Bethel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Alaskan kaupunkia. Nimen Bethel tai Betel muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla Betel.
Bethel

Koordinaatit: 60°47′23″N, 161°46′46″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Piirikunta Bethel
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 126 km²
 – Josta vettä 13 km² (10,32 %)
Väkiluku 5 470
 – Väestötiheys 49 as./km²
Aikavyöhyke UTC-9

Bethel (alaskanjupikiksi Mamterilleq) on kaupunki Alaskassa 544 kilometriä Anchoragesta länteen. Vuonna 2006 kaupungin asukasluku oli 6 356[1]. Bethel on yksi läntisen Alaskan suurimmista kaupungeista. Se on 56:n Yukon-Kuskokwim -jokisuiston alueella olevan kylän ja kaupungin hallinnollinen ja liikenteellinen keskus.

Vuoden 2000[2] väestönlaskennassa kaupungin asukkaista oli 61,8 % Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvia pääosin jupik-eskimoita. Alueella asuu liittovaltion tunnustama heimoyhteisö Orutsararmuit Native Council.

Kaupungissa on osavaltion omistama Bethelin lentokenttä (IATA: BET, ICAO: PABE).

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bethel oli alun perin jupikkien perustama kylä, jonka nimi oli Mamterillermiut (joissakin lähteissä muodossa Mumtrekhlogamute), "savustamon ihmiset", läheisen kalansavustamon mukaan. Alaska Commercial Company avasi paikalle kauppa-aseman 1800-luvun loppupuoliskolla. Vuoden 1880 väestönlaskennan mukaan kylän asukasluku oli 41. John Henry Kilbuck nuoremman johdolla herrnhutilaiset perustivat kylään lähetysaseman vuonna 1885. Kilbuck opetteli jupikkien kielen, joka edisti lähetystyötä merkittävällä tavalla. Lähetyssaarnaajat siirsivät Bethelin eroosion vuoksi alkuperäiseltä sijaintipaikaltaan nykyiselle paikalle Kuskokwimjoen länsirannalle. Postikonttori avattiin kylään vuonna 1905. Kaupunkioikeudet Bethel sai vuonna 1957.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.census.gov/popest/cities/tables/SUB-EST2006-04-02.csv (Sarake A22)
  2. American FactFinder (Community facts -haulla kaupungin nimi, piirikunta) US Census Bureau. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bethel.