BOSA (olutseura)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BOSA (olutseura)
Perustettu 2003
Yliopisto Tampereen yliopisto
Ylioppilaskunta TREY
Puheenjohtaja Sami Leppänen
Jäsenmäärä noin 3000

Boomareiden olutseura BOSA ry tai Akateeminen Olutseura BOSA on Tampereelta kotoisin oleva poikkitieteellinen ja kansallinen akateeminen olutseura. BOSAn ovat perustaneet Tampereen yliopiston kauppatieteiden opiskelijat, mutta nykyään sillä on jäseniä ympäri Suomea kaikilta eri tieteenaloilta.

Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja edistää olutkulttuuria ja parantaa juomatottumuksia kultivoidumpaan suuntaan ensisijaisesti Tampereen korkeakouluyhteisössä, mutta mahdollisuuksien mukaan myös muualla Suomessa ja ulkomailla.[1]

BOSA on Tampereen ylioppilaskunta Treyn piirissä toimiva järjestö.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BOSA ry perustettiin vuonna 2003 asemaravintola Semaforissa Tampereella 29. tammikuuta. Perustamiskokouksessa oli paikalla 13 jäsentä.

Aluksi kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Boomi ry ei ottanut BOSAa avosylin vastaan, mutta myöhemmin Boomi otti BOSAn osaksi toimintaansa.[2] Nykyään BOSAn toiminta on itsenäistä Boomista, mutta panemistilat sijaitsevat edelleen Boomin Klubi57-tiloissa.

Aluksi siiderin nauttiminen oli kielletty yhdistyksessä, mutta kolme kuukautta perustamiskokouksen jälkeen päätös pyörrettiin yleisen painostuksen takia.[2] BOSAn ensimmäinen julkinen esiintyminen oli Akateemisen Kyykän MM-kilpailuissa helmikuussa 2003, missä BOSA esitteli myös ensimmäistä kertaa Kaljavankkurinsa.[2] Perinne on jatkunut tähän päivään asti.

BOSA on palkinnut uutisankkuri Kimmo Wilskan kunniajäseneksi hänen vilautettuaan olutpulloa YLE Newsin uutislähetyksessä.[3] Lisäksi yhdistys on myöntänyt kunniajäsenyyden myös kyläkauppias Vesa Keskiselle.[4]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panee olutta ja siideriä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BOSA pyrkii edistämään olutkulttuuria järjestämällä muun muassa maisteluita, ravintolavierailuja, juhlia, matkoja, saunailtoja sekä ekskursioita.[1] Se pyrkii luomaan kontakteja kulinarismin ja oluen ympärille liittyvään yritystoimintaan. BOSAn yksi pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista on ollut Tampereen Gastropubit.

BOSAn ydintoimintaan kuuluu oluen paneminen ja siiderin valmistus. BOSA järjestää panoja noin kerran kuukaudessa. Yhdistys tarjoilee olutta ja siideriä, kertoo toiminnastaan ja edustaa Tampereella erilaisissa opiskelijatapahtumissa, kuten silliksillä ja fuksitapahtumissa.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BOSAn johtohahmona, kaiken ruhtinaana ja ylivaltaisena omistajana toimii Hauska Bosasetä.[1] Hän pukeutuu valkoiseen pukuun ja moottoripyöräkypärään. Bosasetä on muunsukupuolinen ja panseksuaali.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BOSAlla on tänä vuonna 12-henkinen hallitus Bosasedän lisäksi. Puheenjohtajana toimii hallintotieteilijä Sami Leppänen.

Pestin hyvästä hoidosta saa CV-merkinnän ja jouluna suklaata sekä koko ajan olutta. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Yhdistys – BOSA ry bosa.fi. Viitattu 27.1.2023. (englanniksi)
  2. a b c Näin legendaarinen on BOSA – BOSA ry bosa.fi. Viitattu 27.1.2023. (englanniksi)
  3. IS: Olutseura palkitsi Ylestä potkut saaneen uutisankkurin Ilta-Sanomat. 15.10.2010. Viitattu 27.1.2023.
  4. BOSA ry palkitsi Vesa Keskisen – BOSA ry bosa.fi. Viitattu 27.1.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]