Million Dollar Bridge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee entistä rautatiesiltaa Alaskassa. Mainen osavaltiossa on myös Million Dollar Bridge -niminen silta.
Million Dollar Bridge ennen korjaustöitä.

Million Dollar Bridge eli virallisesti Miles Glacier Bridge on noin 80 kilometrin päässä Cordovan kaupungista Alaskassa sijaitseva Copperjoen ylittävä silta. Se rakennettiin 1900-luvun alussa rautatiesillaksi osana Cordovan ja Kennicottin välistä, 315 kilometrin mittaista Copper River and Northwestern Railway -rautatietä, jonka rahoittivat J. P. Morgan ja Guggenheimin perhe. Silta sai lempinimekseen Miljoonan dollarin silta 1,4 miljoonaan Yhdysvaltain dollariin nousseiden rakennuskustannusten vuoksi. Silta oli rautatieliikenteen käytössä vuosina 19091938.

1950-luvulla aloitettiin muutostyöt sillan ja vanhan ratapenkereen muuttamiseksi maantieksi. Työt kuitenkin keskeytyivät 27. maaliskuuta 1964, kun Pitkäperjantain maanjäristys vaurioitti sekä siltaa että rakenteilla ollutta maantietä.

Silta korjattiin väliaikaisesti vaijerein, I-palkein ja lankuin. Vain noin 16 kilometriä valmista tietä oli ehditty rakentaa sillan toiselle puolelle, ja useille autoilijoille silta onkin ajomatkan päätepiste.

Vuonna 2000 silta lisättiin Yhdysvaltain kansalliseen historiallisten paikkojen rekisteriin.

Sillan lopullinen korjaustyö alkoi 2004, ja se avattiin liikenteelle elokuussa 2005. Kiistanalainen päätös sillan korjaamisesta tehtiin syyskuussa 1995 tapahtuneen tulvan jälkeen. tulvan seurauksena kävi selväksi, että korjaamattomana silta luhistuisi seuraavan suuren tulvan yhteydessä. Osavaltion insinöörit päättelivät, että sillan korjaaminen olisi purkamista, tai pahimmassa tapauksessa sortuneen sillan raivausta, halvempi vaihtoehto. Sortunut silta olisi raivattava, jotta lohet pääsisivät nousemaan Copperjokeen.

Ihmiset toivovat, että sillan korjaamisen myötä myös kaavailtu Alaska Highway 10 -maantieyhteys Cordovasta Chitinaan toteutuisi.

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1907–1911: rautatie ja silta rakennetaan.
  • 1938: sillan käyttö rautatiesiltana päättyy.
  • 1958: silta muutetaan ajoneuvokäyttöön.
  • 1964: yksi siltajänne putosi pilarin päältä Pitkäperjantain maanjäristyksessä.
  • 1995: syyskuun tulvat pahentavat sillan entisestään huonoa kuntoa, ja sitä uhkaa luhistuminen.
  • 2000: silta lisättiin kansalliseen historiallisten kohteiden rekisteriin.
  • 2004: kaikkiaan 19 miljoonaa dollaria maksavat korjaustyöt alkavat.
  • 2005: korjaustyöt päättyvät, silta avataan liikenteelle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Million Dollar Bridge.