Sagat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sagat
Pelisarja Street Fighter
Ensimmäinen peli Street Fighter (1987)
Luoja Finish Hiroshi
Ääninäyttelijä
(englanti)
Robert O. Smith
Peter Spellos
Isaac C. Singleton Jr.
Ääninäyttelijä
(japani)
Shigezo Sasaoka
Miki Shinchirō
Daisuke Endou
Live-näyttelijä Wes Studi
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Sagat (jap. サガット, Sagatto) on Finish Hiroshin luoma videopelihahmo Capcomin Street Fighter -pelisarjassa. Hahmo teki ensi esiintymisensä Street Fighterissa vuonna 1987. Sagat on thainyrkkeilyn mestari, joka on 226 senttimetriä pitkä ja painaa 78 kg.[1]

Sagat teki ensiesiintymisensä alkuperäisessä Street Fighter -pelissä, jossa se esiintyi viimeisenä pomovastuksena. Pelaajan oli aluksi voitettava hänen oppipoikansa Adon ennen itse mestarin kohtaamista. Toisen kerran Sagat esiintyi ensimmäisessä jatko-osassa Street Fighter II:ssa, jossa hän on yksi kolmesta pelin loppuvastuksista ennen M. Bisonin kohtaamista. Sagat haki revanssia Ryusta ja hänellä oli rintakehässään arpi edellisestä kaksikon kohtaamisesta. Myöhemmin Sagat tuli pelattavaksi hahmoksi päivitetyssä Street Fighter II: Champion Edition versiossa.

Sagat esiintyi myös menneisyyteen sijoittuvassa Street Fighter Alpha -pelisarjassa, jossa hän vasta sai Ryun uudeksi kilpailijakseen. Lisäksi Dan Hibiki esiintyi toisena vihollisena, joka tunsi suurta vihaa Sagatia kohtaan, hänen tapettua Danin isän vuosia sitten käydyssä kaksinkamppailussa. Sagat työskenteli Alphassa M. Bisonin Shadaloo rikollisorganisaatiossa, mutta jätti sen Street Fighter Alpha 3:ssa huomatessaan Bisonin halunneen kokeilla psykovoimaansa Ryuta vastaan.

Sagat esiintyi ei kanoonisessa Street Fighter EX3 pelissä lukittuna hahmona, jossa hän alkoi paheksua Ryuta katoamisen vuoksi. Sagat palasi takaisin pelattavaksi hahmoksi Street Fighter IV:sta jäätyään pois Street Fighterin kolmannesta osasta. Hän oli mukana myös Super Street Fighter IV:ssa, jossa Sagatin ja Ryun välinen kilpailu muuttui enemmän ystävällismieliseksi.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wes Studi näytteli Sagatia vuoden 1994 elokuvassa Street Fighter, jossa hahmo tunnettiin nimellä Viktor Sagat. Hän oli entinen häkkitaistelija, joka toimi Shadoloo Tong -rikosjärjestön johtajana.

Street Fighter II: The Animated Movie

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sagatilla oli pieni rooli anime-elokuvassa Street Fighter II: The Animated Movie, jossa hän taisteli elokuvan alussa Ryuta vastaan.

Street Fighter II V

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sagat esiintyi vierailevassa roolissa Street Fighter II V animesarjassa, jossa se oli entinen thainyrkkeilyn mestari. Hänen vastuksensa eivät kuitenkaan olleet hänelle tarpeeksi hyviä, eikä Sagat suostunut häviämään tahallaan otteluitaan managerinsa pyynnöstä, jonka mukaan kukaan ei enää lyönyt vetoa hänen varmoista voitoista huolimatta. Sagat sai tarjouksen eräältä rikosjärjestöltä häviämään seuraavan ottelunsa, josta saisi suuren palkkion. Sagatin kieltäydyttyä hänen lavastettiin heroiinin hallussapitäjäksi ja joutui sen myötä vankilaan. Vuosien jälkeen hän tapasi vankilassa Ryun, jota vastaan Sagat otteli, kunnes päätti lopettaa tappelun kesken ja ystävystyi Ryun kanssa, joka muistutti häntä menneistä vuosista kehässä.

Street Fighter

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä yhdysvaltalaisessa animaatiossa Street Fighterissa Sagat oli M. Bisonin rikosorganisaation varakomentaja. Pääosin Sagat kiersi Shadaloon katuja armeijallaan ja taisteli Street Fighter ryhmää vastaan. Hän kääntyi kuitenkin lopussa M. Bisonia vastaan huomatessaan komentajansa halunneen tuhota maailman.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1994 Shigezo Sasaoka Street Fighter II: The Animated Movie
1995–1998
2001
Miki Shinchirō Street Fighter Alpha
Street Fighter Alpha 2
Street Fighter Alpha 3
Capcom vs. SNK 2
2009–2010 Daisuke Endou Street Fighter IV
Super Street Fighter IV
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1994–1995 Wes Studi Street Fighter Street Fighter: The Movie
1995–1997 Robert O. Smith Street Fighter
1996–1997 Peter Spellos Street Fighter II V Street Fighter II: The Animated Movie
2009–2010 Isaac C. Singleton Jr. Street Fighter IV
Super Street Fighter IV

Arvostelu ja vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IGN listasi Sagatin sjialle yksitoista vuonna 2008 laatimassaan 25 parasta Street Fighter -hahmoa.[2] Neljä kuukautta myöhemmin GameDaily sivusto listasi hahmon sijalle kahdeksan laatimassaan kautta-aikain 20 parasta Street Fighter hahmoa.[3]

  1. Sagat capcom.co.jp Viitattu 29.12.2010 (japaniksi)
  2. Top 25 Street Fighter Characters - Day III 7.8.2008 Viitattu 29.12.2010 (englanniksi)
  3. Top 20 Street Fighter Characters of All Time GameDaily 1.12.2008 Viitattu 29.12.2010 (englanniksi)