Valdez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valdez
AKMap-doton-Valdez.PNG

Koordinaatit: 61°7′51″N, 146°20′54″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Piirikunta Chugach
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 717,6 km²
 – Josta vettä 142,7 km² (19,88 %)
Väkiluku 4 036
 – Väestötiheys 7,0 as./km²
Aikavyöhyke UTC-9 (kesäaika UTC–8)

Valdez on satamakaupunki Alaskassa. Trans-Alaskan öljyputken toinen pää päättyy Valdeziin, minkä vuoksi se on tärkeä öljysatama. Kaupungissa on 4 036 asukasta (2000[1]). Valdez on antanut nimensä myös Alaskan edustalla karille ajaneelle Exxon Valdez -öljytankkerille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valdez, Alaska
Öljysäiliöitä Valdezissa

Valdezin satama sai nimensä 1790, kun espanjalainen tutkimusmatkailija Don Salvador Figaldo nimesi sen Espanjan laivaston komentajan, Antonio Valdés y Basánin mukaan. Koska Valdezin satama ei jäädy, sinne kehittyi kaupunki 1898. Eräiden höyrylaivayhtiöiden mukaan Valdezin jäätikköreitti oli parempi reitti Klondiken kultakentille, kuin reitti Skagwayn kautta.

Richardson Highway rakennettiin 1899, ja 1900-luvun alussa se yhdisti Valdezin Alaskan sisäosiin. Kuitenkin vasta 1950-luvulla sitä pystyi kulkemaan ympäri vuoden.

Kaupunki tuhoutui 1964 pitkäperjantain maanjäristyksessä. Osa kaupungista upposi mereen maanvyöryssä, ja tsunami pyyhkäisi rannikon. Valdezissa menehtyi 32 ihmistä, joista suurin osa oli satamassa. Alkuperäinen kaupungin paikka hylättiin ja armeija kuljetti 60 hätävarataloa paikalle, johon syntyi nykyinen Valdez.

Vuosina 1975–1977 Trans-Alaskan öljyputki rakennettiin tuomaan öljyä Valdeziin rakennettuun öljysatamaan. Tämä piristi kaupungin taloutta huomattavasti.

1989 Exxon Valdez -öljytankkeri ajoi karille lähellä Valdezia. Vaikka öljyä ei koskaan tullutkaan satamaan, se tappoi lähialueen merenelävät miltei tyystin.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valdez sijaitsee syvän vuonon suussa, Prince William Soundin lähellä Alaskassa. Sitä ympäröivät Chugachvuoret. Valdez on pohjoisin satama Pohjois-Amerikassa, joka ei jäädy.

Kaupungin pinta-ala on 717,6 km². 574,9 km² siitä on maata, ja 142,7 km² (19,88 %) on vettä.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka kaupunki on pieni, siellä ilmestyy kaksi sanomalehteä: Valdez Star ja Valdez Vanguard. Kaupungissa toimii myös kaksi radioasemaa, KCHU ja KVAK.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Valdez.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American FactFinder (Community facts -haulla kaupungin nimi, piirikunta) US Census Bureau. (englanniksi)