Balakənin piirikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Balakənin piiri Azerbaidžanin kartalla.
Lagodekhin ja Balakanin välinen kansainvälinen rajanylityspaikka.

Balakənin piirikunta (azer. Balakən rayonu, ven. Белока́нский райо́н, Belokanski raion) on paikallishallintoalue Azerbaidžanissa. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 925 neliökilometriä. Asukkaita on 90 300 henkeä (vuonna 2010).[1]

Balakənin piiri sijaitsee Azerbaidžanin luoteisosassa Kaukasusvuoriston pääjonon etelärinteillä. Se rajoittuu pohjoisessa Venäjään kuuluvaan Dagestaniin, lännessä ja lounaassa Georgiaan sekä idässä Zaqatalan piiriin. Suurimmat joet ovat etelärajalla virtaava Alazani ja sen sivujoet Katexçay, Balakənçay ja Mazımçay.

Piirin keskus on Balakənin kaupunki, josta on 394 kilometriä maan pääkaupunkiin Bakuun. Toinen huomattavampi paikkakunta on Qabaqçölin taajama. Kuntia on yhteensä 24 ja kyliä 57. Kaupunkiväestön osuus on 11,5 %.[1] Vuoden 2009 väestönlaskennan mukaan piirin asukkaista 72,7 % on azereja ja 26,6 % avaareja.[2] Seudulla asuu myös ingiloijiryhmään kuuluvia georgialaisia, jotka ovat uskonnoltaan sunnalaisia muslimeja.[3]

Piirin kautta kulkee Yevlaxin, Şəkin ja Tbilisin välinen maantie. Poçtbinəssä on Balakən-Lagodekhin kansainvälinen rajanylityspaikka. Yevlaxista on myös rautatieyhteys Balakəniin.

Seudun pääelinkeino on maanviljely, joka on erikoistunut tupakan, maissin, vihannesten ja hedelmien viljelyyn sekä karjanhoitoon. Lisäksi on pienimuotoista elintarviketeollisuutta.

Piirissä toimii 24 lastentarhaa, 48 koulua, kaksi ammattikoulua sekä Bakun teollisuus- ja opettajateknikumien osasto. Kulttuurilaitoksia ovat kaksi musiikkikoulua, 20 kulttuuri- ja 17 kerhotaloa, kirjastolaitos sivukirjastoineen ja elokuvateatteri.[4] Paikallislehtenä ilmestyy Balakən.

Nähtävyyksiin kuuluvat 1100–1200-luvuilta peräisin oleva Pərin linna Gərəklin kylässä, 1700–1800-luvuilla rakennettu Balakənin moskeija minareetteineen sekä Katexin vesiputous. Kylissä on vanhoja moskeijoita, kirkkoja ja linnoituksia. Suurin osa Zaqatalan luonnonsuojelualueesta sijaitsee Balakənin piirin alueella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Azərbaycan Respublikası Dövlət Statistika Komitəsi: Azərbaycanın regionları azstat.org. Viitattu 12.3.2011. (azeriksi)
  2. Ethnic composition of Azerbaijan 2009 pop-stat.mashke.org. Viitattu 6.4.2012. (englanniksi)
  3. Ingilos - History and Cultural Relations everyculture.com. Viitattu 12.3.2011. (englanniksi)
  4. Strana ognei Azerbaidžan: Administrativno-territorialnoje delenije files.preslib.az. Viitattu 12.3.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]