Salyanin piirikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee piirikuntaa Azerbaidžanissa. Nepalin Raptin vyöhykkeen samannimistä piirikuntaa käsittelee artikkeli Salyanin piirikunta (Nepal).
Salyanin piiri Azerbaidžanin kartalla.
Kyltti Salyanin piirin rajalla.

Salyanin piirikunta (azer. Salyan rayonu, ven. Сальянский район, Saljanski raion) on paikallishallintoalue Azerbaidžanissa. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 1799 neliökilometriä. Asukkaita on 122 700 henkeä (vuonna 2010).[1]

Salyanin piiri sijaitsee Azerbaidžanin itäosassa Kaspianmeren rannikolla. Se rajoittuu pohjoisessa Bakun ja Şirvanin kaupunkialueisiin sekä Hacıqabulin piiriin, lännessä Biləsuvarin ja Sabirabadin piireihin sekä etelässä Neftçalan piiriin. Seudun halki virtaa Kurajoki.

Piirin keskus on Salyanin kaupunki, josta on 126 kilometriä maan pääkaupunkiin Bakuun. Toinen merkittävämpi paikkakunta on Qaraçalan taajama. Kuntia on yhteensä 45 ja kyliä 48. Kaupunkiväestön osuus on 33,7 % (vuonna 2010).[1] Vuoden 1999 väestönlaskennan mukaan 99,7 % asukkaista on azereja.[2]

Piirin kautta kulkee Bakun ja Astaran välinen rautatie ja M3-valtatie. Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut viljan, puuvillan ja vihannesten viljelyyn sekä karjanhoitoon. Lisäksi on jalostusteollisuutta sekä öljyn ja maakaasun tuotantoa.

Seudulla sijaitsee Şirvanin kansallispuisto. Paikallislehtenä ilmestyy Qələbə (”Voitto”).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Azərbaycan Respublikası Dövlət Statistika Komitəsi: Azərbaycanın regionları azstat.org. Viitattu 28.2.2011. (azeriksi)
  2. Ethnic composition of Azerbaijan 1999 pop-stat.mashke.org. Viitattu 28.2.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Salyanin piirikunta.