Ken Masters

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ken Masters
Pelisarja Street Fighter
Ensimmäinen peli Street Fighter (1987)
Luoja Capcom
Ääninäyttelijä
(englanti)
Scott McNeil (1995–1997)
Eddie Frierson (1996)
Jimmy Theodore (1996)
Jason Douglas (2001)
Steve Blum (2001)
Steve Cassling (2007)
Reuben Langdon (2009)
Ääninäyttelijä
(japani)
Kenji Haga
Tetsuya Iwanaga
Koji Tobe
Live-näyttelijä Damien Chapa (1994)
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Ken Masters (jap. ケン・マスターズ, Ken Masutāzu) on Capcomin luoma videopelihahmo Street Fighter -pelisarjassa. Hän on pelisarjan päähahmon Ryun paras ystävä ja lähin kilpakumppani. Ken on 175 senttimetriä pitkä ja painaa 72 kg.[1]

Videopeli historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin Ken Masters perustui samaan hahmomalliin kuin Street Fighter -sarjan maskottihahmo Ryu, joten heidän liikkeensä olivat täysin samanlaisia. Tarkoitus oli saada mahdollisuus tasavertaiseen "peiliotteluun", jossa vastustaja olisi aivan samanlainen omaan hahmoonsa nähden.

Street Fighter II: Champion Editionin myötä Capcom muutti "yläkoukkuveljeksiä" hieman. Syy tähän oli Street Fighter II: Champion Editionin kahden saman taistelijan ottelut toisiaan vastaan (esimerkiksi Zangief vs. Zangief). Tämän takia olisi ollut turhaa pitää kahta identtistä taistelijaa riveissä, joten Ryun ja Kenin liikkeitä muunneltiin hieman. Ryulle annettiin vahvemmat Hadokenit ("tulipallo" tai suoraan käännettynä "aaltoliikenyrkki") ja vahvempi Tatsumakisenpukyaku ("hurrikaanipotku" tai "pyörivä hurrikaanipotku"), joka pystyi kaatamaan vastustajan yhdellä iskulla. Vastaavasti Ken sai enemmän kantomatkaa Shoryukeniinsä ("lohikäärmenyrkki" tai "nouseva lohikäärmenyrkki") ja nopeamman Tatsumakisenpukyakun. Tämän vuoksi Ken oli heikompi, mutta nopeampi kuin Ryu; vaikka monet väittävät, että heissä ei ole mitään eroa, nämä pienet erot ovat loppujen lopuksi valtavia.

Super Street Fighter II:ssa Kenin yhtäläisyydet Ryuhun vain vähenivät, kun hänelle annettiin liekehtivä Shoryuken. Syy tähän oli Champion Editioninissa ilmennyt ohjelmointivirhe, jossa Ryun Hadoken muuttui punaiseksi. Aluksi tätä luultiin erittäin salaiseksi liikkeeksi, mutta Capcom tähdensi, että kyseessä oli pelkkä virhe. Tästä virheestä tehtiin kuitenkin liike Ryulle SSF II:een ja koska Ryu sai uuden liikkeen, annettiin Kenillekin uusi liike. Kenin uusi liike oli Shoryuken, joka sai vastustajan syttymään tuleen. Liike on kuin mikä tahansa muukin Shoryuken, mutta vahvempi.

Seuraavassa Street Fighter II -sarjan pelissä, Super Street Fighter II Turbossa, esiteltiin "Super Combot", joissa voitiin laukaista erittäin tappava liike, jos pelaajalla oli tarpeeksi supervoimaa. Ken sai liikkeen nimeltä Shoryu Reppa ("nouseva lohikäärme-pyörremyrsky" tai "nouseva lohikäärmesarja"), jossa hän tekee peräkkäin kolme Shoryukenia. Ken sai myös muutaman erilaisen liikkeen, mutta silti vain tavallisen potkuliikkeen kuten jalanpudotuksen.

Street Fighter III:een mennessä Ken on saanut useita eri nimikkoliikkeitä, kuten jo mainitun Shoryu Reppan, Shinryukenin (Lohikäärmejumalanyrkki) ja Shippujinraikyakun (Ukkossalamapotku), jotka hän sai Street Fighter Alpha -sarjasta. Street Fighter EX3:ssa Kenillä oli myös ”Meteor Combo” nimeltään ”Kuzuuryu Reppa”, joka on kolmen jo edellä mainitun Super Combon sekoitus.

Ken syntyi 14. helmikuuta (joka tunnetaan myös ystävänpäivänä) vuonna 1965 Yhdysvalloissa. Kenin sukujuuret ja etnisyys ovat monikulttuurisia, koska hänen isänsä on puoliksi valkoihoinen ja puoliksi japanilaissyntyinen ja hänen äitinsä on kokonaan japanilaissyntyinen. Kenin ollessa noin 12-vuotias hänen rikas hotellipohatta isänsä päätti pojan tarvitsevan opetusta itsekurista, ettei hänestä tulisi hemmoteltua kakaraa, joka eläisi Masters suvun omaisuudella. Tämän myötä isä lähetti Kenin Japaniin parhaan ystävänsä salaperäisen karatemestarin Goukenin luokse. Aluksi Ken oli erittäin haluton oppimaan Goukenin opetuksia ja halusi palata takaisin Yhdysvaltoihin, mutta alkoi myöhemmin kunnioittamaan mestariaan. Ken ystävystyi myös Goukenin adoptiopojan Ryun kanssa.

Kenin täyttäessä 23 vuotta, Gouken päätti että molemmat hänen oppilaansa olivat kasvaneet ja oppineet riittävästi ollakseen hyviä taistelijoita, jonka myötä he saisivat lähteä omille teilleen. Ryu päätti matkustaa ympäri maailmaa jatkaakseen harjoitteluaan, kun taas Ken oli iloinen saadessaan palata takaisin kotimaahansa. Paluun myötä hän otteli useissa eri taistelulajien turnauksissa pitkin Yhdysvaltoja, voittaen myös suurimman osan niistä.

Ken ei ottanut osaa alkuperäiseen ”World Warrior” -turnaukseen, johon ensimmäinen Street Fighter sijoittuu. Hän kuitenkin taisteli ”US Martial arts” -turnauksessa ja voitti sen. Turnauksessa hän otteli ensiksi Allenin kanssa, henkilön, jonka uskottiin voittavan koko turnaus. Kuitenkin Ken voitti hänet hetkessä ja voitettuaan sanoi Allenille, että hän näkee elämänsä liian kapeana. Tämä innosti Allenia jatkamaan harjoittelua. Ken voitti turnauksen ja saavutti näin saman kuin Charlie kahtena edellisenä vuonna. Samaisessa turnauksessa hän tapasi Elizan, josta tuli myöhemmin Kenin tyttöystävä. Turnauksen jälkeen Ken palasi mestarinsa Goukenin luokse kertoakseen hyvät uutiset. Hän kuitenkin löysi mestarinsa kuolleena, tämän veljen Akuman tappamana. Ken hyökkäsi saman tien kostamaan mestarinsa kuolemaa, mutta häviää Akumalle. Sittemmin Ken ryhtyy vaeltelemaan pitkin maailmaa etsien Akumaa ja ystäväänsä Ryuta. Hän haluaisi kertoa Ryulle heidän mestarinsa kohtalosta, toivoen samalla ottelevansa uudestaan Ryuta vastaan ja tällä kertaa myös voittavan. Ken lopulta löytää Ryun, joka on apea nähdessään vanhan ystävänsä. Ken kuitenkin suostuttelee Ryuta sparraamaan hänen kanssaan ja huomaa muutaman päivän aikana, kuinka stressaantunut Ryu onkaan viime ottelusta Sagatia vastaan. Ryu selittää Kenille tuntiessaan palavaa raivoa sisällään, voima joka yrittäisi ottaa Ryun kehon valtaansa. Ken antaa Ryulle punaisen otsanauhansa ja käskee häntä pysymään keskittyneenä. Ken palaa kotiin ja ryhtyy harjoittelemaan entistä kovemmin.

Ken menee naimisiin tyttöystävänsä Elizan kanssa Street Fighter II:n loputtua. (Eliza on Guilen vaimon sisko, joka tekee Kenistä ja Guilesta toistensa lankoja, mutta siltikään he eivät ole läheisiä.) Street Fighter III:n aikaan Kenillä ja Elizalla on lapsi nimeltä Mel Masters. Kenillä on myös kasvattilapsi ja oppipoika nimeltään Sean, joka on Kenin suuri ihailija.

Arvostelu ja vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ken oli listattu vuonna 2008 sijalle kuusi IGN-sivuston laatiman 25 parasta Street Fighter hahmoa.[2]

GameDaily sivusto listasi Kenin sijalle kuusi laatimassaan kautta aikain 20 parasta Street Fighter hahmoa.[3]

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenillä on ollut litania ääninäyttelijöitä; tässä muutamia heistä.

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1994–1995 Damien Chapa Street Fighter Street Fighter: The Movie
1995–1997 Scott McNeil Street Fighter
1996 Eddie Frierson Street Fighter II: The Animated Movie
1997–1998 Jimmy Theodore Street Fighter II V
1997 Jason Douglas Street Fighter II V
2001 Steve Blum Street Fighter Alpha: The Animation
2007 Steve Cassling Street Fighter Alpha: Generations
2009–2010 Reuben Langdon Street Fighter IV: The Ties That Bind Street Fighter IV
Super Street Fighter IV
  1. Ken capcom.co.jp. Viitattu 14.11.2009. (japaniksi)
  2. Top 25 Street Fighter Characters: The Final Five 7.8.2008 Viitattu 14.11.2009 (englanniksi)
  3. Top 20 Street Fighter Characters of All Time GameDaily 1.12.2008 Viitattu 25.12.2010 (englanniksi)