinder (Community facts -haulla kaupungin nimi, piirikunta) US Census Bureau. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]