Prince William Sound

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prince William Sound

Prince William Sound on Alaskanlahteen kuuluva vesialue Alaskan etelärannikolla, Kenain niemimaan itäpuolella. Se on Alaskanlahdesta pohjoiseen erkaneva pienempi lahti, jonka suulla olevat saaret erottavat sen erilliseksi merenseläksi. Näitä saaria ovat Montague Island, Hinchinbrook Island ja Hawkins Island. Lahden rannikosta puolestaan työntyy sisämaahan pienempiä vuonoja, joista moniin purkautuu jäätiköiden jäävirtoja.

Suurin Prince William Soundin rannalla sijaitseva satamakaupunki on Valdez, johon johtaa Alaskan pohjoisrannikolta alkava, osavaltion halkova öljyputki, ja joka on tämän vuoksi tärkeä öljysatama. Muita rannikkoasutuksia ovat Cordovan ja Whittierin kaupungit sekä Chenegan ja Tatitlekin kylät. Suurin osa Prince William Soundia ympäröivästä maa-alueesta kuuluu Chugachin kansallispuistoon.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prince William Soundin alueella vuonna 1964 tapahtunut pitkäperjantain maanjäristys oli voimakkain tunnettu maanjäristys koko Pohjois-Amerikan historiassa. Maanjäristys aiheutti lähes 70 metrin korkuisia tsunameja, jotka tuhosivat useita alueella sijaitsevia kaupunkeja ja aiheuttivat yhteensä yli 120 ihmisen kuoleman.

Vuonna 1989 öljytankkeri M/T Exxon Valdezin karilleajon seurauksena mereen pääsi erittäin suuri määrä raakaöljyä, joka aiheutti suuret ympäristövahingot. Onnettomuuden seurauksena menehtyi yli 250 000 merilintua, 300 hyljettä, 250 valkopäämerikotkaa, 22 miekkavalasta sekä miljardeja lohen ja sillin alkioita.[1]

Prince William Sound on nimetty Britanniaa 1830-luvulla hallinneen Vilhelm IV:n mukaan. Sen aiempi nimi oli Sandwich Sound.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1989: Exxon Valdez creates oil slick disaster 24.3.1989. BBC.co.uk. (englanniksi)
  2. Early European Explorers: Bering and Cook - from History of Prince William Sound (Arkistoitu – Internet Archive) Alaska.net (Viitattu 24.3.2011)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bell Brian & Sherwonit Bill: Insight Guide: Alaska, s. 177–183. APA Publications Services, 2004. ISBN 981-4137-79-0. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Prince William Sound.