İmişlin piirikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
İmişlin piiri Azerbaidžanin kartalla.

İmişlin piirikunta (azer. İmişli rayonu, ven. Имишлинский район, Imišlinski raion) on paikallishallintoalue Azerbaidžanissa. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 1826 neliökilometriä. Asukkaita on 115 100 henkeä (vuonna 2010).[1]

İmişlin piiri sijaitsee Azerbaidžanin keskiosan tasankoseudulla. Se rajoittuu lännessä Beyləqanin piiriin, pohjoisessa Zərdabin ja Kürdəmirin piireihin, idässä Sabirabadin ja Saatlın piireihin sekä etelässä Biləsuvarin piiriin ja Iraniin. Seudun halki virtaa Araksjoki.

Piirin keskus on İmişlin kaupunki, josta on 230 kilometriä maan pääkaupunkiin Bakuun. Toinen merkittävämpi paikkakunta on Bəhrəmtəpən taajama. Kuntia on yhteensä 49, taajamia 2 ja kyliä 48. Kaupunkiväestön osuus on 32,1 % (vuonna 2010).[1] Vuoden 1999 väestönlaskennan mukaan 99,8 % asukkaista on azereja.[2]

Piirin kautta kulkee Bakun ja Nahitševanin välinen rautatie. Seudun tärkeimmät elinkeinot ovat maatalous ja teollisuus. Maatalous tuottaa viljaa, puuvillaa, perunaa ja vihanneksia sekä maitoa, lihaa ja villaa. Teollisuutta edustaa öljyn ja rakennustarvikkeiden tuotanto sekä maataloustuotteiden jalostus.

Nähtävyyksiin kuuluu historiallinen museo. Paikallislehtenä ilmestyy Xalq sözü (”Kansan sana”).

  1. a b Azərbaycan Respublikası Dövlət Statistika Komitəsi: Azərbaycanın regionları azstat.org. Viitattu 4.3.2011. (azeriksi)
  2. Ethnic composition of Azerbaijan 1999 pop-stat.mashke.org. Viitattu 4.3.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]