Nopeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nopeus (lat. velocitas, tunnus v) ilmoittaa tietyssä ajassa edetyn matkan pituuden ja suunnan. Nopeuden yksikkö on SI-järjestelmässä m/s eli metri sekunnissa.[1] Nopeus on fysiikassa vektorisuure, koska sillä on suuruuden lisäksi suunta.

Nopeuden itseisarvosta käytetään termiä vauhti. Pyörivässä liikkeessä nopeutta vastaava suure on kulmanopeus. Arkikielessä termejä nopeus ja vauhti käytetään samanmerkityksisinä.

Yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulkuneuvojen nopeudet ilmoitetaan tyypillisesti kilometreinä tunnissa (lyhenne km/h).[1] Esimerkiksi suurin sallittu ajonopeus Suomen tieliikenteessä on 120 km/h.[2] Yksiköiden välinen muunnossuhde on

Nopeiden lentokoneiden nopeuden yksikkönä on usein käytössä Mach (äänen nopeus). Merenkulussa nopeus ilmoitetaan yleensä solmuina.

Britanniassa ja Yhdysvalloissa ajoneuvojen nopeudet ilmoitetaan maileina tunnissa (mph).

Keskinopeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskinopeus (v) saadaan jakamalla kuljetun matkan pituus (s) matkaan käytetyllä ajalla (t):

.

Hetkellinen nopeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos nopeus ei ole vakio, hetkellinen nopeus saadaan mittaamalla hyvin lyhyessä ajassa kuljettu matka ja jakamalla se mittausajalla.

Mekaniikassa liikkuvan kohteen nopeus v on sen paikkavektorin r derivaatta ajan suhteen:

.

Kiihtyvässä liikkeessä nopeus muuttuu; nopeuden muutosta ajan suhteen kutsutaan kiihtyvyydeksi. Myös nopeuden suunnan muuttuminen on kiihtyvyyttä.

Suurin mahdollinen nopeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin mahdollinen signaalinopeus on valon nopeus tyhjiössä. Se on 299 792 458 m/s.[1] Valonnopeuden merkitsemiseen on vakiintunut tunnus c (lat. celeritas).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Suomen Standardoimisliitto: SI-opas (myös painettuna, ISBN 952-5420-93-0) (PDF) (Sivu 13.) SFS-oppaat. 04.11.2002. Suomen Standardoimisliitto. Arkistoitu 31.10.2011. Viitattu 27.5.2010.
  2. Nopeusrajoitukset – Suunnitteluvaiheen ohjaus. Tiehallinto, 2009. ISBN 978-952-221-277-1. Teoksen verkkoversio (PDF). (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nopeus.