Kəlbəcərin piirikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kəlbəcərin piiri Azerbaidžanin kartalla.

Kəlbəcərin piirikunta (azer. Kəlbəcər rayonu, ven. Кельбаджарский район, Kelbadžarski raion) on Azerbaidžaniin de jure kuuluva hallintoalue. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 3050 neliökilometriä.[1]

Kəlbəcərin piiri sijaitsee Azerbaidžanin lounaisosan vuoristoseudulla Vuoristo-Karabahin ja Armenian välissä. Maan virallisen hallinnollisen jaon mukaan se rajoittuu pohjoisessa Daşkəsənin, Göygölin ja Goranboyn, koillisessa Tərtərin, idässä Ağdamin, kaakossa Xocalın sekä etelässä Laçınin piireihin.

Vuoden 1989 väestönlaskennan mukaan Kəlbəcərin piirissä oli 43 700 asukasta.[2] Sen hallinnollinen keskus oli Kəlbəcərin kaupunki. Toinen huomattavampi paikkakunta oli İstisun kylpylätaajama. Marraskuussa 1991 piiriin liitettiin Vuoristo-Karabahin Mardakertin piirin länsiosa. Armenialaiset joukot miehittivät alueen Vuoristo-Karabahin sodan aikana huhtikuussa 1993.

Nykyään Kəlbəcərin piiri on osa de facto itsenäistä Vuoristo-Karabahin tasavaltaa. Sen alue kuuluu tasavallan Šahumjanin ja Askeranin piireihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Azərbaycan Respublikası Dövlət Statistika Komitəsi: Azərbaycanın regionları azstat.org. Viitattu 16.2.2011. (azeriksi)
  2. Demoskop Weekly demoscope.ru. Viitattu 16.2.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]