Bedford Vehicles

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Panssaroitu Bedford OXA kuorma-auto.

Bedford oli englantilaisen Vauxhallin tytäryhtiö, ja sitä kautta General Motorsin tytäryhtiö, joka valmisti hyötyajoneuvoja. Yhtiö perustettiin vuonna 1930.

Pakettiautot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1986 Bedfordin tehdas Lutonissa uudelleenjärjestettiin General Motorsin ja Isuzun yhteistyöyritykseksi. Tästä syntynyt yritys, IBC Vehicles, valmisti eurooppalaista versiota Isuzu MU Wizard-mallista nimellä Frontera, sekä Renault'n suunnittelemaa pakettiautomallistoa jota myytiin Vauxhall- ja Opel-merkeillä.

Vuonna 1998 GM lunasti Isuzun osuuden IBC-yhteisyrityksestä. Bedfordin vanha tehdas toimii nykyään nimellä GMM Luton Vehicles, ja se valmistaa Opel/Vauxhall Vivaroa, Renault Traficia ja Nissan Primastaria.

Vuonna 1990 Bedford-nimestä pakettiautoissa luovuttiin Vauxhall-nimen hyväksi.

Kuorma-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1974 Bedford KM hinausauto

Bedfordin kuorma-autotehdas myytiin David Brownille vuonna 1987. Uuden yhtiön nimeksi tuli AWD Trucks. Yhtiö ajautui kuitenkin konkurssiin vuonna 1992.

Myynti Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Bedford-autoja markkinoi Suomen General Motors Oy toisen maailmansodan jälkeisistä vuosista 1980-luvulle. Bedford-merkkisiä kuorma- ja pakettiautoja sekä linja-autoja myytiin täällä erityisen paljon 1940-luvun lopulla sekä 1950- ja 1960-luvuilla. 1960-luvulla myyty pieni pakettiauto Bedford HAV oli silloisen Vauxhall Vivan rinnakkaismalli. Bedford Blitz -pakettiautoista rakennettiin 1970- ja 1980-luvuilla myös pikkubusseja. Bedfordin linja-auton alustat olivat erityisen suosittuja myymälä- ja kirjastoautoiksi. Bedford-kuorma-autot puolestaan olivat melko yleisiä myös paloautoina. Vuonna 1982, jolloin Bedford esiintyi Suomessa autojen ensirekisteröintitilastossa viimeisen kerran, rekisteröitiin vielä 67 Bedford-kuorma-autoa ja 599 Bedford-pakettiautoa. Rekisteröityjen kuorma-autojen tilastossa Bedford oli tuolloin yhdeksännellä ja pakettiautoje tilastossa kuudennella sijalla. [1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikki Laurell (toim.): Suomen henkilöautot 1983, s. 35. Helsinki: Kustannus Oy Autotekniikka, 1983.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bedford.
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.