Street Fighter (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Street Fighter
Botons sensitius a la pressió del moble original.
Botons sensitius a la pressió del moble original.
Kehittäjä Capcom
Julkaisija Capcom
Suunnittelija Hiroshi Matsumoto
Pelisarja Street Fighter
Julkaistu
  • 30. elokuuta 1987
Lajityyppi Tappelupeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: 10 vuotta tai vanhempi
Alusta Kolikkopeli, Amiga, Atari ST, Commodore 64, DOS, ZX Spectrum, PC Engine, Windows
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Street Fighter on Capcomin kehittämä kolikkopeli vuodelta 1987. Se on ensimmäinen osa Street Fighter -taistelupelisarjassa. Peli ei ollut erityisen tunnettu, ja vasta sen jatko-osa Street Fighter II tuli huomattavasti enemmän tunnetuksi. Street Fighterissä ei ollut pelattavana muita hahmoja kuin Ryu ja Ken (Ken ainoastaan kaksinpelissä).

Peli julkaistiin PC Enginelle vuonna 1988 nimellä Fighting Street.[1]

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ottelee peräkkäin yksi vastaan yksi kamppailuja tietokonetta vastaan tai vaihtoehtoisesti yksittäisessä pelissä toista pelaajaa vastaan. Jokainen ottelu kestää kolme erää, joista pelaajan on voitettava kaksi päästäkseen seuraavalle kierrokselle. Lisäksi pelaajan on voitettava vastustajansa yhden erän aikana alle puolessa minuutissa. Mikäli aika päättyy ettei kumpikaan ole saanut tyrmättyä toista, julistetaan voittajaksi se jolla on enemmän energiaa jäljellä. Mikäli kolmas erä päättyy tasan julistetaan tietokoneen ohjaama pelaaja voittajaksi. Yksin pelissä pelaaja voi jatkaa uudestaan tappiosta huolimatta, samaa vastustajaa vastaan jolle hävisi.

Pelaajalla on käytössä myös kolme erikoisliikettä, jotka saa vain tekemällä tietyn sarjaliikkeen joystickillä ja sen näppäimillä. Nämä tekniikat ovat "Psycho Fire" (波動拳, Hadōken?, "Surge Fist"), "Dragon Punch" (昇龍拳, Shoryūken?, "Rising Dragon Fist") ja "Hurricane Kick" (竜巻旋風脚, Tatsumaki Senpū Kyaku?, "Tornado Whirlwind Kick"). Myöhemmissä Street Fighter peleissä kyseisiä erikoisliikkeitä ei ole kerrottu kolikkopelin ohjeissa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajalla on käytössään japanilainen kamppailulajien taitaja Ryu, joka ottelee kansainvälisessä kamppailulajien turnauksessa todistaakseen vahvuutensa. Toinen hahmo on käytössä vain kaksinpelissä, joka on Ryun entinen harjoittelukaveri ja kilpailija Ken. Molemmat hahmot ovat liikkeiltään ja erikoisliikkeiltään samanlaisia. Heidät erottaa ainoastaan nimen lisäksi ulkonäöllisesti.

Pelattavat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Ottelija Kuva Kuvaus
 Japani Ryu Ryu on tuleva soturi, jonka Gouken kasvatti ja opetti kamppailulajin parissa. Kuullessaan ensimmäisestä Street Fighter turnauksesta Ryu osallistuu innokkaana todistaakseen itselleen kykynsä.
 Yhdysvallat Ken Ken ei virallisesti osallistu ensimmäiseen Street Fighter turnaukseen. Sitä vastoin hän lähtee ottelemaan Yhdysvaltojen kamppailulajin turnaukseen, jonka Ken myös voittaa.

Vastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpelissä pelaajan on määrä otella kymmentä vastustajaa vastaan viidestä eri maasta. Pelaaja saa mahdollisuuden valita pelin alussa missä maassa hän haluaa aloittaa pelin. Vaihtoehtoina ovat Japani, Yhdysvallat, Kiina ja Englanti. Pelaaja ottelee jokaisen maan kahta taistelija vastaan, jotka hänen täytyy voittaa päästäkseen seuraavaan maahan. Pelien välissä on myös bonuspelejä, joista voi saada lisäpisteitä. Näihin kuuluvat pöydän ja tiilien rikkominen. Pelaajan voitettua kaikki kahdeksan vastusta hän pääsee matkustamaan Thaimaahan kohtaakseen pelin kaksi viimeistä vastusta.

Maa Ottelija Kuva Kuvaus
 Japani Retsu Retsu on kirkosta erotettu shōrinji kenpōn opettaja.
Geki Geki on salaperäinen ninja.
 Yhdysvallat Joe Joe on underground kamppailulajin mestari.
Mike Mike on entinen raskaansarjan nyrkkeilijä, joka tappoi vastustajansa kehässä.
 Kiina Lee Lee on kiinalaisten kamppailulajien taitaja.
Gen Gen on iäkäs ammattitappaja, joka on kehittänyt oman tappavan taistelutyylin.
Yhdistynyt kuningaskunta Englanti Birdie Birdie on isokokoinen taistelija, joka käyttää taisteluissaan painin ja nyrkkeilyn tekniikoita.
Eagle Eagle on rikkaan perheen henkivartija, joka käyttää aseenaan kahta pamppua.
 Thaimaa Adon Adon on Sagatin oppipoika, joka osallistuu ensimmäiseen Street Fighter turnaukseen todistaakseen maailmalle olevansa enemmän, kuin heikompi versio thainyrkkeilyn mestarista ja opettajastaan Sagatista.
Sagat Sagat on maailman paras thainyrkkeilyn mestari, joka ei kuitenkaan riitä hänelle. Hän haluaa olla maailman mahtavin taistelija ja järjestää tätä varten turnauksen saavuttaakseen tavoitteensa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. All About Capcom Head-to-Head Fighting Game 1987-2000, sivu 10 Viitattu 30.12.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]