Masallın piirikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Masallın piiri Azerbaidžanin kartalla.
Vuoristojoki Masallın piirissä.

Masallın piirikunta (azer. Masallı rayonu, ven. Масаллинский район, Masallinski raion) on paikallishallintoalue Azerbaidžanissa. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 721 neliökilometriä. Asukkaita on 199 600 henkeä (vuonna 2010).[1]

Masallın piiri sijaitsee Azerbaidžanin tasavallan kaakkoisosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Cəlilabadin ja Neftçalan piireihin, idässä Qızılağacin luonnonpuistoon, etelässä Lənkəranin ja Lerikin piireihin sekä lännessä Yardımlın piiriin.

Piirin keskus on Masallın kaupunki. Toinen huomattavampi paikkakunta on Boradigahin taajama. Kuntia on kaikkiaan 106 ja kyliä 107. Kaupunkiväestön osuus on 15,7 % (vuonna 2010).[1] Vuoden 2009 väestönlaskennan mukaan piirin asukkaista 92,0 % on azereja ja 8,0 % tališeja.[2]

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on keskittynyt viljan, vihannesten, perunan ja hedelmien viljelyyn sekä karjanhoitoon. Lisäksi on huonekalu-, rakennustarvike- ja elintarviketeollisuutta. Piirin kautta kulkee Bakun ja Astaran välinen maantie ja rautatie.

Paikallislehtinä ilmestyvät Yeni həyat (”Uusi elämä”) ja Cənub xəbərləri (”Etelän uutiset”).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Azərbaycan Respublikası Dövlət Statistika Komitəsi: Azərbaycanın regionları azstat.org. Viitattu 26.12.2010. (azeriksi)
  2. Ethnic composition of Azerbaijan 2009 pop-stat.mashke.org. Viitattu 6.4.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]