Chun-Li

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chun-Li
Pelisarja Street Fighter
Ensimmäinen peli Street Fighter II (1991)
Luoja Akira Yasuda
Ääninäyttelijä
(englanti)
Donna Yamamoto
Lia Sargent
Laura Bailey
Ääninäyttelijä
(japani)
Yūko Miyamura
Atsuko Tanaka
Michiko Neya
Mari Jitsukawa
Live-näyttelijä Ming-Na
Kristin Kreuk
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Chun-Li (jap. チュンリー, Chun-Rī, kiin. 春麗, Chūn-Lì) on Capcomin videopelihahmo Street Fighter -pelisarjassa. Akira Yasudan luoma hahmo teki ensiesiintymisensä Street Fighter II:ssa vuonna 1991.

Chun-Li syntyi 1. maaliskuuta 1968[1] Kiinassa, jossa hän työskentelee poliisina Interpolille. Chun-Lin tarina alkaa hänen tutkiessaan isänsä kuolemaa, joka oli tapahtunut erään salapoliisitehtävän aikana. Hän saa vihjeen vanhalta opettajaltaan ja isänsä ystävältä Geniltä, jonka mukaan rikollisjärjestö Shadaloolla olisi asian kanssa jotain tekemistä. Chun-Li etsii käsiinsä järjestön johtajan Bisonin ja pakottaa tämän kertomaan isänsä kohtalosta. Chun-Lin yllätykseksi Bison hyökkää hänen kimppuunsa. Tappiollisen tappelun päätteeksi Bison pakenee nauraen pois paikalta, uhaten Chun-Lita, että mikäli tämä hyökkäisi hänen kimppuunsa vielä kerran, Bison tappaisi Chun-Lin kuten hän teki tämän isälle. Kuullessaan totuuden Chun-Li vaipui kyyneliin ja vannoi kostavansa Bisonille isänsä kuoleman.

Chun-Lin ulkonäkö on vaihdellut peleistä ja sarjoista riippuen. Pääosin hän pitää yllään sinistä qipaota, jota on muokattu kamppailemiseen sopivammaksi ja pitää yllään valkoisia maihinnousukenkiä. Lisäksi hänellä on yllään sininen kokovartalotrikoo ja tummanruskeat sukkahousut. Chun-Lin hiukset ovat ruskeat ja ne ovat aina kahdella nutturalla, sidottuna silkkisiin valkoisiin hiusnauhoihin.

Chun-Li on 169 senttimetriä pitkä ja hänen painonsa on pidetty salassa.[2]

Chun-Li muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chun-Li esiintyi ensi kerran valkokankaalla vuonna 1999 elokuvassa Street Fighter, jossa hahmo esitti GNT uutistoimittajaa, jonka avulla se etsi tilaisuuttaa kostaa isänsä kuoleman Bisonille. Elokuvassa hänen sukunimekseen mainittiin olevan Zang. Hahmoa näytteli Ming-Na.

Vuonna 2009 Chun-Li sai oman elokuvan Street Fighter: The Legend of Chun-Li, jossa kerrottiin hahmon synnyintarina. Hahmoa näytteli Kristin Kreuk.

Televisiosarjat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chun-Li esiintyi ensi kerran televisiosarjassa vuonna 1995 Street Fighter II V -animesarjassa, jossa hän toimii Ryun ja Kenin oppaana. Toisin kuin videopeleissä, Chun-Li ei ole maailman voimakkain nainen vaan hänet on esitetty kungfu-oppilaaksi, jota hän opettelee Hongkongin korkeimman poliisiarvon omaavan isänsä valmennuksessa. Chun-Lilla on kuitenkin sarjan lopussa merkittävä rooli joutuessaan M. Bisonin aivopesun uhriksi. Hahmon äänenä toimi japaniksi Chisa Yokoyama ja englanniksi Lia Sargent.

Toisen kerran Chun-Li esiintyi televisiosarjassa ensimmäisessä yhdysvaltalaisten tekemässä animaatiosarjassa Street Fighter vuonna 1995, jossa se toimi vuoden 1994 elokuvan tavoin uutistoimittajana. Hahmo oli sarjan vakituisia hahmoja yhdessä Guilen ja Blankan kanssa. Chun-Lin äänenä toimi Donna Yamamoto.

Chun-Lin tyyli perustuu pääosin nopeuteen. Se on Street Fighter -sarjan alkuperäinen nopeuteen pohjautuva hahmo, joka käyttää enemmän useita nopeita hyökkäyksiä kuin esimerkiksi hitaammat ja isommat hahmot, kuten Zangief ja Sagat. Pelisarjan alussa Chun-Li edusti tappelupelien tyypillistä naishahmoa, jotka pohjautuivat pikemmin nopeuteen kuin voimaan. Lisäksi pelisarjan alussa Chun-Li oli pitkälti Guilen ja M. Bisonin tavoin hahmo, jonka hyökkäykset vaativat latautumista ennen hyökkäystä. Myöhemmissä peleissä tätä muutettiin, jotta saataisiin teknisempää tuntumaa ja hyödynnettäisiin enemmän nopeutta.[3]

Chun-Lin tunnusliike on Hyakuretsukyaku, jolla hän kykenee potkaisemaan useita potkuja nopeasti. Tätä on helppo käyttää, sillä pelaajan tarvitsee painaa nopeasti toistuvaan tahtiin potkunappia. Lisäksi "Spinning Bird Kick" muistuttaa hieman Ryun ja Kenin "Tatsumaki Senpukyaku" -tekniikkaa. Kyseisessä ladattavassa tekniikassa Chun-Li hyppää pää alaspäin ja helikopterimaisesti potkii jaloillaan useita kertoja. Hän voi myös muutamien muiden hahmojen tavoin hyppiä seinän kautta toiseen suuntaan. Lisäksi hypätessään ilmaan Chun-Li voi tehdä "Stomp Kick" -tekniikan, jolla hän voi halutessaan talloa vastustajaansa ilmasta useita kertoja. Street Fighter Alpha -pelisarjassa tämä liike korvattiin "Sen'en Shuu" tekniikalla, joka oli suoraviivaisempi Chun-Lin tehdessä etuperin voltin jälkeen potkun vastustajan päähän. Kyseinen liike nimettiin uudelleen Street Fighter III -sarjassa muotoon "Hazanshu". Hänen toinen tunnusliikkeensä on projektiili nimeltä "Kikoken", joka on samantyylinen kuin esimerkiksi Ryun ja Kenin "Hadouken". Kyseinen liike pitää kuitenkin ladata ennen kuin sen voi tehdä. "Tenshokyaku" puolestaan on Chun-Lin potkutekniikka, jossa hän potkaisee vastustajansa ilmaan ja jatkaa tämän potkimista ilmassa 3–4 kertaa peräkkäin.

Taistelutyyli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chun-Lin taistelutyyli on pitkälti pysynyt samana, vaikka Capcom on ilmoittanut vuosien ajan hänelle erilaisia tyylejä. Alun perin Chun-Lin taistelutyyliksi ilmoitettiin wushu, joka sittemmin muutettiin taijiksi.[3] Street Fighter 4 -pelissä puolestaan hänen taistelutyylikseen ilmoitettiin kiinalainen kempo ja kungfu. 2005 UDON julkaisi Street Fighteriin pohjautuvan historia- ja taidekirjan Street Fighter: Eternal Challenge, jossa kerrottiin tarkemmin Chun-Lin taistelutyylistä. Hän aloitti taijilla, joka oli tuolloin lapsena hänen inhoamansa taistelutyyli. Sittemmin Chun-Li on harjoitellut erilaisia kiinalaisia kamppailulajeja, kuten hung ga, changquan ja sanda. Näiden pohjalta Chun-Li kehitti tyylikseen potkupainotteisen taistelutyylin.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Pelit
1994–1995 Ming-Na Street Fighter Street Fighter: The Movie
1995–1997 Donna Yamamoto Street Fighter
1996–1998
2001
Lia Sargent Street Fighter II V Street Fighter II: The Animated Movie
Street Fighter Alpha: The Animation
1997 Junie Hoang Street Fighter II V
1997 Tamara Lo Street Fighter II V
2009–2016 Laura Bailey Street Fighter IV: The Ties That Bind Street Fighter IV
Super Street Fighter IV
Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds
Street Fighter X Tekken
Ultra Street Fighter IV
Street Fighter V
2009 Kristin Kreuk Street Fighter: The Legend of Chun-Li

Arvostelu ja vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chun-Li oli listattu vuonna 2008 sijalle kolme IGN-sivuston laatimalla listalla 25 parasta Street Fighter -hahmoa.[4]

GameDaily-sivusto listasi Chun-Lin parhaaksi hahmoksi laatimallaan listalla kautta aikain 20 parasta Street Fighter -hahmoa.[5] Sivuston mielestä hahmo kehittyy pelien edetessä ja sen voima suhteessa nopeuteen on tasapainossa.

  1. Street Fighter II SNES ohjekirja, s. 26
  2. Chun-Li capcom.co.jp Viitattu 26.12.2010 (japaniksi)
  3. a b Chun-Li: The First Lady of Video Games retrojunk.com 2009 Viitattu 25.12.2015 (englanniksi)
  4. Top 25 Street Fighter Characters: The Final Five 7.8.2008 Viitattu 14.11.2009 (englanniksi)
  5. Top 20 Street Fighter Characters of All Time GameDaily 1.12.2008 Viitattu 25.12.2010 (englanniksi)