Buffy Summers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Buffy Summers
Luoja(t) Joss Whedon
Näyttelijä(t) Kristy Swanson (elokuva)
Sarah Michelle Gellar (sarja)
Ensiesiintyminen Buffy, vampyyrintappaja (elokuva)
Henkilötiedot
Koko nimi Buffy Anne Summers
Ammatti vampyyrintappaja
Sukupuoli nainen
Ikä 16-vuotias sarjan alussa (syntynyt vuonna 1981)
Kotipaikka Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Asuinpaikka Sunnydale, Kalifornia, Yhdysvallat
Luonteenpiirteet yliluonnollinen voimakkuus, nopeus, kestävyys, ketteryys, refleksit ja nopea paraneminen; tehostetut vaistot, enteelliset unet
Suhteet
Vanhemmat Joyce Summers (äiti)
Sisarukset Dawn Summers (pikkusisko)
Tutut Willow Rosenberg
Xander Harris
Rupert Giles
Cordelia Chase
Faith
Angel
Spike

Buffy Summers on Joss Whedonin luoma kuvitteellinen hahmo joka esiintyy televisiosarjassa Buffy, vampyyrintappaja ja samannimisessä elokuvassa.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buffy esiintyy ensimmäistä kertaa elokuvassa Buffy, vampyyrintappaja (1992) Kristy Swansonin esittämänä. Joss Whedonin käsikirjoittama elokuva kuvaa Buffya pinnallisena high school cheerleaderina, joka saa Merrick-nimisen miehen (Donald Sutherland) kautta tietää tulleensa valituksi taistelemaan pimeyden voimia vastaan. Buffy ottaa vastentahtoisesti osaa Merrickin antamaan koulutukseen, ja kun hänen velvollisuutensa Tappajana vieraannuttaa hänet tyttöystävistään, hän aloittaa ystävyyssuhteen ja romanssin Pike-nimisen pojan (Luke Perry) kanssa. Buffy päihittää vampyyrikuningas Lothosin (Rutger Hauer) luottamalla omaan tyylinsä perinteisen Tappaja-koulutuksen sijaan, ja saa Merrickin kunnioituksen. Vaikka elokuva ei ole yhtenäinen sarjan kanssa, Whedon on sanonut, että Christopher Goldenin kirjoittama sarjakuva ”Origins”, joka on sovitus Whedonin käsikirjoituksesta, kuuluu Buffy-universumiin.[1][2]

The Hollywood Reporter julkaisi toukokuussa 2009 artikkelin, jossa kerrottiin että Roy Lee ja Doug Davison olivat kiinnostuneita tuomaan Buffyn takaisin elokuvasarjana. Elokuvasarja ei olisi esiosa eikä jatko-osa, eikä siinä esiintyisi yhtäkään aiemmin esiintynyttä hahmoa. Lisäksi Joss Whedon ei olisi mukana elokuvien tuotannossa. Televisiosarjan vastaava tuottaja Marti Noxon sanoi myöhemmin, että artikkeli saatettiin tehdä, jotta Joss ottaisi projektin käsiinsä. Elokuvan käsikirjoitus hylättiin vuonna 2011.

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buffy esiintyi seuraavan kerran Joss Whedonin televisiosarjassa Buffy, vampyyrintappaja (1997–2003), tällä kertaa Sarah Michelle Gellarin esittämänä. Gellar esitti Buffya 144 jakson ajan. Sarjan ensimmäisellä kaudella (1997) Buffy muuttaa kuvitteelliseen Sunnydalen pikkukaupunkiin Kaliforniaan. Hän ystävystyy Xander Harrisin (Nicholas Brendon) ja Willow Rosenbergin (Alyson Hannigan) kanssa, ja tapaa uuden Valvojansa, Rupert Gilesin (Anthony Stewart Head).[3] Yhdessä he taistelevat Sunnydalen high schoolia piinaavia pimeyden voimia vastaan. Kauden viimeisessä jaksossa Buffy kohtaa Mestarin (Mark Metcalf), joka hukuttaa hänet. Xander elvyttää Buffyn, joka kukistaa Mestarin.[4]

Buffyn ja Angelin suhde kehittyy, kunnes Buffy saa tietää Angelin olevan vampyyri. Pienen tauon jälkeen sielullisen vampyyrin ja tappajan suhde kumminkin jatkuu. Buffy makaa Angelin kanssa, joka tapahtuman seurauksena menettää sielunsa. Muuttunut Angel tekee kaikkensa kiduttaakseen Buffya. Buffy joutuu tekemään elämänsä vaikeimman päätöksen ja tappamaan Angelin pelastaakseen maailman. Tämä murtaa tytön sydämen ja hän karkaa Los Angelesiin.

Buffy palaa takaisin kotikaupunkiinsa Sunnydaleen jouduttuaan Helvettiin Los Angelesissa. Angel palaa Helvetistä sielullisena ja Buffy auttaa häntä, mutta pitää sen salassa kaikilta.

Buffyn harmiksi kaupunkiin saapuu uusi vampyyrintappaja Faith Lehane. Buffy tuntee paikkansa olevan uhattu, kun toinen tappaja tuntuu tulevan kaikkien kanssa toimeen. Ajan kuluessa Buffyn ja Faithin suhde kumminkin kehittyy ja heistä tulee ystäviä. Asiat muuttuvat, kun Faith luulee ihmistä vampyyriksi ja iskee vaarnan häneen, Buffyn ollessa mukana. Buffy järkyttyy ja haluaa kertoa heidän teostaan. Faith ei tunnu välittävän ja se kiristää heidän välejään. Lopulta Faith siirtyy vihollisten leiriin ja katkaisee välit kokonaan.

Buffyn on vaikeaa pysyä erossa Angelista ja taas he päätyvät yhteen mutkien kautta. Buffy saa myös uuden valvojan, jota ei voi sietää. Faith myrkyttää Angelin. Neuvosto ei auta Angelia ja Buffy eroaa. Angel tarvitsee parantuakseen tappajan verta ja vihainen Buffy lähtee tappamaan Faithin. Buffy puukottaa Faithia ja tämä päätyy koomaan, mutta hyppää katolta alas ettei Buffy saa häntä. Buffy antaa Angelin juoda hänen vertaan.

Angel jättää myömemmin Buffyn ja lähtee Los Angelesiin, koska pelkää olevansa vaaraksi Buffylle. Taas Buffyn sydän särkyy.

Surullinen Buffy siirtyy U.S Sunnydaleen opiskelemaan Willown kanssa. Willow seurustelee ihmissusi Ozin kanssa ja Xander entisen demonin Anyan kanssa, joten Buffy tuntee olonsa ulkopuoliseksi. Buffy kuitenkin ihastuu Parker nimiseen poikaan. Hyväuskoinen Buffy päätyy makaamaan tämän kanssa. Poika jättää Buffyn heti sen jälkeen ja taas Buffyn sydän murskataan. Buffy päätyy ryyppäämään mieslauman kanssa onnettomana ja muuttuu luolamieheksi.

Pikku hiljaa Buffy pääsee Parkerin muistosta eroon ja ihastuu Riley Finn nimiseen sotilaaseen. Sirun saanut Spike ja Buffy eivät voi sietää toisiaan, mutta joutuvat työskentelemään yhdessä selvittääkseen sisseistä jotain. Rileyn ja Buffyn suhde syvenee seurusteluun. Buffy yrittää samalla myös lohduttaa apaattista Willowta Ozin lähdön jälkeen. Riley on ainoa poika tähän mennessä, joka ei jätä Buffya seksin jälkeen. Rileysta tulee Buffylle todella tärkeä ja lievittää huomattavasti Angelin jättämää tuskaa. Faith joka vaihtaa ruumiita Buffyn kanssa ja makaa Rileyn kanssa Buffyna, jäähgyttää hieman parin välejä.

Faith karkaa Los Angelesiin ja Buffy menee koston himoisena perässä. Faith kuitenkin tajuaa virheensä ja Angel ottaa tämän suojiinsa. Kiukkuinen Buffy tulee valmiina tappamaan Faithin, koska luulee Angelin olevan vaarassa. Angel kumminkin suojelee Faithia ja loukkaa Buffyn tunteita. Sunnydalessa Riley ja Buffy selvittävät välinsä.

Buffy pyytää Gilesin takaisin valvojakseen. Buffy saa myös pikkusisaren, joka on mystinen avain. Spike ihastuu Buffyyn, mutta Buffy ei tiedä. Buffyn äidillä on aivokasvain ja tämä joutuu sairaalaan.

Spike näyttää Buffylle, että hänen poikaystävänsä antaa vampyyrien purra itseään. Buffy raivostuu Rileylle ja Riley lähtee. Taas Buffyn sydän rikotaan. Spike on onnellinen Rileyn lähdöstä, mutta hänen sattuu katsoa Buffya onnettomana. Buffy saa myös tietää Spiken ihastuksesta.

Buffy löytää aivoverenvuotoon kuolleen äitinsä, ja äidin kuolema on kova kolaus kaikille. Angel saapuu lohduttamaan Buffya, joka pelkää tulevaa vastuutaan. Buffy pelkää tappaja kykynsä vievän häneltä kyvyn rakastaa jä hän ryhtyy selvittämään sitä Gilesin kanssa.

Spiken Buffy-robotti valmistuu ja Spike saa tyttöystävän. Buffyn ystävät kumminkin näkevät sen ja luulevat Buffyn palanneen. Anya ja Xander näkevät Spiken ja robotin naivan hautausmaalla ja luulevat Buffyn seonneen. Buffy palaa takaisin ja heidän pitää pelastaa Spike Glorylta, ettei tämä paljasta Dawnia. Buffy-robottin huomatessaan, Buffy ei tule iloiseksi. Buffy suutelee Spikea kiitokseksi. Glory saa lopulta Dawnin ja avaa portaalin. Buffy ymmärtää nyt mitä "Kuolema on lahjasi" tarkoittaa. Buffy hyppää portaaliin ja sulkee sen verellään. Kuollut Buffy makaa alhaalla ja hänet haudataan.

Willow haluaa tuoda Buffyn takaisin. Anya, Xander ja Tara auttavat häntä, mutta muille ei kerrota suunnitelmista. Buffy herää arkustaan ja joutuu kaivamaan tiensä ulos, mutta muut luulevat taian epäonnistuneen. Šokissa oleva Buffy luulee olevansa Helvetissä, koska kaupunki on lähes kokonaan tuhottu. Dawn vie hiljaisen siskonsa kotiin. Buffy ei ole juurikaan innoissaan paluustaan. Spike suuttuu, koska Buffy on voinut tulla takaisin vääränlaisena. Buffy välttelee ystäviensä katsekontaktia ja menee nukkumaan. Buffy paljastaa Spikelle olleensa taivaassa, mutta muille hän väittää olleensa Helvetissä. Buffy on jopa vihainen Willowlle, koska hän palautti Buffyn.

Spiken ja Buffyn välit lämpenevät, koska Spike tuntuu olevan ainoa joka ymmärtää. Buffyn salaisuus taivaasta paljastuu myös muille Buffyn laulussa Give me something to sing about. Musiikkidemonin kaikottua Buffy hakee lohtua Spikesta Bonzen ulkopuolella ja he suutelevat.

Willow haluaa korjata virheensä ja poistaa Taralta ja Buffylta pahat muistot, mutta hänen taikansa menee pieleen ja kaikki menettävät muistinsa. Muistinsa palattua onneton Buffy hakee taas lohtua Spiken suutelemisesta. Buffylla on myös selviä rahaongelmia. Spike huomaa voivansa satuttaa Buffya saamatta siitä yleensä seuraavaa päänsärkyä ja pari päätyy taistelemaan toisiaan vastaan sortuvassa talossa. Masokistisen hakkaamisen jälkeen Buffy ja Spike tippuvat kellariin harrastamaan ensimmäistä kertaa yhdessä seksiä. Buffya kaduttaa tapahtunut ja hän yrittää kiistää sen.

Willow päättää lopettaa taikuuden harjoittamisen aiheutettuaan kolarin, jossa Dawn loukkaantuu. Willow pystyy olemaan tekmättä taikoja, mutta Buffy muuttuu näkymättömäksi ja käyttää heti tilaisuuden Spiken kanssa makaamiseen. Palattuaan näkyväksi, Buffy kertoo ettei halua enää kuolla. Buffylla on silti seksiriippuvuus, joka ei tunnu hellittävän. Buffy joutuu töihin Doublemeatplaceen. Uupunut Buffy hakee tauollaan taas lohtua Spikesta, mutta Buffy ei tunnu nauttivan tilanteestaan. Lopulta Tara saa selville Buffyn suhteen ja Buffy halveksii itseään. Vaikka Buffy tuntee itsensä likaiseksi ja halvaksi, hän jatkaa Spiken kanssa makaamista. Spike ja Buffy päätyvät jopa naimaan julkisesti Bronzessa Buffyn ystävien yläpuolella.

Buffy luulee tappaneensa erään tytön ja lähtee tunnustamaan tekoaan. Spike yrittää estää ja antaa Buffyn hakata itseään, Buffy hakkaa omaa itseinhoaan, mutta lähtee silti tunnustamaan. Buffy tajuaa trion olevan tämän takana ja lähtee. Riley saapuu takaisin kaupunkiin hämmentämään tilannetta ja repii Buffyn vanhat haavat auki. Kuullessaan Rileyn olevan naimisissa, Buffy päätyy taas makaamaan Spiken kanssa. Nyt Buffy kuitenkin saa Rileyn lähdöstä riittävästi itsetuntoaan takaisin, että kertoo Spikelle suhteen olevan ohi.

Xander jättää Anyan alttarille, jonka seurauksena onnettomat Anya ja Spike päätyvät yhteen. Buffy loukkaantuu nähdessään tämän trion kameroista ja Xander aikoo tappaa Spiken. Buffy menee väliin ja Spike kertoo maanneensa Buffyn kanssa. Buffyn ja Xanderin välit jäähtyvät ja se saa Buffyn surulliseksi. Buffy hajottaa trion ja Warren palaa kostamaan. Buffy ja Xander tekevät sovinnon, kun Warren ampuu Buffyn ja Taran. Buffy kiidätetään sairaalaan ja rakkaansa kuolemasta suuttunut Willow pelastaa Buffyn magialla. Willow saa liikaa voimaa ja haluaa tuhota maailman, mutta Xander estää häntä. Buffy lupaa näyttää Dawnille maailmaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Golden, Christopher & Brereton, Dan & Bennet, Joe: The Origin. Dark Horse Comics, 1999. ISBN 1-56971-429-0. (englanniksi)
  2. Whedon, Joss: Bronze VIP Archive for January 17, 1999 (The origin comic, though I have issues with it, CAN pretty much be accepted as canonical. They did a cool job of combining the film script (the SCRIPT) with the series, that was nice, and using the series' Merrick and not a certain OTHER thespian who shall remain hated.) cise.ufl.edu. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  3. Buffy, vampyyrintappaja (Buffy the Vampire Slayer): 1. tuotantokausi, 1. jakso: ”Ystäviä ja paholaisia” (”Welcome to the Hellmouth”). Charles Martin Smith (ohjaus), Joss Whedon (käsikirjoitus). The WB. 1997. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  4. Buffy, vampyyrintappaja (Buffy the Vampire Slayer): 1. tuotantokausi, 12. jakso: ”Ennustus” (”Prophecy Girl”). Joss Whedon (ohjaus), Joss Whedon (käsikirjoitus). The WB. 1997. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)