Kenain niemimaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenain niemimaa kartalla (Kenai peninsula)
Maisemaa Kenaijoen varrella

Kenain niemimaa sijaitsee Alaskan osavaltion etelärannikolla Yhdysvalloissa. Niemimaa ulottuu noin 240 kilometriä lounaaseen Chugachvuorista ja rajoittuu lännessä Cook Inletiin ja idässä Prince William Soundiin ja Alaskanlahteen. Niemimaan pinta-ala on noin 23 000 neliökilometriä.[1] Niemimaan nimi juontuu sanasta Kenajskaja, jolla venäläiset alkoivat kutsua sen länsipuolella sijaitsevaa Cook Inletiä 1700-luvun lopulla.[2]

Noin 190 kilometrin pituiset Kenaivuoret kulkevat pitkin niemimaan kaakkoisosaa Alaskanlahden rannalla. Niemimaan suurimmat järvet ovat Skilak Lake ja Tustumena Lake.[1] Urheilukalastus lohikannoistaan tunnetulla Kenaijoella on lisääntynyt viime vuosikymmenien aikana hurjasti, ja joki onkin nykyään osavaltion suosituin urheilukalastuspaikka.[1] Muita tärkeitä jokia ovat Russian River, Kasilof River ja Anchor River. Kenain niemimaan tärkeimpiä kaupunkeja ovat Seward, Soldotna, Kenai ja Homer. Alaskan osavaltion suurin kaupunki Anchorage sijaitsee noin 25 kilometriä niemimaasta pohjoiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Bell Brian & Sherwonit Bill: Insight Guide: Alaska, s. 201-214. APA Publications Services, 2004. ISBN 981-4137-79-0.
  2. U.S. Geological Survey Geographic Names Information System: Kenai Peninsula

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bell Brian & Sherwonit Bill: Insight Guide: Alaska, s. 201-214. APA Publications Services, 2004. ISBN 981-4137-79-0. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kenain niemimaa.

Tämä Pohjois-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.