Kulmanopeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oikean käden muut sormet osoittavat pyörimissuunnan, peukalo kulmanopeusvektorin suunnan.

Kulmanopeus (tunnus ) on pyörivään tai kiertävään liikkeeseen liittyvä suure, joka ilmaisee kulman muutoksen aikayksikköä kohden. Matemaattisesti muotoiltuna kulmanopeus ajan hetkellä t on

,

missä on kulma ajan funktiona.

Kulmanopeuden yksikkö SI-järjestelmässä on radiaania sekunnissa (rad/s).

Kulmanopeus on vektorisuure, jonka suunta on määritelty oikean käden säännön avulla. Jos oikea käsi pidetään nyrkissä siten, että sormet kiertävät liikkeen suuntaan, peukalo osoittaa kulmanopeusvektorin suunnan.

Pyörimisnopeus on samantapainen suure kuin kulmanopeus, mutta se kertoo kulmamuutoksen sijaan kierroksien määrän aikaa kohti. Täysi kierros vastaa kulmaa 2π rad, jolloin pyörimisnopeutta 1/s vastaa kulmanopeus 2π rad/s. Pyörimisnopeus eli kierrostaajuus n ja kulmanopeus ω riippuvat toisistaan seuraavasti:

.

Kulmanopeuden muutosta ajan suhteen kutsutaan kulmakiihtyvyydeksi. Pyörimissuureiden kulma, kulmanopeus ja kulmakiihtyvyys kanssa analogisia suureita etenevässä liikkeessä ovat kuljetun matkan pituus, liikkeen nopeus ja kiihtyvyys.

Akselinsa ympäri pyörivän kiekon tai renkaan kulmanopeuden suuruus radiaaneina voidaan laskea kehänopeuden ja säteen avulla

.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]